V SDS počastili spomin na utemeljitelja slovenske demokracije in države

spomin na Jožeta Pučnika

Božja milost ali usoda, kakor želite temu reči, je Slovencem v tistem ključnem času dala človeka, kot ga je Slovenija potrebovala. Pravi mož na pravem mestu, je o dr. Jožetu Pučniku dejal predsednik SDS Janez Janša.

Bil sem zraven, ko se je dejansko odločalo, ali bo takratna Demosova vlada ljudem dejansko ponudila pravo vprašanje za plebiscit. Bil sem zraven na nekaterih sestankih, ko se je potem odločalo, ali bomo to zavezo vzeli zares. Ali bomo to voljo ljudstva, kjer si je slovenski narod prvič v zgodovini dejansko pisal sodbo sam, tudi uresničili, se najpomembnejšega časa v zgodovini slovenskega naroda spominja Janez Janša.

Predsednik SDS je ob podelitvi diplom slušateljem Akademije dr. Jožeta Pučnika dejal, da je veliko vprašanje, kako bi se takratne odločitve iztekle, če na čelu Demosa ne bi bilo dr. Jožeta Pučnika, saj je bilo veliko oklevanja, veliko strahu, bilo je veliko t. i. racionalnega pomisleka, ko so ljudje primerjali to, kar imamo mi v rokah, in kar stoji proti nam, zato je bil potreben pogum. »In če je kakšna beseda, ki za tiste čase najbolje označuje dr. Jožeta Pučnika, je to pogum,« poudarja Janez Janša in ob tem dodaja, da je bil »dr. Jože Pučnik bil velik človek, velik Slovenec in pogumen človek. Če tega poguma ne bi bilo, mi danes ne bi stali tukaj.«

Dr. Jožetu Pučniku se je s položitvijo venca na njegov grob v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici poklonila delegacija Slovenske demokratske stranke pod vodstvom predsednika Janeza Janše. Spominu očeta slovenske osamosvojitve so se poklonili še sin dr. Jožeta Pučnika Gorazd Pučnik, generalna sekretarka Alenka Jeraj, predsednica Inštituta dr. Jožeta Pučnika dr. Andreja Valič Zver, poslanec Franc Breznik in nekdanji poslanec, domačin Jožef Jerovšek. Cvetje na grob dr. Jožeta Pučnika so položili tudi predstavniki občine Slovenska Bistrica z županom dr. Ivanom Žagarjem.

Alenka Jeraj je ob tej priložnosti prebrala pesem Igorja Pirkoviča o dr. Jožetu Pučniku z naslovom On si je upal.

On si je upal. 
In trnju navzlic ga notranji klic
pognal je državo gradit.

On si je upal.
In ni spraševal, če čas je ta prav,
da končno presekamo nit.
Nit s prejšnjo državo,
ko zvezda zastavo
krasila je rdeča,
ki mnogim nesreča
in žalostna slika
bila je velika.

A on si je upal.
Po mizi je udaril: »Dovolj!« je zavpil,
saj narod slovenski ne bo dovolil,
da bi še naprej teptali mu sanje.

In ker brezpogojno zaupal je vanje
je naroda hčere pognal in sinove
in z njim odklenili so temne okove.

Ko svoje postoril je, zdi se prerano,
od niti odločanja vzel je slovo.

Vendar največji, kot dobro je znano,
stlakujejo pot in dalje gredo.

V Slovenski demokratski stranki smo že takoj potem, ko je dr. Jože Pučnik prezgodaj odšel od nas, dali pobudo, da se ime in lik tega velikega Slovenca, očeta slovenske državnosti, ustrezno zaznamuje tako v glavnem mestu kot tudi drugod po Sloveniji.  Osrednje slovensko letališče je danes poimenovano po dr. Jožetu Pučniku, tako da lahko vsak, ki pride z letalom v Slovenijo, sreča to ime, in s tem sreča tudi del tiste usodne zgodovine Slovencev, ki nas je iz naroda preoblikovala v nacijo in nam dala državo.

V Slovenski demokratski stranki ohranjamo živ spomin na življenje in delo dr. Pučnika tudi z delovanjem Inštituta dr. Jožeta Pučnika, ki pripravlja Pučnikove pogovorne večere, Simpozij in Akademijo dr. Jožeta Pučnika.

spomin

spomin

spomin

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ POSLANSKO VPRAŠANJE
Ste opazili problem, ki bi se mu vlada morala posvetiti?

Preverite, vprašajte, predlagajte.