Zakaj ministrica za obrambo Andreja Katič razorožuje Slovensko vojsko?

Slovenska vojska

Ministrstvo za obrambo za smešno nizke cene prodaja raketne sisteme, ki so še uporabni.

Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič je za petek, 14. julija takoj po seji Državnega zbora, sklical nujno sejo odbora za obrambo, na kateri bi morali poslanke in poslanci obravnavati pojasnilo o slabljenju ognjene moči Slovenske vojske oziroma o prodaji protioklepnih sistemov in raket, vendar pa razprave o tem ni bilo mogoče opraviti, saj s strani ministrstva za obrambo na sejo ni prišel nihče od vabljenih.

Kot je uvodoma na seji pojasnil predsednik odbora Žan Mahnič, je prejel informacijo, da Ministrstvo za obrambo odprodaja protiraketne sisteme Factoria, Metis in Fagot ter tudi rakete Factoria 9M111M. »Ker gre za izjemno trpežna in učinkovita orožja, ki so se izkazala v Siriji in drugih bojiščih po svetu, kjer uspešno uničujejo oklepna vozila, plovila in utrjene točke, se sprašujem, kakšen je namen odprodaje,« je dejal Mahnič in ob tem spomnil, da so poslanke in poslanci v začetku letošnjega leta obravnavali načrt ravnanja s stvarnim premoženja Ministrstva za obrambo, »kjer ni bilo nikjer nakazano, da se bo odprodajalo tudi to orožje.«  »Poleg tega velja opomniti, da, kar se tiče protioklepnih orožij, vojski potem ostanejo samo še sistemi Spike, lansko leto pa smo videli, da so to sistemi za enkratno uporabo in večinoma tem sistemom poteče rok uporabe letos ali prihodnje leto, zato se je smiselno vprašati, kaj bo kot orožje Slovenski vojski sploh še ostalo,« je opozoril poslanec Mahnič.

Mahnič je nato povedal, da so se vsi vabljeni na sejo odbora za obrambo, to je ministrica Andreja Katič, generalmajor dr. Andrej Osterman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, ter Željko Kralj, direktor Direktorata za logistiko, s seje opravičili. Ob tem je predlagal, da poslanci opravijo razpravo in glasujejo o dveh sklepih, in sicer da naj MORS na to tematiko v roku 14 dni, pripravi pisno obrazložitev in jo pošlje članom odbora, drugi sklep pa, da bi bil, da bi odbor za obrambo pozval MORS, da do podrobne seznanitve članov odbora ustavi prodajo raketnih sistemov in raket.

Ker predstavnikov MORS na sejo ni bilo, so o tej temi razpravljali zgolj poslanci. Predsednik SDS Janez Janša je povedal, da sprva ni mogel verjeti,  da Ministrstvo za obrambo za smešno nizke cene prodaja raketne sisteme, ki so še uporabni. »Za otroške igrice, ki simulirajo uporabo nekih orožij, morate plačati več, kot sedaj Ministrstvo za obrambo zahteva za še uporabna protioklepna raketna orožja. Zadeva bi bila mogoče še opravičljiva, čeprav bi bila cena v vsakem primeru sporna, če bi v tem času Ministrstvo za obrambo oziroma Slovenska vojska to izgubljeno ognjeno moč oziroma načrtovano ognjeno moč nadomestila, ampak se ni nič od tega zgodilo,« je dejal Janša ter dodal, da opozorila državljan, ki je v pismu predsedniku odbora za obrambo izpostavil ravno prodajo tega orožja, držijo.

»Ti sistemi niso zgolj uporabni za protioklepni boj, ampak so uporabni tudi za protiladijski boj z večje bližine. Mogoče se tu še kdo spomni televizijskih posnetkov, ko je hrvaška obramba izpred Dubrovnika ali izpred Splita s tisto zastarelo protioklepno raketo maljutko zadela patruljni čoln jugoslovanske vojne mornarice in jih pregnala iz pristanišča, pa je šlo za tehnologijo iz petdesetih let. Ta je sodobnejša, čeprav je zastarela, toda če nimate boljše, je to najsodobnejša, ki jo imate,« je nadaljeval predsednik SDS Janša.

Izpostavil je, da je »stvar izjemno nenavadna. Ali gre za velikansko šlamastiko ali pa kaj drugega. Nenazadnje, če se raketam izteka rok uporabe, ker gre skoraj za 300 izstrelkov, natančneje 293, naj Slovenska vojska usposobi 100 strelcev na teh lanserjih, naj izstrelijo te rakete, vsak po dve, in tretjo, če bo treba izstreliti, bo sigurno zadela potem. In nove rakete se lahko nabavi in so bistveno cenejše, kot pa če kupiš vse skupaj z lanserji in trenažerji.«

»To je torej skrajno nenavadno, ob tem, da skorajda nimamo vojske in da bo tudi ta ostanek vojske kmalu brez vsake ognjene moči, očitno nimamo tudi vodstva te vojske in ministrstva, saj danes ni tukaj nikogar. Kaj pa, če bi se kaj zgodilo? Ministrice menda ni v državi, državnega sekretarja ni v državi, načelnika generalštaba ni, šefov teh nekih ključnih sektorjev ni. Kakšne bolj alarmantne slike še ni bilo. Hkrati pa imamo vlado, ki se priduša, da bo enostransko uveljavila razsodbo arbitražnega sodišča glede meje. Kot da bi se šala nalagala na šalo,« je odsotnost predstavnikov Ministrstva za obrambo s seje komentiral Janša.

