Na preiskovalni komisiji glede nakupa in prodaje žilnih opornic – dokumentacija pravi eno, priče trdijo drugo

Jelka Godec (170)

Čeprav bi morali dobavitelji žilnih opornic donacije nakazovati UKC Ljubljana, so jih prejeli kar posamezni zdravniki.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec, je na včerajšnjem zaslišanju zaradi nasprotujočih izjav soočila že zaslišana Darka Zormana, nekdanjega vodjo katetrskega laboratorija UKC Ljubljana, in Bojana Urana, pomočnika generalnega direktorja UKC Ljubljana za nabavno dejavnost.

 

Na preteklih zaslišanjih sta Zorman in Uran podala različne izjave na vprašanje Jelke Godec o tem, kdo se je ukvarjal s cenami žilnih opornic in tudi predlagal nabavo konkretne žilne opornice, čemur je potem sledila nabavna služba. Zorman je včeraj zatrdil, da se kot član razpisne komisije nikoli ni ukvarjal s cenami, niti, da bi k svoji strokovni oceni pripisal, kateri tip žilne opornice bi bilo potrebno kupiti, medtem ko je Uran trdil ravno nasprotno. Ob tem je pomenljivo še, da je bila včerajšnja izjava Urana v nasprotju s tem, kar je trdil na prvem pričanju sredi januarja. »Očitno gre za krivo pričanje, ali danes ali zadnjič,« je bila jasna predsednica preiskovalne komisije.

 

Iz dokumentacije, pridobljene iz UKC Ljubljana, jasno izhaja, da je nabavna služba večkrat kršila zakon o javnih naročilih. Določene količine žilnih opornic so namreč naročili preko javnih naročil, istočasno pa še nekaj povsem enakih žilnih opornic preko dobavnic, kar je Uran kljub uradni dokumentaciji zanikal, češ da je to praktično nemogoče. »Kdo sedaj laže, dokumentacija ali vi?« je Urana vprašala Jelka Godec, vendar ostala brez jasnega odgovora.

 

Prav tako so končni zneski naročenih žilnih opornic močno presegali predviden proračun. Predsednico preiskovalne komisije je Uranu prebrala kar nekaj naročil in presežene zneske, med katerimi je najbolj izstopalo javno naročilo, ki je bilo preseženo za 2.870.000 evrov. »Zakaj sploh imamo javne razpise, če pa jih tako ali tako kršite in presegate predpisane vrednosti?« je zanimalo predsednico preiskovalne komisije, Uran pa je pomenljivo odgovoril, da pač zato, ker tako predvideva zakon, sicer pa je že na prvem zaslišanju povsem mirno priznal, da so kršili zakon.

 

Kot izhaja iz dokumentacije, se je v UKC Ljubljana večkrat dogajalo tudi, da so nabavljali veliko več žilnih opornic, kot so jih nato porabili. Zakaj tako, je Jelka Godec vprašala Zormana, ki je dolga leta vodil katetrski laboratorij in po njenem mnenju še kako odločal o številu in vrsti žilnih opornic. »Ste siva eminenca, v Sloveniji vas vsi poznajo, menda se v laboratoriju ni ničesar zgodilo brez vas pa vseeno niste imeli vpliva, da bi zmanjšali število nabavljenih žilnih opornic?« je dejala predsednica preiskovalne komisije. Zorman je trdil, da kljub dolgoletnemu staležu v UKC Ljubljana ni mogel predvideti števila pacientov, ki so jim letno vstavljali žilne opornice.

 

Zgornje vprašanje Jelke Godec se je namreč nanašalo na dokumentacijo UKC Ljubljana, iz katere izhaja, da je Zorman več let vseskozi favoriziral doloženo žilno opornico, in sicer opornico znamke Xience dobavitelja Mark Medicala, ki je bila nabavljena v visokih količinah. Skupna nabavna vrednost slednje je glede na pogodbo presegala tudi za 500 odstotkov. Po večkratnem vprašanju, kdo torej določa, katera žilna opornica se bo znašla na polici v UKC Ljubljana, je Zorman nervozno odgovoril: »Pa jaz, če tako želite, ampak sem zdravnikom želel omogočiti samo najboljši material.«

 

Na četrtkovem zaslišanju je zastopnica podjetja THOMY F. E. Mojca Goričan, ki je v preteklosti UKC Ljubljana dobavljalo žilne opornice, na vprašanje, ali podjetje financira izobraževanja in potovanja zdravnikov, dejala, da v podjetju občasno namenijo donacijo UKC Ljubljana, nikoli poimensko zdravnikom, kjer pa se nato sami odločijo, kako bo denar porabljen, tudi, denimo, za izobraževanja in potovanja zdravnikov.

 

Sprva je tako trdil tudi Zorman, in sicer za vsa druga podjetja, ki so dobavljala v UKC Ljubljana, vendar je kasneje predsednica preiskovalne komisije razkrila dokumentacijo, iz katere jasno izhaja, da je več dobaviteljev Zormana poimensko povabilo na njihova izobraževanja in mu plačalo pot, čeprav bi morali vabila nasloviti in potovanja plačati zgolj UKC Ljubljana. Še več, tako imenovane donacije so bili v višini 664 evrov, ali pa 832 evrov, kar je pravzaprav pomenilo plačilo konkretne letalske karte. Ali to, torej, pomeni, da so določeni zdravniki namenoma favorizirali določene žilne opornice, saj so v zameno dobili plačana izobraževanja, do katerih so sicer bili upravičeni tudi njihovi kolegi? Zorman je ostal brez odgovora.

 

Ob koncu je Jelka Godec Zormana povprašala tudi glede proktorstva, ki ga je za plačilo opravljal v Tuzli, in to brez potrebnega dovoljenja ljubljanskega UKC, kar je priznal tudi Zorman, rekoč, da se mu to ni zdelo potrebno. Tudi v tem primeru je, kot izhaja iz dokumentacije, Zorman plačilo dobil direktno od enega izmed dobaviteljev s sedežem v Italiji.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.