Strateški interes Slovenije je stik z mednarodnimi vodami, ki ga sedaj nimamo

Janez Janša

»Čas je za ´time out´, čas za premislek,« glede uveljavitve arbitražnega sporazuma svetuje Janez Janša.

Predsednik SDS Janez Janša je na novinarski konferenci, ki je potekala med obravnavo ustavne obtožbe v državnem zboru, dejal, da so z velikim začudenjem poslušali branje odgovora na ustavno obtožbo s strani predsednika vlade dr. Mira Cerarja, ki se je najprej razglasil za ustavnega pravnika in nasploh pravnega strokovnjaka, potem pa se je na vse kriplje branil tega, da bi njegovo ravnanje, ki se nam zdi sporno, protizakonito in protiustavno, presojalo ustavno sodišče.

SDS ni predlagala njegove zamenjave, niti ni vložila nezaupnice, je poudaril Janša, ampak je predlagala, da o njegovem ravnanju, ko je zadržal pravnomočno odločbo o vrnitvi ilegalnega migranta v sosednjo varno državo, odloči Ustavno sodišče. »Naše mnenje je, da je bilo to ravnanje neustavno in nezakonito, njegovo mnenje je, da ni bilo. Res ne vem, če je tako prepričan v svoj prav, zakaj se tako otepa tega, da bi o tem odločilo Ustavno sodišče,« je dejal in ob tem še izpostavil, da ne ve, česa se Cera boji, saj je večino teh sodnikov in sodnic, ki sedijo v senatu Ustavnega sodišča, predlagala in izvolila njegova koalicija. S tem vztrajanjem, da se to ne zgodi, gospod Cerar postavlja na laž svojo trditev, da je ravnal absolutno ustavno in zakonito in da je v to trdno prepričan. Če bi bil trdno prepričan, bi to presojo prepustil ustavnemu sodišču.

Večji del novinarske konference je Janez Janša namenil implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško. Komentiral je včerajšnji obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Bruslju, ki se je sestal z dvema najpomembnejšima predstavnikoma Evropske komisije. Meni, da je zdaj čas, da po teh odgovorih, ki jih je dobil Pahor, slovenska vlada pri poskusu, da enostransko implementira arbitražni sporazum, potegne zavoro, se usede, posvetuje in potem na tej podlagi nekoliko spremeni svoje ravnanje. »Polaganje vseh upov na to, da bo zdaj EU disciplinirala Hrvaško, ki je danes ravno tako članica EU kot Slovenija, je ne samo zmotno, ampak je dolgoročno igranje na karto hrvaških interesov,« pravi Janša.

Nadaljevanje enostranske uveljavitve arbitražnega sporazuma je izjemno škodljivo za Slovenijo, sploh zato, ker »se skuša na vsaki način implementirati del tega sporazuma na neki točki, ki je za Slovenijo najbolj škodljiva - v nasprotju s tem, kar so obljubljali predlagatelji arbitražnega sporazuma Slovenija namreč ni dobila teritorialnega stika z mednarodnimi vodami,« je dejal in še enkrat poudaril, da se mu vlaganje energije v uveljavitev sporazuma na točki, ki je za državo najbolj škodljiva, zdi popolnoma nerazumljivo.

Če izhajamo iz dejstva, da je ta arbitražna razsodba nekaj, kar je na mizi,ni se možno delati, da tega enostavno pač ni, potem je treba vedeti, da polagati vseh kart na intervencijo ali ravnanje EU lahko na koncu privede zgolj do tega, kar Hrvaška predlaga od samega začetka, to je do mediacije. »Ko pa pride do mediacije, sta dve strani, kjer vsaka trdi nekaj in to situacijo smo imeli tudi že pred arbitražnim sporazumom, tako da res ne vem, kdo pri tem ravnanju svetuje slovenski vladi,« pravi Janez Janša in nadaljuje, da je ravnanje v zadnjih dneh lanskega in prvih dneh letošnjega leta je tisto, ki bi se mu morala Slovenija izogniti.

»Pričakovati, da bo del EU discipliniral drugi del EU na neki točki, ki nobenega drugega v Evropi ne zanima, je ne samo iluzorno, ampak bo na koncu pripeljalo do tega, da bo Slovenija postala nekdo, ki skuša doseči rešitve tam, kjer te rešitve ni.« Evropa ima ogromno drugih problemov, zagotavlja predsednik SDS in ob tem izpostavi najbolj stabilno članico Nemčijo, ki ima velike težave pri sestavi nove vlade. Ob tem tudi opozori, da so tudi drugi, vključno z njim, na položaju predsednika slovenske vlade  na uradnih obiskih v Berlinu slišali enako priporočilo, kot ga je včeraj v Bruslju slišal gospod Pahor, to pa je: Rešite vprašanje meje s hrvaško pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo! »Jaz sem to slišal tako od nemške kanclerke kot od drugih ljudi, ki so danes v vrhu EU in zaradi tega me ni začudilo, da je bilo to stališče včeraj ponovljeno od vrha Evropske komisije,« še dodaja Janša.

Za Janeza Janšo je nadaljevanje po tej poti, ki jo je ubrala slovenska vlada in tako ali drugače tudi predsednik države, čigar maslo je arbitražni sporazum, z vzbujanjem pričakovanj, kako bo to rešila Evropska komisija, zahajanje v slepo ulico. »Čas je za ´time out´, čas za premislek, čas da pogledamo, kje so tiste točke v tem arbitražnem sporazumu, ki Sloveniji dajejo boljše izhodišče. Vlado smo opozorili na te točke, da se izkoristi manevrski prostor, da se opravi del domače naloge doma, ne pa pričakovati ,da bo to naredil nekdo drug in da bo nekdo drug popravil napake, ki smo jih v preteklosti zagrešili sami,« svetuje predsednik SDS in ob tem spomni na nekaj sestankov, kjer je kazalo, da je razum vstopil tudi v vladne prostore, da se bodo stvari začele odvijati v bolj racionalno smer, namesto tega pa smo dobili napačne poti, pa ne samo ene ampak dve: eno ubira predsednik vlade, drugo zunanji minister, nekje vmes se je pa postavil še predsednik države.

Po mnenju Slovenske demokratske stranke je strateški interes Slovenije stik z mednarodnimi vodami, ki ga sedaj nimamo, ne pa to, ali bo meja v Piranskem zalivu 200 ali 300 metrov bolj na eno ali na drugo stran.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.