Žan Mahnič: V Sloveniji odpiramo vrata delitveni ekonomiji na področju prometa

Žan Mahnič (178)

V SDS upamo, da bomo v Sloveniji tudi na drugih področjih odprli vprašanje delitvene ekonomije.

V poslanski skupini SDS smo v parlamentarno proceduro vložili zakon o dopolnitvah zakona o pravilih v cestnem prometu. Poglavitne spremembe je na današnji novinarski konferenci predstavil poslanec Žan Mahnič.

»Svet se razvija in v vseh državah, ki želijo biti moderne in stopiti v  korak s časom, poteka razprava o tako imenovani delitveni ekonomiji. Njeno bistvo je, da lahko svojo zasebno lastnino uporabljaš v zasebne namene s pomočjo tehnologije, interneta, aplikacij, platform … Tako smo danes priča temu, da imamo največjega ponudnika stanovanj pa nima v lasti niti ene nepremičnine, to je AIRbnb, da imamo enega največjih oglaševalcev pa nima v lasti ene medijske hiše, to je Facebook, da imamo največjega trgovca pa nima v lasti niti ene trgovine, to je Alibaba, in, če želite, imamo enega največjih prevoznikov na svetu pa praktično nima v lasti niti enega avtomobila, to je Uber,« je uvodoma povedal.

Tudi v Sloveniji je debata o delitveni ekonomiji že potekala. V Slovenski demokratski mladini, podmladku SDS, so v lanskem letu sprejeli resolucijo, s  katero so podprli prihod podjetja Uber v Slovenijo in se zavezali, da se tudi pri nas omogoči delitveni ekonomiji, da pride v Slovenijo.

»Nek primer, za katerega bi lahko rekli, da je delitvena ekonomija, so zagotovo tudi prevozi.org. Veste, da se je velikokrat govorilo in spraševalo, kje je osnova za takšno delovanje. Leta 2011, ko je bila kampanja za zakon o preprečevanju dela na črno, so portal celo ugasnili, ker bi se v primeru sprejetja zakona to štelo kot delo na črno. S tem predlogom zakona rešujemo tudi na nek način pravni status spletne strani prevozi.org, saj odpiramo možnost, da se posreduje prevoz med fizičnimi osebami. Gre za tipičen primer delitvene ekonomije, kjer boš lahko svoje prevozno sredstvo koristil kot produkt in ga delil naprej v komercialne namene,« je dejal poslanec SDS.

Ni odveč spomniti, da na ravni Evropske unije poteka tudi debata, da bi se delitvena ekonomija odprla tudi na podeželju, kjer bi se v delitveno ekonomijo vključilo tudi kmetijsko mehanizacijo.

»Če bo sprejet zakon, ki ga predlagamo, rešujemo enega od problemov in odpiramo vrata delitveni ekonomiji na področju prevozov. Namen SDS je tudi spodbujati podjetnike, spodbujati mlade, da se odločijo za podjetništvo in start upe,« je poudaril poslanec Mahnič in dodatno pojasnil: »V zakon smo vgradili varovalke, in sicer da takšnih prevozov ne morejo opravljati osebe, ki so mladi vozniki, morajo imeti nezgodno zavarovane potnike in ne smejo imeti kazenskih točk. Verjetno boste potem vprašali, kako je z davki in prispevki. Kdor bi želel, na primer, voziti pri podjetju Uber, mora imeti s. p. in potrdilo o vseh teh treh pogojih. Za vse se izdajajo elektronski računi in plača se vse davki in prispevke, kot jih že sedaj plačujejo s. p.«

Poslanec SDS je ob tem izrazil upanje, da bomo s sprejetjem zakona odprli vprašanje delitvene ekonomije tudi na drugih področjih, predvsem pa da bomo Slovenijo končno spravili od besed k dejanjem, »kajti vemo, da je Vlada RS v začetku lanskega leta že govorila o možnosti prihoda Uberja in drugih platform v Slovenijo, vendar se po letu in pol nič ni spremenilo. Tudi v poslanskih vprašanjih se na nek način izogibajo konkretnim odgovorom, zato smo v SDS vzeli stvari v svoje roke in pripravili predlog sprememb zakona. V prihodnjih mesecih bodo sledili še drugi zakoni, s katerimi želimo v SDS odpreti vrata delitveni ekonomiji in s tem stopiti na področju razvoja, modernizacije in, če želite, na pot četrte industrijske revolucije.«

Poslanec Mahnič je nenazadnje poudaril še, da s predlogom sprememb zakona omogočamo tudi dodaten zaslužek mladim, saj bo lahko nekdo, ki je študent in že ima  zaposlitev, še dodatno odprl popoldanski s. p. in opravljal takšne prevoze.

Na novinarsko vprašanje o tem, ali smo predlog sprememb zakona v SDS pripravljali skupaj z Uberjem, je poslanec SDS odgovoril, da ne, da pa smo spremljali zaplete Uberja glede prihoda v Slovenijo in tudi na tej podlagi pripravili spremembe zakona.

Zakon o dopolnitvah zakona o prevozih v cestnem prometu je na voljo v priponki.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.