Tomaž Lisec: Odločba ustavnega sodišča govori o 100% financiranju javno veljavnega programa v zasebnih šolah

Tomaž Lisec

V poslanski skupini SDS smo že štirikrat predlagali zakon, ki 100 % sledi odločbi ustavnega sodišča, ki je zelo jasna glede tega, kako je treba zagotoviti financiranje  javnoveljavnih programov v zasebnih šolah.

V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke smo štirikrat predlagali spremembo zakona v smislu sledenju ustavne odločbe 24. 2. 2015, 3. 12. 2015, 30. 3. 2016, a brez uspeha, saj je koalicija vsakič zavrnila naš zakonski predlog. Novelo ZOFVI smo vložili tudi 1. 2. 2017, a do obravnave novele zakona še ni prišlo. Ustavna odločba jasno govori o 100 % financiranju javno veljavnega programa, pri čemer je javnoveljavni program osnovnošolskega izobraževanja sestavljen iz obveznega in razširjenega programa (razširjeni program pa obsega: podaljšano bivanje, jutranje varstvo, dodatni pouk, dopolnilni pouk, interesne dejavnosti in pouk neobveznih izbirnih predmetov) in z amandmajem, ki ga je poslanska skupina SDS včeraj vložila k predlogu ZOFVI za sejo Državnega zbora sledimo odločbi ustavnega sodišča.

Namero dvanajstih poslancev SMC, ki je glede financiranja šol predlagalo, da bi se obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financiral 100-odstotno, razširjeni program pa  65-odstotno, pa je v kratki izjavi za nekatere medije komentiral poslanec SDS Tomaž Lisec.

»Vladajoča koalicija je imela že trikrat dejansko na glasovanju v Državnem zboru možnost, da bi sledila odločbi ustavnega sodišča, a  tega ni storila, V proceduri na obravnavo čaka še naš četrti predlog zakona, ki je identičen vsem preteklim, ker je odločba ustavnega sodišča jasna,« je poudaril Lisec. Dodal je, da je nedopustno, da koalicija namesto tega, da bi spoštovala odločbe ustavnega sodišča zaradi ideološkega nestrinjanja v Državni zbor posreduje zakon, ki ne sledi 100 % odločbi ustavnega sodišča. »Na sami seji matičnega delovnega telesa smo bili priča koaliciji SMC in DeSUS, ki je to ustavno odločbo še zmanjšala, včeraj pa smo videli predlog določenega dela nekega števila poslancev SMC, ki še niža to, kar je ustavno sodišče zapisalo,« je povzel Lisec in dodal, da smo v poslanski skupini SDS zgroženi, da stranka, ki je prestreljena s pravniki, kjer je na čelu tudi ustavni pravnik, noče in ne želi spoštovati odločbe ustavnega sodišča. »Ključno je to, kar je zapisalo ustavno sodišče, in to je treba spoštovati ter upoštevati. O tej odločbi je ob obisku Zavoda Svetega Stanislava že govoril tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je govoril o tem, kako je nesrečen, da se odločb Ustavnega sodišča ne izpolnjuje,« je še spomnil Lisec. Dodal je, da smo tudi ob obravnavi zakona, ki ga je predlagala vlada in je sedaj v parlamentarni obravnavi, predlagali amandma, ki 100 % sledi odločbi ustavnega sodišča. »Izgovarjanje na javnoveljavne programe, na obvezne in razširjene programe, je brezpredmetno, ker je odločba ustavnega sodišča jasna,« je dejal Lisec.

Ob tem je še poudaril, da so osnovne šole po naši ustavi obvezne, zato je treba zagotoviti 100 % financiranje javno-veljavnih programov in tudi ni razlike med ožjim in razširjenim delom. »Tisti, ki obiskujejo zasebne osnovne šole bodo po predlogu SMC še na slabšem, kot so po že veljavnem zakonu. Torej namesto uresničitve odločbe ustavnega sodišča, imamo čedalje večji razkorak med tem, kar je ustavno sodišče določilo in tem, kar pripravlja določen del koalicijskih poslancev,« je dejal Lisec.

Poslanec SDS je še dejal, da odločba ustavnega sodišča nikjer ne govori o ožjem in razširjenem delu javnoveljavnih programov. »Poleg tega, da SMC ne spoštuje in ne pozna pravnih zadev, ima očitno tudi težave z matematičnimi izračuni. Kako je namreč lahko 65 % več kot 85 %? In kako je lahko 65 % več kot 100 %? Skratka, namesto vsebinskega približevanja in izenačenja zakonodajalca k temu, kar nam je določilo ustavno sodišče, imamo zaradi ideološkega boja na levem političnem polu popolnoma brezpredmetno razpravo,« je dejal Lisec in dodal, da odkar je poslanec in odkar spremlja odločitve ustavnega sodišča, tako jasne in enostavne odločitve še ni videl. Po besedah Lisca je odločba Ustavnega sodišča tako enostavna, da bi jo lahko res takoj uresničili.

Amandma SDS k predlogu zakona se nahaja tukaj.

Sorodne novice

 
Prepričaj prijatelja s programom SDS!
Si podpornik Slovenske demokratske stranke in si želiš storiti več za zmago SDS-a na volitvah 3. junija?