Na preiskovalni komisiji o bankah znova o slabih bančnih praksah v Novi kreditni banki Maribor

Dr. Anže Logar (177)

Zaslišana bosta nekdanji direktor sektorja naložb in nekdanji član nadzornega sveta v Novi kreditni banki Maribor  Alojz Jarc in Ivan Vizjak.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, ki jo vodi poslanec SDS dr. Anže Logar, bo jutri nadaljevala z zaslišanji.

V začetku tega tedna se je predsednik preiskovalne komisije udeležil seje preiskovalnega odbora PANA v Evropskem parlamentu, ki preučuje domnevne kršitve in nepravilnosti pri uporabi prava Evropske unije, povezanih s pranjem denarja, izogibanjem davkom in davčno utajo. Omenjeni odbor je na pobudo evropske poslanke Romane Tomc na dnevni red seje uvrstil tudi pranje denarja v Novi ljubljanski banki. Dr. Anže Logar je na seji v Bruslju orisal celoten potek dogajanja v NLB in zaključil, da vse okoliščine utemeljujejo sum pranja denarja v naši največji državni banki. Pranje denarja pa se je v NLB odvijalo z vednostjo tedanjega političnega vrha več kot leto dni.

Pri tem je dr. Logar poudaril, da so mnogi od tistih, ki so bili s sumljivimi transakcijami v NLB seznanjeni, še danes na pomembnih političnih funkcijah. Tedanji predsednik vlade Borut Pahor je danes predsednik države, tedanji zunanji minister Samuel Žbogar je predstavnik Evropske unije na Kosovu, tedanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije mag. Goran Klemenčič je pravosodni minister in kandidat za komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope. Tedanji podpredsednik senata KPK Rok Praprotnik, ki je bil prav tako obveščen o dogajanju v NLB, je celo dobil službo v NLB, kjer pa sedaj preiskuje, kako je informacija o pranju denarja prišla iz NLB v javnost.

Predsednik odbora PANA je po zaključku seje povedal, da je iz pojasnil dr. Logarja postalo jasno, da je šlo za večji primer pranja denarja v Sloveniji.

Na jutrišnjem zaslišanju pa bosta pričala nekdanji direktor sektorja naložb in nekdanji član nadzornega sveta v Novi kreditni banki Maribor Alojz Jarc in Ivan Vizjak. O Jarcu ni znanega veliko, smo pa njegovo ime v zadnjih letih zasledili med ovadenimi glede poslov v NKBM, kar je že preiskoval Nacionalni preiskovalni urad. Veliko bolj izpostavljen je Ivan Vizjak, nekdanji direktor podjetja Pom-Invest in njegov največji delničar, ki je leta 2012 zaradi večmilijonskih dolgov končalo v stečaju.

Ivan Vizjak je skupaj z nekaterimi kolegi iz holdinga Pomhold, med bolj izpostavljenimi sta Dušan Jovanovič in Borut Bratina, podjetje Pom-Invest prevzel leta 2007, ukvarjali pa so se predvsem s finančnimi naložbami oziroma s preprodajo delnic podjetij v Sloveniji in na Balkanu. Med tem pa je Ivan Vizjak od julija 2008 do junija 2011 sedel tudi v nadzornem svetu NKBM, od katere je Pom-Invest kar trikrat dobil več milijonsko posojilo, za vsega skupaj skoraj 10 milijonov evrov. Ob tem je zavarovanja, ki jih je za posojila pri NKBM zastavil Pom-Invest, to so bili zgolj vrednostni papirji in menice, kot neustrezna ocenila celo Banka Slovenije. Še več, Pom-Invest je po visokih cenah kupoval tudi delnice NKBM in v letu 2007 celo sodeloval pri delniških poslih.

Leto 2010 je Pom-Invest končal z nekaj več kot 20.000 evri prihodkov, 12,6 milijona evrov izgube ter 25,5 milijona evrov dolgov in premoženjem, ki so ga še vedno vrednotili na 32,6 milijona evrov. Leto kasneje, torej 2011, je izguba Pom-Investa znašala 6,7 milijona evrov, prihodki so se povečali na 157.000 evrov, dolgov pa je bilo še vedno za 20,3 milijona evrov. Isto leto se je vrednost premoženja že skrčila pod 20 milijonov evrov in leta 2012 je Pom-Invest klavrno končal v stečaju. Ivan Vizjak je takrat priznal, da bi morali s stečajem podjetja pričeti že pred dvema letoma, kar pomeni, da je NKBM zadnje posojilo v višini 1,9 milijona evrov odobrila kljub izredno slabemu stanju podjetja. Ni pa seveda zanemarljivo, da je Ivan Vizjak v času, ko se je posojila njegovemu podjetju odobravalo, sedel v nadzornem svetu banke, ki mu je posojilo odobrila.

Kriminalisti so sicer leta 2014 na specializirano tožilstvo podali  ovadbe za sedem oseb, povezanih s posli NKBM in Pom-Investom.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje na TV Slovenija 3 od 10. ure dalje!

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.