Za slovenske državljane vlada Mira Cerarja nima denarja, za prosilce za azil pa očitno dovolj

Dr. Vinko Gorenak (171)

Mi se ukvarjamo s slovenskimi državljani, ki imajo 440 evrov pokojnine ali pa 660 evrov plače, vlada Mira Cerarja se ukvarja s prosilci za azil.

Prvi dan redne marčevske seje Državnega zbora je predsedniku vlade poslansko vprašanje postavil tudi poslanec SDS dr. Vinko Gorenak.

Celoten magnetogram, ki ni avtoriziran, objavljamo v nadaljevanju.

DR. VINKO GORENAK: Hvala lepa. Zdaj, gospod predsednik, če za zdaj bil kriv SDH, ne novinarji, potem bova midva imela lažje delo, ker recimo 1.350 kondomov za migrante pa ni nabavila SDH, ampak jih je vlada, recimo. Zato bova midva lažje z dejstvi. Ampak pojdimo po vrsti.

Poglejte, vprašanje ilegalnih migracij je, seveda, evropsko vprašanje, znotraj tega tudi slovensko vprašanje. Res je, da Evropska unija nima enotne azilne zakonodaje, zato je pa res tudi to, da je stvar v mnogo čem prepuščena državam članicam. In od držav članic je odvisno, kako se odzovejo, kako to izkoristijo, kako zavarujejo svoje državljane in svoje meje.

Zdaj, vi boste verjetno rekel, da je Republika Slovenija vse naredila v redu pri vprašanju ilegalnih migracij od leta 2015 naprej. To ste že večkrat povedal. Seveda, vas bom moral spomniti, da smo vas junija 2015 opozarjali, postavite ograje, zaščitite mejo. Zasmehovali ste nas, gospod predsednik. Smejali ste se nam in rekli, da tega ne boste počel in da ne boste počel tega, kar je naredil Orban. Dva meseca po tistem ste pa ograje postavil ali tehnične ovire, ste jim vi rekel, je pa ista zadeva. Leta 2015 je iz Ljubljane tam v Budimpešto bilo kar nekaj zasmehovanja, kaj počno Madžari. No, potem ste se pa srečal z gospodom Orbanom, pa prosil za žico, tako so vsaj mediji poročali.

2015 leta, mislim, da je bil mesec junij, ste sprejeli pismo našega predsednika Janše v točkah, kako reševati problematiko ilegalnih migracij. Ena od točk je bila: zmenite se na evropskem nivoju in Makedoncem pomagajte zapreti mejo. No, seveda je vlada to pismo  zavrnila. No, dva meseca po tistem pa v Bruslju prodala idejo o tem, da je treba v Makedoniji, kot svojo idejo, zapreti mejo.

Leta 2015 smo vam govorili, da spremenite zakon o obrambi. Niste ga. Sprejeli ste ga leta 2016. Leta 2015 smo vam govorili, da je treba spremeniti kazenski zakonik - ne. Sedaj ga pa spreminjate. Praktično točno to.

Tisto, kar vas sprašujem, seveda, je pogled naprej. Turški predsednik je zelo jasno rekel pred dnevi, da bo odprl mejo za ilegalne migrante in jih poslal v Evropo. Turški predsednik omenja tudi možnost verskih vojn po Evropi. Slovenija je pa del Evrope. Zato vas sprašujem: Ali smo kot država to prepoznali? Smo kot država pripravljeni na vse to? Imamo dovolj kapacitet policije, vojske? Skratka, ali mislite, da lahko se uspešno zoperstavimo morebitnemu ali najverjetnejšemu novemu valu migracij? Hvala.

DR. MIROSLAV CERAR: Hvala lepa. Uvodoma ste dvignil razpravo na zavidljivo raven, jaz se bom ohranil na tej, ki ste jo tukaj, ko sva končala, ne bi šel na tisti začetek.

