Miro Petek: Kot politik sem spoznal vso bedo slovenskega novinarstva

Miro Petek

»Po naslednjih volitvah, ko se bo zamenjala vlada, bo prišlo do zelo zanimivih razkritij, kdo vse je dobival denar in provizije,« napoveduje Miro Petek.

Miro Petek, dolgoletni raziskovalni novinar in nekdanji poslanec SDS, je v pogovoru za ETV najprej spomnil na svojo tragično zgodbo, ko so ga brutalno pretepli in je bilo njegovo življenje na nitki. Sodni proces še vedno ni dobil epiloga.

»Zanimivo je to, da je takrat kot tožilka proces vodila Elizabeta Györkös, danes je njena hči ministrica za notranje zadeve, generalna državna tožilka je bila v tistem času Zdenka Cerar, danes je njen sin predsednik vlade,« je pojasnil Petek in dodal, da sta zato oba otroka dobro seznanjena s tem primerom, vendar ne kažeta interesa, da bi se ta zadeva pripeljala do konca. Petek je omenil še Uroša Prikla, danes je koalicijski poslanec, ki je v sodnem postopku dal alibi tistemu, ki je bil domnevno pri Petku in ga želel likvidirati na domačem pragu.

Miro Petek je sicer kot dopisnik Večera za Koroško začel odpirati nekatere druge izjemno odmevne teme, lotil se je denacionalizacije in privatizacije Slovenskih železarn, med katero se je dogajal velik kriminal, vendar to ni vplivalo na to, da so ga želeli likvidirati. Naročnike napada nanj so zmotili prispevki o pranju denarja v Novi kreditni banki Maribor. Koroški tajkuni so denar, pridobljen v sumljivih okoliščinah, nekako morali oprati in naložiti na bančne račune. Pri njegovih odkritjih pa je šlo zgolj vrh ledene gore.

»Tajkuni so se smejali, poglej o čem Petek piše, Petek piše o drobižu,« je dejal in pojasnil, da so se v ozadju dogajali veliki posli. Miro Petek je prepričan, da če bi pristojni organi takrat ob teh razkritjih ukrepali, ne bi nastala takšna bančna luknja, ki smo jo morali sanirati z milijardami.

»Vsi so vedeli, od Zdenke Cerar, Elizabeta Györkös, kdo je bil naročnik, kdo je pral denar v NKBM, zgodilo se ni čisto nič,« pripoveduje Miro Petek in zato se je po njegovem mnenju v Sloveniji odprl prostor za kriminal, ker so vsi videli, da nihče ne bo kaznovan.

Nekaj let kasneje se je Miro Petek kot poslanec državnega zbora ponovno srečal z imeni ljudi, ki so prali denar v NKBM. Odkril je zapise o pranju denarja v LHB Frankfurt, kjer so isti ljudje oprali na milijone evrov. Ena izmed mednarodnih revizij je pokazala, kdo je dobil 30 milijonov kredita v Frankfurtu, pa ni imel niti enega evra na računu, podjetje je bilo ustanovljeno v Moskvi.

»To so še danes podatki, ki so strogo zaupni, zaklenjeni v predalu, mi, davkoplačevalci pa plačujemo svinjarije, ki so jih naredili ti tajkuni, ki se danes delajo, da so izgubili spomin,« je ogorčen Miro Petek, ki ob tem napoveduje, da bo po naslednjih volitvah, ko se bo zamenjala vlada, prišlo do zelo zanimivih razkritij, kdo vse je dobival denar in provizije.

Miro Petek je na svojem primeru spoznal, kaj pomeni leva politična elita, ki je zlizana s pravosodjem in organi pregona. Bil je edini novinar, ki je vstopil v politiki na desnico in bil zaradi tega med nekdanjimi novinarskimi kolegi zelo osovražen. »Kot politik sem tudi spoznaval vso bedo slovenskega novinarstva. Prej se tega nisem zavedal, o tem sploh nisem razmišljal,« je še dejal Petek.

V začetku, prva leta po napadu in ko se je začelo sojenje, je še imel možnost o svojem primeru govoriti na večjih slovenskih televizijah, po letu 2004, ko je vstopil v politiko, pa je, kot se spominja, eden izmed novinarjev zapisal, da je škoda, da Petka niso likvidirali.

Miro Petek je tudi predsednik Odbora za Slovence v zamejstvu in po svetu pri Strokovnem svetu SDS. Najbolj odmeven je predlog odbora, da bi tudi več kot pol milijona Slovencev, ki ne živijo v domovini, imelo svojega predstavnika v državnem zboru. »Po svetu imamo uspešne podjetnike, zdravnike, znanstvenike in te ljudi je treba na nek način privabiti nazaj v Slovenijo,« je poudaril.

Sogovornika sta se dotaknila tudi odločitve arbitražnega sodišča. Miro Petek je ob tem dejal, da je Slovenija doslej vedno izgubljala svoja ozemlja, osvetlil pa je primer vasi Libeliče na Koroškem, ki je po Koroškem plebiscitu leta 1920 pripadla Avstriji, vendar so zavedni domačini prestavljali mejnike in napisne table, nagajali žandarjem in tako s svojim nagajanjem dosegli, da so velesile to vasico vrnile nazaj Sloveniji. »Pozval sem Mira Cerarja, naj ne hodi v Zagreb, naj gre v Libeliče, da vidi, kako zavedni Slovenci živijo tam,« je dejal Petek.

Miro Cerar obiskuje ljudi, ki so ostali zunaj naših meja, čeprav so bile te vasi skozi stoletja slovenske, in jim nekaj obljublja, bi se moral boriti v Bruslju, da bi bila meja pravična, ne kot so jo hladno določili birokrati v Haagu. »Tudi tisti ljudje, ki anemično opazujejo Cerarja, bi se morali odločno boriti, kot so se borili Libeličani. Povedati bi morali: mi smo Slovenci, mi hočemo biti v Sloveniji, država Slovenija nas mora zaščiti, mora narediti vse, da bomo ostali del Slovenije,« je odločen Petek. Medtem pa slovenska levica in dominantni mediji razglašajo, da gre pri arbitražni odločitvi za velik uspeh slovenske diplomacije.

V zadnjem obdobju pa Miro Petek opravlja funkcijo odgovornega urednika Nove24TV. Televizija po njegovih besedah po odpravljenih začetnih težavah dobro napreduje, velik preboj pa je dosegel novičarski portal, ki je na četrtem mestu po obiskanosti medijskih portalov, predvsem z razkritji, ki jih drugi mediji potiskajo na stran.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ POSLANSKO VPRAŠANJE
Ste opazili problem, ki bi se mu vlada morala posvetiti?

Preverite, vprašajte, predlagajte.