Tomaž Lisec: Ministrica Irena Majcen ne pozna predpisov na področja dimnikarstva

Tomaž Lisec (176)

Kljub predpisu, da serviser ne sme istočasno registrirati dimnikarske družbe in opravljati dimnikarske dejavnosti, ministrica Irena Majcen trdi drugače.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z opravljanjem dimnikarskih storitev.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana gospa ministrica,

na 64. nujni seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ste pri obravnavi točke »Problematika izvajanja dimnikarske službe« v svoji razpravi poudarili, da tudi serviserji kurilnih naprav lahko opravljajo dimnikarske storitve.

V Uradnem listu RS št. 68/16 z dne, 4. 11. 2016, je objavljen Zakon o dimnikarskih storitvah, kjer so objavljeni pogoji za opravljanje dimnikarskih storitev. V 17. točki 7. člena predpisuje, da dimnikarska družba ne sme opravljati dejavnosti, povezanih s prodajo, načrtovanjem in izvedbo malih kurilnih naprav.

Seznanjeni smo prav tako, da posamezniki preko lastne firme izvajajo vgradnjo peči in dimnikov, istočasno pa so kot dimnikarji z licenco zaposleni v dimnikarskemu podjetju. Tako ista oseba lahko dopoldan vgrajuje, servisira ali popravlja peči in dimnike, popoldan pa izdaja potrdila o izpravnosti.

Vaše izjave na omenjeni seji so bile, da lahko serviser registrira dimnikarsko družbo in opravlja dimnikarsko dejavnost.

V zvezi z navedenimi dejstvi me zanima:

  1. Kako to, da kljub predpisu govorite, da lahko serviser opravlja dimnikarske storitve?
  2. Ali lahko dimnikarska družba vgrajuje, načrtuje in opravlja druge storitve, ki so povezane z izvedbo malih kurilnih naprav?
  3. Glede na to, da očitno so dileme pri pojasnjevanju konflikta interesa (17. točka 7. člena), vas sprašujem, ali in kdaj boste v uredbi definirali pojem izvedba kurilne naprave tako, da bo enoznačno razumljeno, da gre pri izvedbi za servis, vgradnjo, rekonstrukcijo, popravilo ali drug poseg v naprave?
  4. Ali 17. točka 7. člena ZDimS pokriva tudi situacijo, ko dimnikar, zaposlen v dimnikarskem podjetju, popoldan opravlja vgradnjo ali servisiranje peči in dimnikov za svoje ali drugo servisno/inštalatersko podjetje? Če ne, kako je ta del konflikta interesa preprečen, saj ista oseba ne sme delovati v izvedbi in v nadzoru (kot dimnikar in kot inštalater/serviser)?

Odgovor ministrice.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ POSLANSKO VPRAŠANJE
Ste opazili problem, ki bi se mu vlada morala posvetiti?

Preverite, vprašajte, predlagajte.