Kot veste, smo dejansko res uspešno obvladali izjemno velik, torej masoven migrantski val v letih 2015/2016, ko je čez Slovenijo prešlo skoraj, kot vemo, pol milijona migrantov. In takrat so res požrtvovalno delovali v tej smeri številni državni organi, prostovoljci, vsi drugi. Jaz se jim še enkrat tukaj zahvaljujem.

Na morebitni nov številčnejši ali celo masovni val migrantov, če bi do njega prišlo, smo pripravljeni dobro, tako materialno, kadrovsko kot tudi finančno. Kajti, seveda tudi s tako možnostjo moramo računati, čeprav upamo, da do nje ne bo prišlo. Policija na zeleni meji in mejnih prehodih z Republiko Hrvaško izvaja poostren nadzor. Ilegalnih migracij iz Republike Slovenije v druge države, tudi iz Slovenije v druge države, praktično ni ali pa so minimalne. Kajti, tudi če ilegalci pridejo k nam, jih zaenkrat uspešno vračamo. Policiji pri varovanju državne meje še vedno pomagajo v omejeni meri pripadniki Slovenske vojske, večji pa je tudi rezervni sestav policije. Začasne tehnične ovire na posameznih odsekih južne meje služijo nadzoru nad prehajanjem državne meje, torej da usmerjajo tiste, ki bi želeli priti v Slovenijo na točke vstopa, kjer se potem lažje preverja ali so ilegalni ali drugačni migranti.

V pripravljenosti ostajajo nekateri sprejemno registracijski centri, denimo v Lendavi, v Šentilju. Po potrebi pa bodo aktivirani tudi centri ob državni meji z Republiko Hrvaško. Pripravljeni smo na večji prihod prosilcev z mednarodno zaščito in v posebnem kontingečnem načrtu so pripravljeni vsi ukrepi, pristojni organi, sistemi možnega odzivanja na izredno situacijo in tako naprej in izvajanje načrta spremlja ožja operativna skupina v okviru MNZ.

Ministrstvo za zdravje je zadolženo, da bo v primeru potreb zagotavljalo nujno medicinsko pomoč migrantom, če bo to potrebno. Nedavno, veste, da smo ustanovili vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov in naš cilj še vedno ostaja ob vsem tem, ne samo tisto, kar smo doslej izkazali, torej odgovoren odnos do tega, da smo na eni strani humani za tiste, ki dejansko bežijo pred hudimi stvarmi, pred vojnami, ki bežijo v strahu za življenje, da z njimi ravnamo humano, da pa hkrati predvsem zavarujemo naše državljane in njihova premoženja, da torej poskrbimo za varnost, da ta oba vidika imamo stalno pred očmi.

In kar je najbolj pomembno, Slovenija je nenehno, vsak dan, lahko rečem, proaktivna v svojem preventivnem in spodbujevalnem delovanju. Pomagamo vsem tistim ključnim državam, ki so na zunanjih mejah Evropske unije, da bi tam tudi z našo pomočjo lažje na zunanjih mejah izvedli ustrezen nadzor in preprečili ilegalne migracije, da potem lahko schengensko območje in notranje meje torej Evropske unije niso problem, so še vedno lahko odprte

Kot veste, na našo pobudo je bilo sklicanih kar nekaj posvetov, tudi na ravni Evropske unije, kjer smo spodbujali to skupno akcijo in v njej tudi aktivno sodelovali in uspeli, kot ste sami ugotovili, res intenzivno pomagati pri tem, da se je v veliki meri zaprla ta t. i. balkanska pot. Podprli smo tudi izjavo na Malti, delujemo tudi na drugih področjih, da bi zdaj pomagali pri zajezitvi t. i. sredozemske poti čez Italijo, predvsem, ki se odpira na nek način in predstavlja nek nov izziv. Zavedamo se, da se lahko nepredvidljive situacije pojavijo spet številčne migracije, za to smo pripravljeni, kot sem povedal, in zato delujemo preventivno, tudi na ravni Evropskega sveta vedno podajamo lastne pobude, podajamo lastne predloge za oblikovanje sklepov, in so tudi velikokrat upoštevani. Večinoma lahko rečem, da so upoštevani in smo v nenehnem stiku preko notranjih zadev, zunanjih zadev, tudi sam osebno s sosednjimi državami, da koordiniramo delovanje glede ilegalnih migracij, glede kriminalnih združb na tem področju in predvsem tudi glede varnostni, kajti varnostna grožnja je tudi zelo huda v Evropi, kot vemo, in še posebej tudi izven meja Evrope. Tako, da aktivnosti je zelo veliko in ostajamo budni še naprej. Hvala lepa.

