V katerem športu je Afganistanec leta 2015 pridobil slovensko državljanstvo in zakaj?

Dr. Vinko Gorenak (171)

Kakšni so bili razlogi, da je bila podelitev slovenskega državljanstva osebi iz Afganistana leta 2015 v državnem interesu?

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s postopki za pridobitev mednarodne zaščite in pridobitvijo državljanstva Republike Slovenije oseb s priznanim statusom mednarodne zaščite.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Sredi decembra lanskega leta sem na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s postopki za pridobitev mednarodne zaščite in pridobitvijo državljanstva Republike Slovenije oseb s priznanim statusom mednarodne zaščite. V odgovoru je še posebej zanimiv podatek, da je od leta 1995 do 30. novembra 2017 po 13. členu Zakona o državljanstvu Republike Slovenije, ki govori o izredni naturalizacije, ko je sprejem v državljanstvo Republike Slovenije v državnem interesu, državljanstvo prejela ena oseba, ki ji je bila priznana mednarodna zaščita, in sicer iz Afganistana.

 

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije nadalje vprašal, kdaj je bila za osebo iz Afganistana izvedena izredna naturalizacija, kdaj je bila vložena vloga, kdaj izdana odločba in kakšni so bili razlogi, da je bila podelitev slovenskega državljanstva osebi iz Afganistana v državnem interesu. V nedavno prejetem odgovoru je Vlada Republike Slovenije zapisala: »Državljanstvu Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/07 – UPB2 in 40/17) je Ministrstvo za notranje zadeve za osebo iz Afganistana uvedlo na podlagi njene vloge z dne, 20. 6. 2014. Oseba je v vlogi kot korist države za njeno izredno naturalizacijo uveljavljala razloge na področju športa. Odločba o sprejemu v državljanstvo Republike Slovenije je bila izdana 21. 1. 2015.«

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

  1. Zanima me, na področju katerega športa je oseba iz Afganistana leta 2015 dobila slovensko državljanstvo?
  2. Obenem me zanima, kakšni so bili razlogi, da je bila podelitev slovenskega državljanstva osebi iz Afganistana v državnem interesu?

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.