Tomaž Lisec: Kdo nosi odgovornost za napačen izračun pokojninskega zavarovanja za kmeta?

Tomaž Lisec (176)

Kdo in na kakšen način bo kmetu, ki je plačeval višje pokojninsko zavarovanje, kot bi moral, povrnil razliko?

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na ministrico za finance Matejo Vraničar Erman in ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z zavarovanji kmetov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana ministra!

V moji poslanski pisarni se je oglasil gospod, ki se je pred leti zavaroval kot kmet. Plačeval je 240 evrov na mesec. Od 1. 1. 2016 je davčni zavezanec in takrat so mu na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje povedali, da je zavarovan kot občan in ne kot kmet. Ponovno se je zavaroval kot kmet in zavarovanje plačuje kot kmet, in sicer 210 evrov na mesec.

Sprašujem vaju, kdo in na kakšen način bo gospodu povrnil razliko, saj je plačeval višje zavarovanje, kot bi moral? Kdo bo odgovarjal za napako, ki se je zgodila? Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so mu povedali, da se mu tudi leta delovne dobe ne bodo enako štela.

Ker najverjetneje ni osamljen primer kmeta, ki se mu je zgodila tovrstna krivica, me zanima, ali imate kakšne podatke, koliko je podobnih negativnih primerov? Ali obstajajo kakšne sistemske varovalke, da se tovrstni primeri ne bodo več dogajali? Koliko je v Sloveniji zavezancev, zavarovanih kot kmetje, in kako se ta številka spreminja v zadnjih petih letih?

Odgovor ministrice.

Odgovor ministra.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.