Na seji Odbora za obrambo tudi o onemogočanju državljanskih pravic s strani Ministrstva za obrambo

Žan Mahnič (178)

Ministrstvo RS za obrambo z dopisom pozvalo Sindikat vojakov Slovenije k prenehanju aktivnosti v podporo referendumu o drugem tiru.

Članice in člani Odbora za obrambo bodo danes ob 9. uri nadaljevali prekinjeno sejo odbora, ko bodo razpravljali tudi onemogočanju državljanskih pravic s strani Ministrstva za obrambo.

Pred dnevi so nekateri slovenski mediji namreč pisali o tem, da je aktivna vključitev Sindikata vojakov Slovenije v zbiranje podpisov za podporo referendumu o drugem tiru zelo razjezila vodstvo Ministrstva za obrambo RS. Slednje je namreč tajništvu vojaškega sindikata, ki ga vodi Gvido Novak, poslala dopis, naj nemudoma prenehajo z vsemi aktivnostmi v podporo referendumu, v nasprotnem primeru sledi ukinitev oziroma prenehanje sodelovanja z MORS v dosedanji obliki.

Državni sekretar Miloš Bizjak je v imenu ministrstva in ministrice Andreje Katič Sindikatu vojakov Slovenije poslal dopis, v katerem je zapisal, da na ministrstvu ocenjujejo, da aktivnosti sindikata pri zbiranju podpisov za referendum za drugi tir »niso v domeni sindikata kot organizacije, v okviru katere se organizirajo zaposleni za varovanje svojih pravic glede statusa, ekonomskih in socialnih pravic, ki izhajajo iz dela ali so z njimi povezane.« Ker na Ministrstvu RS za obrambo menijo, da sindikat s pozivanjem pripadnikov Slovenske vojske za pomoč pri zbiranju podpisov za referendum in z izvajanjem drugih, s tem povezanih aktivnosti prekoračuje obseg delovanja sindikata, so sindikat pozvali k takojšnjemu prenehanju vseh aktivnosti. »Vašo formalno odločitev o tem pričakujemo najkasneje do ponedeljka, 29. 5. 2017. V kolikor tega ne boste storili, bomo prisiljeni v ustrezne postopke za revizijo naših doslej vzpostavljenih razmerij, posebej še pogodbe, saj ocenjujemo, da materialna in siceršnja podpora sindikatu s takšnim načinom in vsebino delovanja, kot ga izvaja Sindikat vojakov Slovenije v okviru podpore referendumu o drugem tiru, ni umestna,« so še zapisali v dopisu.

Predsednik Sindikata vijakov Slovenije Gvido Novak je za Nova24TV dopis ministrstva označil za neke vrste grožnjo. V sindikatu so sicer popolnoma prepričani, da niso naredili nič narobe, ker so kot sindikat pozvali volivce k oddaji podpisa podpore za referendum. Zato so od pristojnega ministrstva že zahtevali, naj skliče t. i. komisijo za pomirjanje, ker gre za spor. »Oni trdijo, da smo kršili pogodbo, mi pa smo prepričani, da je nismo,« je bil jasen Novak.

»Menim da nobena institucija v državi ne bi smela ovirati izvrševanja državljanskih pravic, sploh pa ne na način, da posameznikom grozi s sankcijami, v kolikor bodo uveljavljali pravice, ki jim jih sicer zagotavlja ustava,« je o razlogih za uvrstitev točke na dnevni red dejal predsednik odbora Žan Mahnič.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa na TV Slovenija 3.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.