Mag. Branko Grims: Pravna država za nelegalne migrante očitno ne velja.

Branko Grims

»Kje je sedaj tista pravna država, spoštovanje sodišč, sodnih odločb? Očitno je umrla. Velja za drugorazredne državljane, za prvorazredne, med katerimi so očitno tudi nelegalni migranti, pa ne velja. In to ni prav!« je bil kritičen poslanec.

Poslanec SDS mag. Branko Grims je na novinarski konferenci komentiral izogibanje deportaciji nezakonitega sirskega migranta, ki so ga predstavniki koalicije in Levice pred deportacijo skrili v Državnem zboru, kamor policija brez naloga nima vstopa.

Uvodoma je postavil pomenljivo vprašanje: »Za koliko slovenskih mladih družin, ki so jih vrgli iz stanovanja in so ostale z otroki na cesti brez vsega, za koliko hudo bolnih slovenskih upokojencev, za koliko ubogih slovenskih sirot, otrok, ki so ostali brez vsega, so se tako zavzeli levičarji na čelu s predsednikom vlade, predsednikom parlamenta, s celimi strankami in njihovimi poslanci, jih pripeljali v parlament in naredili vsedržavni problem?« In odgovoril: »Meni ni znan niti en sam primer,« ter dodal: »Parlament je zdaj zgleda najdražji azilni dom v Sloveniji.«

Pojasnil je, da je v primeru ilegalnega migranta Ahmada Šamija, ki je prišel v Slovenijo in zahteval azil, Evropsko sodišče ugotovilo, da to ni zadeva Slovenije, Vrhovno sodišče RS je pravnomočno odločilo, da se ga vrne na Hrvaško, Ustavno sodišče RS pa je ustavno pritožbo zavrnilo.

Spomnil je, da je bila vlada Mira Cerarja izvoljena na priseganju na spoštovanje pravnega reda, pravne države in odločb sodišča. »Kolikokrat smo slišali, da je potrebno odločbe sodišča brezpogojno spoštovati? Od teh istih ljudi, ki danes napovedujejo, da bodo storili vse, da odločbe sodišča ne bodo spoštovane. Tudi kakšna sodnica je med njimi,« je dejal in dodal: »Ko gre za spoštovanje Ustavnega sodišča, smo slišali ustavnega pravnika Mira Cerarja, da je potrebno brezpogojno spoštovati in uresničevati odločbe Ustavnega sodišča. V tem primeru je Ustavno sodišče odločilo, zavrglo je pritožbo in pravnomočna sodba Vrhovnega sodišča je veljavna, izvršljiva in rok teče.«

»Kje je sedaj tista pravna država, spoštovanje sodišč, sodnih odločb? Očitno je umrla. Velja za drugorazredne državljane, za prvorazredne, med katerimi so očitno tudi nelegalni migranti, pa ne velja. In to ni prav!« je bil kritičen mag. Grims.

Dotaknil se je tudi po njegovih besedah »vprašanja lažnega humanizma in stroškov.« Postavil je vprašanje: »Katera slovenska povprečna družina je v nekaj mesecih dobila 50.000 evrov od te države? Koliko mislite, da je stalo bivanje g. Šamija in vsi postopki?« Z gotovostjo je mogoče reči, da je Ahmad Šami stal slovenske davkoplačevalce najmanj 50.000 evrov. »50.000 evrov je toliko denarja, kot ga en slovenski upokojenec ne vidi v desetletju.« ob tem opozarja, da gre zgolj za en primer. Čez Slovenijo je v migrantskem valu šlo pol milijona migrantov. Za Slovenijo torej ni relevanten samo primer Ahmada, ampak je tukaj še pol milijona drugih morebitnih primerov.

»Povprečna slovenska družina, kjer sta dva zaposlena, v treh letih komaj dobi toliko denarja za svoje otroke, kolikor stane en postopek za enega Ahmada Šamija slovenske davkoplačevalce. S tem lažnim humanizmom se v resnici uničuje temelj slovenske države in njene blaginje,« je dejal poslanec in opozoril, da se v tem primeru ne smemo čuditi, če v tujino odhajajo desettisoči mladih, ki v takšni državi ne vidijo več svoje perspektive. »Njim je treba nameniti ta denar. Ter podjetnikom z davčnimi olajšavami omogočiti, da z odpiranjem novih delovnih mest odprejo perspektivo za Slovenijo in njene državljanke in državljane, da bomo vsi skupaj živeli varneje in bolje,« je zaključil.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ POSLANSKO VPRAŠANJE
Ste opazili problem, ki bi se mu vlada morala posvetiti?

Preverite, vprašajte, predlagajte.