Več kot bo rojstev in več kot bo zaposlitev, višje bodo pokojnine

Kongres KSS SDS

Reševanje demografske problematike ne sme temeljiti na migracijah, potrebne so vzpodbude za mlade družine in investiranje v kvalitetna delovna mesta.

V soboto, 9. decembra 2017 je bil v Ljubljani že šesti volilni kongres Kluba seniork in seniorjev Slovenske demokratske stranke. Delegati iz vse Slovenije so z dopolnitvami osvežili statut, izvolili novo vodstvo in sprejeli pomembno resolucijo z naslovom »Za človekovo dostojanstvo se splača boriti«.

Kongres so s svojo prisotnostjo kot gostje počastili Janez Mežan, generalni sekretar SDS, Nada Brinovšek, poslanka in predsednica Ženskega odbora SDS, Žan Mahnič, poslanec in predsednik Slovenske demokratske mladine, Anton Bogataj, predsednik Zveze upokojencev pri Slovenski ljudski stranki, diamantni članici dr. Eva Perman in Savina Savšek, članica IO SDS Dragica Sternad Pražnikar ter predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.

Uvodni del kongresa je z bogato Cankarjevo besedo in Menartovo Slovensko pomladjo popestril vsestranski kulturnik Tone Kuntner.

Predsednica Ženskega odbora SDS in poslanka državnega zbora Nada Brinovšek je razmišljala o družini. »Seniorji ste kot naši stari starši, Ženski odbor smo kot naše mame in SDM so kot naši otroci,« je dejala in poudarila, da si naša življenja težko predstavljamo brez starih staršev, ki otrokom in vnukom pomagajo z nasveti, tako tudi seniorji pomagajo stranki s svojimi izkušnjami in vloženim trudom.

Predsednik SDM in poslanec državnega zbora Žan Mahnič pa je v pozdravnem nagovoru omenil odlično sodelovanje vseh interesnih organizacij znotraj stranke. Kot je dejal se v SDM tudi s predlogi zakonskih sprememb borijo za več delovnih mest za mlade, kar prinaša dodano vrednost tudi pokojninski blagajni in s tem višje pokojnine.   

Dosedanji predsednik KSS SDS mag. Zvonko Zinrajh je strnil prehojeno pot izteklega se mandata. Izpostavil je aktivnosti ob referendumu za družinski zakonik, kjer ob odličnem sodelovanju vseh končni uspeh ni izostal. Družino je označil kot največjo vrednoto, zato nikoli ne smemo dopustiti, da se to omaje. Seniorji so v tem času širili spomine in dejstva o slovenski osamosvojitvi, ki je ne smemo pozabiti, opozarjali so tudi na pomanjkanje pravne države, nujno potrebni pokojninsko in zdravstveno reformo. Organizirali so okrogle mize, javne tribune, srečanja, mediji pa so jih žal povzemali bolj poredko. Organizirali so pomembno mednarodno konferenco. Mag. Zinrajh je prenesel pozdrave zveze seniorjev pri Evropski ljudski stranki dr. Ann Hermans, se vsem zahvalil za sodelovanje v zaključenem mandatu in novemu vodstvu zaželel uspešno delo.

Vsi udeleženci so najbolj nestrpno pričakovali nagovor predsednik SDS Janeza Janše. Uvodoma je dejal, da so pred nami časi, ko bo še posebej aktualna problematika pokojnin. Slovenski pokojninski sistem deluje po principu »iz rok v usta«, kar pomeni, da se prispevki od plač porabljajo za pokojnine tistih, ki so takrat upokojeni. Slovenija nima sklada po vzoru zavarovalniškega sistema, kjer bi se denar za nalagal in plemenitil. »Mi smo že zdavnaj predlagali oblikovanje takšnega sklada in delali v tej smeri, samo tisti, ki imajo večino časa formalno ali neformalno oblast v Sloveniji, za to nikoli niso bili zainteresirani,« je poudaril in dodal, da so za oblikovanje takšnega sklada potrebna desetletja.

Rešitvi sta dve: čim več rojstev in čim več zaposlenih. »V strateškem interesu Slovenije, slovenskega naroda je, da imamo čim več rojstev, da kot narod ne izumremo ali da nam ni potrebno tega manjka zapolnjevati z migracijami, kar je v tej zmedeni Evropi pri nekaterih že dejstvo,« je dejal Janša, ki napoveduje, da se bo glede tega v prihodnih letih kresalo veliko mnenj, nastali bodo konflikti a hkrati upa, da bo na koncu zmagala zdrava pamet.

Predsednik SDS je opozoril, da se tudi pri nas večkrat slišijo glasovi: Slovenija mora odpreti vrata za migracije od drugod, iz Afrike, Bližnjega vzhoda, ker to rabimo zaradi demografske slike, delovne sile, pokojninskega sistema in tako naprej. Do migracij je vedno prihajalo, nemogoče jih je popolnoma preprečiti, morajo pa biti kontrolirane, nadzorovane, pravi Janša, ob tem pa posebej poudarja: »To ne sme biti temeljna smer reševanja demografskega problema, če je to temeljna smer, čez 50 let Slovencev ni več pa tudi Evrope ni več, ni več slovenske identitete in kulture.«

Najbolj očitna sta dva problema: eno je razmerje med tistimi, ki pokojninsko blagajno polnijo in tistimi, ki pokojnine prejemajo, drugo pa so nesorazmerja zaradi privilegijev. Druga Janševa vlada je neupravičene privilegije leta 2012 skušala brisati s spremembo zakona, žal je Ustavno sodišče ta skromen poskus razveljavilo. Predsednik SDS je navedel podatek, da je v Sloveniji blizu 300.000 pokojnin mizernih glede na vložek, ki so ga posamezniki prispevali v času delovne dobe, potem pa kakšnih 10 do 15 odstotkov, privilegiranih, kjer so se ljudje upokojili z 38 leti starosti, kar pomeni, da tudi če bi delali od rojstva naprej, ne bi izpolnili pogoja 40 let delovne dobe, njihove pokojnine pa so trikratne. Še vedno se izplačuje okoli dvajset tisoč borčevskih pokojnin, večinoma potomcem, sorodnikom borcev, nekaj pa je tudi še pokojnin španskim borcem, ki jih v Španiji že 30 let nihče več ne dobiva. Bolj kot za denar, čeprav ni nepomemben, gre za načelo pravičnosti, to je treba očistiti.

»Za naslednji mandat, v kolikor bomo uspeli sestaviti trdno vlado, se bomo tega lotili, kratkoročnega odpravljanja nesorazmerij, črtanja privilegijev pa tudi dolgoročnega oblikovanja pokojninskega sklada, to bo ena od najbolj strateških in tudi najbolj kompleksnih nalog,« je napovedal predsednik SDS in ob tem opomnil, da če želimo ta mandat dobiti, je potrebno v naslednjih 6 mesecih biti aktiven. Zbrane je pozval, da se vključijo v volilne štabe, pomagajo kandidatom in pri vseh ostalih aktivnostih, saj vsak med nami lahko pridobi glasove volivcev.

Novemu vodstvu je predsednik SDS Janez Janša želel še večjo aktivnost v prihodnje: »Veselim se sodelovanja z novim vodstvom, obljubljam pomoč in računam na to, da bo KSS tudi v prihodnje ena od ključnih moči Slovenske demokratske stranke.«

Izvoljena sta bila nov Izvršilni in Nadzorni odbor Kluba seniorjev, za predsednika pa je bil soglasno potrjen Branko Šumenjak, dolgoletni predsednik OO SDS Ormož, podžupan in državni svetnik.

Galerija

Več slik

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.