Romana Tomc: Sledimo razvoju!

Romana Tomc

Predsedniška kandidatka Romana Tomc je bila danes gostja spletnega klepeta Multimedijskega centra RTV Slovenija. Preberite njene odgovore na zanimiva vprašanja državljanov.

Minamalina

Pozdravljeni Romana, glede na to da ste članica Odbor v EP za zaposlovanje in socialne zadeve... katere ukrepe vi predlagate za reševanje težav povezanih s staranjem (slovenske) družbe (pokojninska nevzdržnost, oskrba starejših in deficit mladih na trgu dela)?

Romana Tomc

Pozdravljeni. Zelo obsežno vprašanje. Pokojnine: Zdravo gospodarstvo zagotavlja delovna mesta, kar je osnovni pogoj za vzdrževanje pokojninskega sistema. Seveda tudi stalno prilagajanje novim razmeram in demografskim trendom. Oskrba starejših: Nujen sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi v povezavi z reorganizacijo zdravstvenega sistema. Deficit na trgu dela: nujno usklajevanje izobraževalnega sistema s potrebami na trgu dela. Pošteno plačilo za dobro opravljeno delo. Plače v Slo so prenizke, ker je njihova obdavčitev (predvsem pa prispevki) previsoka. Zato nismo konkurenčni in mladi odhajajo v tujino. Torej - velika vloga države. Mladi bodo ostali tam, kjer bodo videli možnost razvoja in napredka.

debnivrh

"Spoštujmo in sodelujmo" je Vaše geslo. V Evropskem parlamentu Vam to kar dobro uspeva. Zakaj to v Sloveniji še ni mogoče?

Romana Tomc

Ker politiki prevečkrat pozabijo, da so politiki zaradi ljudi. Ne iščejo najboljših rešitev zanje, ampak vztrajajo pri svojih idejah, ki naj bi bile po njihovem mnenju edine prave. Toda najboljše rešitve se sprejemajo s sodelovanjem. Povezovalna vloga, sodelovanje in spoštovanje - to bo (med drugim :) ) moj prispevek k normalizaciji slovenskega političnega prostora.

Katalonka

Kako bi se vi kot predsednica RS odzvali na dogajanje v Kataloniji v primerjavi z sedanjim predsednikom?

Romana Tomc

Jasno bi povedala kakšno je moje mnenje o dogajanju v Kataloniji. 1. Spoštujem pravico do samoodločbe: 2. obsojam onemogočanje izvedbe referenduma, še posebej pa nasilje, ki se je dogajalo v zadnjih dneh 3. Katalonci naj v demokratičnem, poudarjam demokratičnem, procesu, ki odraža najširšo voljo ljudi, sami odločijo, kakšna naj bo njihova prihodnost. 4. Kakršno odločitev bodo sprejeli, jo bom spoštovala in podprla.

Darja

Spoštovana gospa Tomc, kakšno je vaše mnenje o napovedanih spremembah pri podeljevanju koncesij v zdravstvu. Že v naprej hvala za odgovor.

Romana Tomc

Koncesionarji so del javnega zdravstva. Kar me pri tem najbolj moti je, da se koncesije ne podeljujejo na transparenten in pravičen način. Tako nekateri, predvsem mladi zdravniki brez ustreznih povezav, ne dobijo možnosti, da bi dobili koncesijo. Koncesionarje potrebujemo, treba je zagotoviti dovolj sredstev, da lahko normalno poslujejo. Denarja v zdravstvu je veliko, vendar se porablja nepregledno in pogosto na prirejenih javnih naročilih. Več koncesionarjev bi gotovo prispevalo tudi k zmanjšanju čakalnih vrst.

007jamesbond

Pozdravljeni, kakšno je vaše stališče do samovozečih avtomobilov? V naslednjih petih bi namreč le ti lahko prišli v vsakodnevno uporabo marsikje po svetu. Kakšno stališče naj zavzame Slovenija? Naj se pridružimo državam, kjer se ta novost že implementira ali naj počakamo in tvegamo, da nas povozi čas?

Romana Tomc

Sledimo razvoju!

Franc

Pozdravljena g. Romana Tomc. Glede na to, da je v Sloveniji Pomurska regija zelo nazadovala proti Ljubljanski regiji. Me zanima, kako boste spodbujali aktualno oblast in novo oblast, da bo začela EU projekt regionalizacije in spodbujanje razvoja Pomurske regije? Vemo, da je že preko 20 000 mladih odšlo na delo v Avstrijo, država Slovenija pa jih mačehovsko odira z dvojnim obdavčevanjem. Prosim za vaše mnenje o tem problemu. Hvala!

