Na predlog poslanske skupine SDS danes pred poslanci zakon o kazenskem postopku

poslanska skupina

V poslanski skupini SDS želimo vzpostaviti dodatne varovalke v primerih neutemeljenega zavrženja kazenske ovadbe s strani tožilca.

Zadnji dan februarske seje državnega zbora bodo poslanke in poslanci na predlog poslanske skupine SDS opravili splošno razpravo o noveli zakona o kazenskem postopku.

Omenjeno novelo smo v poslanski skupini SDS v parlamentarno proceduro vložili skupaj s priporočilom za vzpostavitev učinkovitega pravnega varstva v primeru zavrženja kazenske ovadbe. S priporočilom, o katerem so poslanke in poslanci razpravljali že včeraj, v poslanski skupini SDS opozarjamo na problematiko odločitve državnega tožilca, ko ta zavrže kazensko ovadbo. Odločitve tožilca namreč ne preverja prav nihče, niti je ni dolžan komur koli obrazložiti.

Z dopolnitvami obstoječega zakona v poslanski skupini SDS zato predlagamo, da mora državni tožilec pisno seznaniti določenega ovaditelja z obrazloženimi razlogi za zavrženje kazenske ovadbe in mu tako dati možnost, da se do njih predhodno opredeli. Na ta način se vzpostavlja dodatna varovalka, ki preprečuje neutemeljeno zavrženje.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa na Nova24TV od 10. ure dalje.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.