DR. VINKO GORENAK: Hvala lepa. V začetku je nastalo malo nerodne situacije, ko sem govoril o kondomih, pa mislim, da je gospod predsednik mislil, da se hecam.
Glejte, v javnem naročilu Ministrstva za notranje zadeve iz januarja letos ste naročili in kupili 1350 kondomov za migrante. Oprostite! Oprostite! Ampak, gremo po vrstnem redu. V Republiki Sloveniji, po poročilu Računskega sodišča zapravimo 1936 evrov na enega prosilca za azil. Na enega prosilca za azil. S tem, da je minimalna plača, kot veste, tam okoli 660 evrov ali minimalna pokojnina za polno delovno dobo 440 evrov.
Seveda boste rekli, da so tu štete plače in vse ostalo, seveda so štete, ampak če prosilcev za azil ne bi bilo, tam zaposlenih ne bi bilo. Potem bi bil strošek nič. Tako pa je strošek 1963 evrov.

In povsem jasno mi, je kaj zahtevajo konvencije, sredstva za osebno higieno in tako dalje. Toda, gospod predsednik, namesto luksuzne "žajfe", po domače povedano ali mila, lahko kupite tudi navadno milo. Namesto luksuznega šampona, lahko kupite navaden šampon. Lahko postavite kakšen star televizor v njihovo stanovanje, ne pa da na javnem razpisu zahtevamo za njih LCD televizor, 81 diagonala, ki ga nima 3/4 Slovencev slovenskih državljanov, ki to plačujejo.

Skratka, jaz moram protestirati proti takšnemu načinu delovanja vlade, ki počne to, da za državljane Republike Slovenije ni denarja, da za prosilce za azil je pa denarja očitno dovolj. Zdaj, vi lahko meni rečete, da je to populizem in ne vem kaj vse, prav. Boste pač tako rekli, toda če zaključiva, nobenega razloga ni, da kupujete kondome za prosilce za azil. Vsak državljan, ki gre tule med vlado in parlamentom, zdaj, pojdite enkrat peš, pa boste videli vsaj pet beračev. Vsi so slovenski državljani in vsi so nekaj naredili za to državo, pa nimajo ničesar.

DR. MIROSLAV CERAR: Žal mi je, da moram to pred spoštovanim zborom izreči, kar bom izrekel, ampak očitno vi in vaša stranka se ukvarjate s kondomi, mi pa se ukvarjamo z resnimi zadevami. Nekaj vam povem, gospod Gorenak, nekaj vam povem, zapomnite si to – to, da bo v naši državi prosilcev za azil nič, tega moja vlada ne bo dovolila. Rekli ste, da bi jih moralo biti nič, da bomo prišparali, to ste rekli, poglejte si zapisnik. Če mislite Slovenijo narediti za državo, ki bo tako nesolidarna, da bo ljudi, ki res rabijo pomoč, ki bežijo v strahu za svoja življenja, ne sprejemala, jih zavračala, da ne govorim o tistih drugih zadevah, ki sva jih zdajle omenjala po nepotrebnem, potem to enostavno ni več moja Slovenija in si za tako Slovenijo nikoli ne bi prizadeval.