Romana Tomc

Poznam problematiko dnevnih migrantov, ki odhajajo na delo v Avstrijo in jih Slovenija dodatno obdavčuje. Moje stališče je, da bi se lahko to vprašanje rešilo celo brez spremembe zakonodaje, če bi le bila volja Ministrstva za finance. Žal tega posluha pri sedanji vladi ni. Glede regionalizacije: Podpiram, ampak tudi tu gre sedanji vladi očitno le za podporo Ljubljani. Veliko denarja bi se lahko pridobilo pri evropskih skladih, kjer pa slovenska vlada ni dovolj ambiciozna. V primerjavi z drugimi preveč komplicira in zamuja. Nekaterih skladov celo ne koristi.

Marjeta

Pozdravljeni. Kakšno je vaše stališče do pravice splava (v Slo)?

Romana Tomc

Spoštujem življenje od rojstva do smrti. Sem proti splavu kot načinu kontracepcije in sem za pravico, da se o teh najtežjih življenjskih vprašanjih odloča ženska (s partnerjem) sama. Sama bo namreč morala nositi posledice te odločitve. Slovenska ustava na primeren način rešuje to področje in je ne bi spreminjala.

Buro

Lep pozdrav. Glede na to da ste podpirali sporazum CETA, ki naj bi po vašem pomagala predvsem malim podjetjem, me zanima kaj so do sedaj že pridobili?

Romana Tomc

Podpiram svobodno trgovino. Vsak tak sporazum odpravi ovire, ki stojijo na poti in omogočajo podjetjem, pa tudi ljudem, da lažje sodelujejo. CETA je najsodobnejši sporazum, v katerem so varovane vse pravice do uporabe najvišjih evropskih standardov. Sodelovanje slovenskih MSP s Kanado je trenutno zelo šibko, zato kakšnih večjih učinkov v pozitivni smeri ni mogoče zaznati. Vsekakor pa je to pozitiven signal za vse, ki bodo želeli sodelovati s Kanado.

lahk

Kako bi kot predsednica pomagala zaposlenim (v večini se to dogaja mladim so pa vmes tudi starejši), katerim se več let podaljšujejo kratke mesečne pogodbe. Te osebe si ne morejo ustvariti ničesar, saj niso ne kreditni sposobni prav tako pa do zadnjega dne ne vedo, ali službo sploh še imajo. Tak negotov status pri vsakem prav gotovo pusti posledice. Kaj, če sploh kaj kot predsednica lahko storite ?

Romana Tomc

Zakon o delovnih razmerjih je popolnoma jasen. Večletno podaljševanje pogodb je nezakonito! Poznam ta sistemski problem in kot predsednica države bi pozvala vlado, da ustrezno reši, predvsem pa nadzira spoštovanje zakona. Razmisliti (država) pa bi morala tudi o manjši obremenitvi plač (in delodajalcev nasploh), kajti prekarne zaposlitve imajo podlago ravno v tem, da se delodajalci zaradi prevelikih obremenitev rednih pogodbenih razmerij, izogibajo zaposlovanju za nedoločen čas.

bbojojan

Ga Tomc, pozdravljena! Glede na to, da podpirate Katalonce v njihovih težnjah po osamosvojitvi, me zanima, kako boste, če bo do tega prišlo, glasovali v Evropskem parlamentu, kjer je vaša skupina odločna v podpori španski vladi. Boste zahtevali razpravo o tej temi v evropskem parlamentu? Hvala in uspešno na volitvah!

Romana Tomc

Glasovala bom po svoji vesti, kar ni nujno tako, kot bo glasovala moja politična skupina. Da, podpiram razpravo!

NadjaNadja

Romana, pozdravljeni! Ali bo pokojninska blagajna vzdržala tudi za generacije, ki imamo do pokojnine še več desetletij?

Romana Tomc

Ne, če se ne bomo obnašali bolj odgovorno. Vlada Mira Cerarja žal ni naredila nobenega koraka v smeri stabilizacije pokojninske blagajne. Vendar situacija ni brezizhodna. Rešitve poznamo!

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ POSLANSKO VPRAŠANJE
Ste opazili problem, ki bi se mu vlada morala posvetiti?

Preverite, vprašajte, predlagajte.