Nabor učinkovitih ukrepov za reševanje prometnih problemov v Ljubljani in regiji

posvet

Zbornik o prometu v Ljubljani in regiji ponuja hitre, ugodne in uporabne rešitve za ureditev najbolj pereče problematike v prometu.

Ljubljančani in Ljubljančanke se dnevno srečujejo s prometnimi rekami, ki prihajajo iz osrednje regije in cele države, tičijo v zastojih in se pozimi dušijo v onesnaženem zraku, tudi še dolgo potem, ko se reke avtomobilov odvalijo nazaj v svoja mesta.  Ljubljana pa ni le mesto zase, je tudi prestolnica, povezana s celo državo, zato so problemi Ljubljane na nek način tudi problemi cele države. V želji, da bi osvetlili problem in podali nekaj idej za reševanje zagat meščanov in obiskovalcev Ljubljane, je skupina kritičnih mislecev v organizaciji mestne svetnice Mojce Škrinjar in Civilne iniciative Tržnice ne damo pripravila posvet  o prometu, ki je bil 5. oktobra 2017 v prostorih Državnega sveta Republike Slovenije ter pripravila pričujoči zbornik prispevkov.

Igor Prodanović, dipl. inž. teh. prom., je pripravil analizo celostne prometne strategije Mestne občine Ljubljana, mag. Andrej Aplenc je spregovoril o zraku, kot dejavniku zdravja, Peter Mezek je kot meščan Ljubljane spregovoril o njegovem pogledu na zaprtje mestnega središča predvsem iz vidika starejših občanov, o privilegijih za nekatere in nerazumevanju in visokih kaznih za druge. Pobudnica civilne iniciative Tržnice ne damo Marinka Kurilić je bila v svojem prispevku kritična do neprimernega ohranjanja kulturne dediščine v Ljubljani. Mag. Robert Strah, podžupan občine Škofja Loka, je predstavil način reševanja prometnih problemov v svoji občini,  Matej Zorko, dipl. inž. prom. pa je pregovoril o boljših možnostih uporabe vlaka v primestnem prometu in kolesa po samem mestu. Dr. Žiga Turk, redni profesor na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je prikazal zanimiv pogled na prihodnost avtomobila. Nino Gunde, univ. dipl. inž. grad., je predstavil Ljubljano kot križišče prometnih koridorjev in opozoril na premišljeno ravnanje pri širitvi avtocest. Kot zadnji je nastopil Zvone Černač, univ. dipl. prav., nekdanji minister za infrastrukturo in prostor ter vodja Odbora za infrastrukturo in prostor pri Strokovnem svetu SDS s svojim pogledom na razvoj prometa v Sloveniji in Ljubljani.

Vabljeni k branju celotnega zbornika.  

posvet

posvet

posvet

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ POSLANSKO VPRAŠANJE
Ste opazili problem, ki bi se mu vlada morala posvetiti?

Preverite, vprašajte, predlagajte.