In to vaše zavajanje. Midva sva že dvakrat imela, mislim, da prav z vami sem imel to diskusijo tukaj o teh stroških. Ni res, ni res, in to mora javnost vedeti, da ni res, da kupujemo luksuzne zadeve za begunce ali kogarkoli. Normalno pa, da morajo imeti tudi milo, da se umijejo, normalno, da morajo imeti osnovne potrebščine in neke nastanitvene sposobnosti. In zato ne pristajam na tako debato, še posebej, ker se s to vlado še kako trudim, da bi zelo uravnotežili to našo humano držo, tudi s skrbjo za varnost državljank in državljanov. Mislim, da bodo državljani sami presodili, ali smo doslej uspešno poskrbeli za njihovo varnost. Ampak Slovenija bo ostala solidarna članica Evropske unije, ne bomo sprejemali toliko ljudi, kot jih ne moremo, ker jih ne bi mogli integrirati, ker ne bi mogli za njih poskrbeti, ker potem imamo vsi problem. Bomo pa sprejemali ljudi, ki so v stiski, dokler jim bomo le lahko pomagali. Hvala lepa.

DR. VINKO GORENAK: Očitno je potrebna ta razprava, to je dejstvo, ker predsednik Vlade trdi nekaj, kar ni res. Kondome kupujete vi, mi se z njimi ne ukvarjamo. Vi ste jih naročili in vi ste jih plačali. Torej, ne govorite mi zdaj, da se mi s tem ukvarjamo. Mi se ukvarjamo s slovenskimi državljani, veste, takimi, ki imajo 440 evrov pokojnine ali pa 660 evrov plače, in zato opozarjamo na to, kar počnete.

Nisem pa rekel, da Slovenija naj ne sprejema nikogar. Slovenija je leta 1994 sprejela, natanko veva, koliko, 70 tisoč ljudi, gospod predsednik, ampak to so bili ljudje, starejši moški, otroci in ženske, nobenega vaših let, pa tam do 18 let ni bilo med njimi.

Danes pa poglejte številke, pa boste videli, kdo so prosilci za azil. To niso »ubogi« ljudje z vojnih območij, to je večina ekonomskih migrantov, ki jih pravzaprav tudi vaša vlada – kar je prav – zavrača, kar je tudi prav. Ampak ne morem pristati in nikoli ne bom pristal, poudarjam, nikoli ne bom pristal na to, da zapravimo – evo, bomo spet pri kondomih -, da kupujemo take stvari in da zapravimo 1963 evrov, ki jih plačajo ljudje, ki imajo 440 evrov pokojnine. Ne morem pristati na to! Jaz se zavedam potrebe po solidarnosti države Slovenije in prav je, da je solidarna, ampak do tistih, ki pomoč potrebujejo. To so pa načeloma otroci, to so starejše osebe, to so ženske, ne pa mladi moški, ki naj gredo domov, gospod predsednik. Puško naj vzamejo v roke in naj si naredijo državo! Če bi mi to naredili leta 1991 pa zbežali v Avstrijo, potem midva danes ne bi bila tu. Zakaj? Ker te države ne bi bilo. In to je tista stvar, na kar opozarjam. In še enkrat pravim, gospod predsednik, ni prav, da se počne to, kar se počne. Treba je na notranje ministrstvo – zdaj je notranja ministrica seveda to lepo dala od sebe na nek urad, zato da bomo dobili nekega direktorja tam.

Ampak, glejte, saj lahko kupite navadno milo, zakaj mora biti parfumsko milo, lahko kupite navadno zobno pasto, zakaj mora biti tista, ne vem kako fina. S kondomi pa le nehajte. Skratka, gre za stvari, ki niso dopustne, in mislim, da je potrebna razprava na to temo in moramo kaj reči na to temo.

Ampak, predsednik, jaz govorim, kot vidite, z dokaj umirjenim tonom. Ne spomnim se pa predsednika vlade, nobenega, ki bi tako arogantno in tako nesramno odgovarjal. Pa sem sam sedel v tistih klopeh, ko me je nekdo, ki ni Slovenec po narodnosti, zmerjal, da sem izmeček naroda in ne vem kaj vse. Pa nisem znorel. Dajte še vi biti malo bolj normalni, pa še vi malo pomislite, da je ta stran vodila tudi Evropsko unijo, ne le Slovenije, in to uspešno. O tem je torej potrebna razprava in jo predlagam.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.