Se Milojka Kolar Celarc izmika pričanju pred preiskovalno komisijo glede nakupa in prodaje žilnih opornic?

Jelka Godec (170)

Pričanje Milojke Kolar Celarc so pred preiskovalno komisijo preprečile »nenadne in nepričakovane zdravstvene težave« ministrice.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bi morala danes pričati pred preiskovalno komisijo državnega zbora o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, vendar pa so poslanke in poslanci, člani komisije, ministrico danes zaman pričakovali. Prihod na komisijo so ji preprečile zdravstvene težave. Milojka Kolar Celarc je namreč preiskovalni komisiji zgolj poslala opravičilo, da se seje ne more udeležiti zaradi »nenadnih in nepričakovanih zdravstvenih težav«, obenem pa ministrica do danes uradnega vabila preiskovalne komisije na pričanje sploh ni prevzela.

Poslanec Bojan Dobovšek je glede na navedeno dal predlog, da preiskovalna komisija od Milojke Kolar Celarc zahteva zdravniško opravičilo oziroma dokaz o njeni bolezni, tako kot je to do sedaj veljalo tudi za ostale priče, ki so se pričanju izognile, sklicujoč se na zdravstvene težave.

Drugih zaslišanj za današnjo sejo ni bilo predvidenih. Člani so zato zgolj razpravljali o delu komisije, in to za zaprtimi vrati. Komisija je sicer aprila sklenila, da bo na zaslišanje povabila vse zdravstvene ministre od leta 2009, tudi zdajšnjo ministrico.

Glede dela Milojke Kolar Celarc v boju s korupcijo in preplačili zdravstvenega materiala pa lahko navedemo, da se ministrica za zdravje rada pohvali, kako so na ministrstvu od leta 2015 že objavili več razpisov za skupna javna naročila slovenskih bolnišnic, vendar je pri tem potrebno poudariti, da gre za javna naročila pripomočkov, kot so igle, rokavice in plenice. Ob tem pa ministrica za zdravje vse do danes ni jasno povedala, koliko razpisov je zaključenih in kako uspešna so javna naročila pravzaprav bila. Ministrstvo za zdravje je šlo pred časom tudi v skupno javno naročilo žilnih opornic, ki pa se je septembra letos klavrno končalo. Na skupnem javnem naročilu je sodelovalo devet dobaviteljev, a so bile cene večinoma višje od najvišje cene, ki jo je pogojeval razpis, ali pa niso imele priložene ustrezne dokumentacije o kakovosti. »S tem je dokumentirano razkritje, da so dobavitelji v Sloveniji ponujali cene, ki so do 200 odstotkov višje kot cene za iste žilne opornice na Švedskem, kjer imajo sicer od dva do trikrat višji BDP na prebivalca,« je neuspeli razpis komentiral kardiolog dr. Marko Noč, ki je pred leti kot prvi v UKC Ljubljana svoje nadrejene in javnost opozoril na previsoke cene žilnih opornic.

»Ministrstvo za zdravje in ministrica Milojka Kolar Celarc že tri leta proučujeta zadeve glede preplačevanja materiala, storita pa popolnoma nič. Torej ščitita same dobavitelje in preplačevanje materiala, s tem pa tudi korupcijo v zdravstvu,« je ob zadnji interpelaciji v državnem zboru zoper ministrico za zdravje povedala predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec. Večkrat je tudi že poudarila, da je ministrica za zdravje doslej ignorirala delo preiskovalne komisije, predvsem pa ni ukrepala ob nedvoumnih priznanjih mnogih prič, ki so priznale, da so kršile zakon o javnem naročanju.

»Na primeru žilnih opornic je zdaj dokazan pojav preplačevanja materiala, ki je nacionalni problem ter presega delo in pristojnosti razpisne komisije,« je septembra letos še povedal kardiolog dr. Noč. Po njegovem mnenju gre za norčevanje iz bolnikov in davkoplačevalcev ter za zapravljanje denarja. Prav zato bi morala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik vlade dr. Miro Cerar že od prvega dne, ko sta nastopila svoji funkciji, tudi v praksi in ne zgolj v teoriji udejanjati ničelno stopnjo do korupcije in v slovenskem zdravstvenem sistemu narediti red. Namesto tega pa smo žal že tri leta priča branjenju obstoječega stanja, češ da je vse v najlepšem redu.

Naj ob tem še dodamo, da je včeraj dopoldne, potekala redna tedenska seja vlade, na kateri so ministri SMC preglasovali ministre ostalih dveh koalicijskih strank glede sanacije poslovanja 15 bolnišnic, ki so se znašle v rdečih številkah. Milojka Kolar Celarc je s svojim predlogom in s podporo drugih ministrov SMC zagotovila bogato nagrajevanje članov sanacijskih odborov slovenskih zdravstvenih ustanov, po večini zunanjih svetovalcev, kar je v javnosti vzbudilo veliko nasprotovanja.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.