Nato je predlagal, da se sprejme vsaj sklepe, ki jih predlaga predsednik odbora za obrambo Mahnič. »Upajmo, da bodo sklepi uslišani, se pravi, da ministrstvo ustavi to prodajo, dokler ne dobimo nekih pojasnil, zaradi mene so lahko tudi na zaprti seji. Mogoče se je kak čudež zgodil pa smo kje dobili sodobnejše protioklepne sisteme ali pa so ti na poti, in bomo prijetno presenečeni za to novico, čeprav glede na to, da tega ni bilo v načrtih in v proračunu, se mi zdi, da tega prijetnega presenečenja ne bo,« je ob tem dejal Janez Janša in apeliral na poslance koalicije, da se v bistvu  zavedo, o čem sploh govorimo. »Naj povem še to, da je bilo te sisteme izredno težko dobiti takrat, ko smo jih nabavljali in da je bil tisti dan, ko smo jih dobili, zelo srečen dan za Ministrstvo za obrambo in da je velika žalost, da po 20 letih ali še več, ne premoremo sodobnejšega sistem in še tega prodajamo,« je zaključil Janša.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert pa je na seji povedala, da ji je žal, ker se koalicijskim poslancem tako zelo mudi na dopust in da je seja sklicana ne le na podlagi dopisa državljana temveč tudi na podlagi tega, da je objavljen javni razpis za odprodajo tega orožja. »Odprodajamo orožje tudi za 2 evra, in dejstvo je, da je s tem razpisom nekaj zelo narobe. Nenavadno je, da je razpis nastal tik pred začetkom parlamentarnih počitnic in da traja do tik preden se počitnice končajo. Zakaj v tem času? Zato, da ni nikogar, ki bi nam pojasnil, kaj se dogaja – ni ministrice, ni državnega sekretarja, nikogar. Danes, če se karkoli zgodi, nimamo pristojnega na ministrstvu,« je komentirala poslanka. Ob tem se je vprašala, ali imamo Ministrstvo za obrambo zato, da odproda orožje Slovenske vojske in da odpusti še vse slovenske vojake? »Situacija okoli nas je preveč resna, da bi delovali na ta način. Da ni nikogar z ministrstva na sejo, je zelo zaskrbljujoče,« je dejala poslanka Bah Žibert.

»Orožje se prodaja za drobiž, in s tem se niti stroške prodaje ne bo pokrilo,« je povedala poslanka in dodala, da bi predstavniki ministrstva odločitev za tako nenavaden razpis morali pojasniti. »Moramo tudi sprejeti sklepi, da se prodaja zaustavi, dokler ne bomo seznanjeni z aktivnostmi ministrstva z obrambo,« je povedala poslanka. Dodala je, da »ves čas govorimo, da Slovenska vojska dela v težkih razmerah, da poslušamo o tem, kako je podhranjena, da nimajo sredstev, potem pa se prodaja še tisto malo, kar imajo, nismo pa slišali, da bi se šlo v kak nov nakup.«

Poslanca koalicije, Franc Jurša in Matjaž Nemec, sta se odločila, da bosta sejo odbora obstruirala, in to prav iz razloga, ker predstavnikov Ministrstva za obrambo ni bilo na sejo, sta pa oba povedala informacijo, da ti sistemi več kot 10 let naj ne bi bili v uporabi.

Ker je odbor za obrambo zaradi ravnanja koalicijskih poslancev postal nesklepčen, poslanci o sklepih, ki jih je predlagal Mahnič ni bilo mogoče glasovati, zato je predsednik odbora dejal, da bo z dopisom pozval Ministrstvo za obrambo, da članom odbora za obrambo do 28.7. pripravi pisno obrazložitev in razloge za prodajo protioklepnih sistemov in raket, kakor tudi posledico prodaje na vpliv na ognjeno moč Slovenske vojske in načrt, kako in do kdaj bo MORS zagotovil oborožitev, ki bo nadomestila prodane oborožitvene sisteme.

Mahnič je še dejal, da je »res nenavadno, da se prodaja tudi lanserje, za katere vemo, da so še v uporabi, zato upam, da ne bomo tako kot smo že slišali sedaj, čez nekaj let poslušali, da so se naši oborožitveni sistemi pojavili v Siriji in Iraku.«


Celotno sejo odbora za obrambo si lahko ogledate tukaj.

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.