Slovenski kulturi je treba vrniti osamosvojitveni naboj

kongres

Navkljub internacionalizaciji, jugonostalgiji in ostalim poskusom razvodenitve slovenske kulture se je ta podstat naroda ohranila.

Člani Kulturnega foruma SDS so se 12. marca 2018 zbrali na 5. kongresu foruma, na katerem so izvolili novo vodstvo in začrtali smernice delovanja za prihodnji mandat.

Zbrane je uvodoma nagovoril predsednik SDS Janez Janša in spomnil na čas pred več kot dvajsetimi leti, ko je bil forum ustanovljen v Cankarjevem domu. »To je bil čas, ko je bila slovenska kultura to, čemur se je dejansko reklo slovenska kultura in tako smo se tudi počutili,« je poudaril, sedaj po dveh desetletjih življenja v samostojni slovenski državi, ko bi človek pričakoval, da se je slovenska kultura razmahnila, da je to nekaj, kar je dobilo zalet in odmeva po domovin in širše, pa Janša na žalost ugotavlja, da tega zaleta ni več.

Osamosvojitvena energija, energija časa, ko smo iz naroda postali nacija z lastno državo, se je izgubila po institucijah in po Evropski uniji, pravi Janša, s tem pa se je porazgubil tudi ta slovenski kulturni naboj, ki je bil po njegovem prepričanju eden od ključnih delov slovenske osamosvojitve. »Zdaj lahko na prste parih rok preštejemo vrhunske kulturne dosežke v tem času, so bili, a nekega bogatega poganjka žal ni,« je dejal Janša in apeliral tudi na Kulturni forum, da se povpraša po vzrokih za to.

Predsednik SDS je izrazil veselje, da je prišlo do tega srečanja, in upanje, da bo po kongresu več energije, da bo forum postal bolj množična in udarna institucija za promocijo programa Strokovnega sveta, Odbora za kulturo. Program naj ne bo zgolj mrtva črka na papirju, je zbrane opozoril Janša, ki je prepričan, da je vsaj delček tega programa biti stranka sposobna realizirati v praksi, tudi kadar je v opoziciji.

»Če govorimo o svetlih plateh  tega, kar razumemo kot kulturo, ta podstat se po mojem mnenju kljub temu, da se je skušalo to razvodeneti s pretiranim internacionalizmom, jugonostalgijo, s pogrošno kulturo, vendarle ohranila,« je dejal in spomnil na številna regijska srečanja našega članstva, ki so se zvrstila v zadnjih dveh letih in na katerih je bil povsod poleg formalnih stvari in druženja izveden izjemno bogat kulturni program. »Nekajkrat sem dejal, da je bil tisti program boljši, kot ga vidimo na raznih državnih proslavah, vključno s proslavami, ki jih vidimo ob slovenskem kulturnem prazniku,« je izpostavil Janša in dodal, da potencial je, vprašanje pa je, kje so poudarki slovenske kulturne politike in vprašanje je, zakaj ni nekega bolj glasnega upora proti temu, da se nekoč bistveno bolj bleščeča slovenska kultura utaplja ponekod v povprečju, ponekod v pogrošništvu, ponekod pa v tem, kar kultura sploh ni. Zaradi tega neki izjemni dosežki še toliko bolj štrlijo iz stvarnosti in iz vsakdana.

Okvir, ki ga je slovenska kultura dobila s svojo državo, ni izkoriščen, mnogokrat je zlorabljen in temu je treba narediti konec. To sicer ne bo možno samo z delovanjem našega  foruma, veliko pa se lahko naredi. »Bila so obdobja v zadnjih dvajsetih letih, ko je imel forum zelo močan glas, ko je bilo treba na kaj  opozoriti in tudi ko je bilo treba kaj pohvaliti. Jaz vam želim, da se organizirate tako, da bo tudi v prihodnje ta močan glas v Sloveniji slišan,« je svoj nagovor zaključil predsednik SDS.

Dr. Vasko Simoniti, predsednik Odbora za kulturo pri Strokovnem svetu SDS je zbranim na kratko predstavil program stranke za področje kulture, ki temelji na krepitvi vezi med slovenskimi pokrajinami z narečji vred, ohranjanju kulturne dediščine, poseben poudarek pa je namenil Prešernovi Zdravljici, ki si zasluži mesto med spomeniki mednarodnega pomena.

Za novega predsednika Kulturnega foruma SDS je bil izvoljen Damjan Damjanovič, 20 članski Izvršilni odbor pa sestavljajo Andrej Breznik, mag. Alenka Gotar, Metka Hofbauer Zupan, Alenka Jeraj, Bernarda Kump, Simona Luckmann, Janko Ogrin, Zvone Pelko, Erika Planinšec, mag. Martina Prevejšek, Rezka Smrekar, Marija Soko, Dragica Sternad Pražnikar, Alojz Šinkovec, Mojmir Tozon, Zdenko Tršinar, Darinka Vrabič, Nadja Vuga, Janko Zadel in Milica Zimic.

Čestitamo!

Galerija

Več slik

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.