Nada Brinovšek: Vlada kljub obljubam še vedno ni pripravila akcijskega načrta za obvladovanje demence

Nada Brinovšek (168)

Kdaj bomo v Sloveniji dočakali nacionalni register bolnikov z demenco?

Poslanka SDS Nada Brinovšek je na ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z Akcijskim načrtom obvladovanja demence.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana ministrica!

V Sloveniji smo po poročanju medijev na »epidemijo« demence slabo pripravljeni. Številke so namreč v nebo vpijajoče. V svetu za različnimi oblikami te bolezni, med katerimi je najpogostejša Alzheimerjeva demenca, boleha že 47 milijonov ljudi, samo v Evropi devet milijonov. Bolezen pa ne prizadene samo obolelega, ampak tudi celotno njegovo družino. Demenca ni ozdravljiva, po nekaterih napovedih pa naj bi bilo čez 20 let v svetu dementnih že 100 milijonov ljudi.

V Sloveniji so v tem trenutku v samo štirih bolnišnicah ekipe, ki so usposobljene za ukvarjanje z demenco, vendar pa je problem tudi v tem, ker je pri odkrivanju demenco pomembno zgodnje odkrivanje. V Sloveniji sicer imamo začrtano Strategijo obvladovanja demence do leta 2020, vendar pa Akcijskega načrta obvladovanja demence v Sloveniji, katerega ste obljubljali do konca leta 2016, še nimamo. Zanima me, kako daleč v pripravi je Akcijski načrt?

Prav tako pa v Sloveniji še nimamo vzpostavljenega nacionalnega registra bolnikov z demenco, vse kar imamo, je le ocena, ki temelji na predvidevanjih na podlagi podatkov iz drugih držav. Zato sprašujem, kdaj bo vzpostavljen tovrstni register bolnikov ter ali bo Akcijski načrt vključeval tudi svojce oseb obolelih z demenco v obliki podpore in pomoči pri skrbi za obolelega?

Odgovor ministrice.

Sorodne novice

 
Prepričaj prijatelja s programom SDS!
Si podpornik Slovenske demokratske stranke in si želiš storiti več za zmago SDS-a na volitvah 3. junija?