Totalitarna simbolika na vabilu na predavanje Boža Repeta v organizaciji uradnih slovenskih institucij

Žan Mahnič (178)

Ali se Ministrstvo za kulturo strinja s tem, da se pod grbom nekdanjega totalitarnega režima oglašujejo uradni dogodki, ki jih financirajo slovenski davkoplačevalci?

Poslanec SDS Žan Mahnič je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s predavanji zgodovinarja pod totalitarnim simbolom na stroške Republike Slovenije.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Zgodovinar Božo Repe se te dni nahaja v Belgiji, kjer bo imel dve predavanji (v Bruslju in Gentu), in sicer o »bratstvu in enakosti med narodi nekdanje Jugoslavije skozi zgodovinski pregled«. A na letaku, ki vabi na Repetovo predavanje, se v ozadju nahaja kar grb nekdanje SFRJ, kar je po mojem mnenju naravnost škandalozno. Za piko na i pa to predavanje pod totalitarnim simbolom plačuje kar Republika Slovenija.

Kot vemo, imajo razvite in demokratične države prepovedane totalitarne simbole, a v Sloveniji  se z njimi ponašamo v Bruslju v letu 2017. Pod simbolom rdeče zvezde je po svetu umrlo 200 milijonov ljudi, v Sloveniji pa je pustila za seboj 600 množičnih povojnih morišč, a z njo še vedno nekateri nekaznovano paradirajo po Sloveniji in zunaj nje kot narodni heroji. 

Glede tega, da so nacionalni organi dolžni preiskovati primere poveličevanja totalitarnih simbolov, pa je jasna tudi evropska komisarka za pravosodne zadeve Vera Jourova. Slovenija je na tem področju najslabša med vsemi tranzicijskimi državami, saj je še vedno močno prisotno poveličevanje nekdanjega komunističnega režima. Slovenska državna oblast v tem smislu še vedno popolnoma ignorira evropske civilizacijske norme in zakonodajo, da se tovrstne primere kazensko preganja.

Zato me zanima, kdo krije stroške omenjenega predavanja, kolikšna je višina teh stroškov in ali se pristojno ministrstvo strinja s tem, da se pod grbom nekdanjega totalitarnega režima oglašujejo uradni dogodki, ki jih financirajo slovenski davkoplačevalci?

Odgovor vlade.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.