Mag. Branko Grims: Minister za pravosodje podporo sistematičnemu kršenju človekovih pravic ponuja kot svojo kvaliteto.

Branko Grims

»Pričakujem, da bo interpelacija potrjena in da bo minister Goran Klemenčič razrešen s funkcije, ki je ne opravlja dostojno in na način, kot bi ljudje od ministra za pravosodje upravičeno pričakovali,« poudarja poslanec.

Poslanec SDS mag. Branko Grims je na novinarski konferenci predstavil temelje interpelacije o delu in odgovornosti ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča, ki bo jutri obravnavana na seji Državnega zbora RS.

Uvodoma je predstavil dva ključna očitka, prvi je očitno zavajanje javnosti v zvezi z njegovo vlogo na KPK glede razkrivanja suma proliferacije in pranja dejanja s strani Iranca Farrokhzadeha. Drugi pa je ministrova vloga pri zamujanju glede uvajanja evropskih normativov in standardov ter zakonodaje v pravosodje.

Novo dejstvo pa je po besedah predlagatelja odgovor ministra Klemenčiča, ki precej odstopa od dejanskega stanja. Kot navaja minister Klemenčič, naj bi KPK pod njegovim vodstvom uradno obvestila policijo o sumu pranja denarja, zato ugotavlja, da je »KPK postopal profesionalno in strokovno nadstandardno.« To navedbo najbolje zanika soglasno, tudi s strani poslancev vladajoče koalicije, sprejeta ugotovitev KNOVS, ki je v navedeni zadevi ugotovila:

»KNOVS je v konkretni zadevi presenetilo ravnanje KPK. Prejeli so tajni dokument žvižgača iz Banke Slovenije, ki je kazal na sum storitve kaznivega dejanja pranja denarja. KPK je ocenila, da ni pristojna, zato so dokument po neformalni poti predali Policiji (NPU). Pred tem so dokument priredili z namenom, da zaščitijo žvižgača. Poleg tega pa naznanilo kaznivega dejanja niso posredovali Policiji na podlagi določb ZKP, kot jim to narekuje sklenjen Sporazum med KPK in MNZ ter Policijo z dne 1. 6. 2010, ampak so dokument predali uslužbencu NPU, da ga je odnesel na Policijo, kjer pa se je na to za njim izgubila vsaka sled. Ravnanje KPK v nasprotju z veljavnim Sporazumom med KPK, MNZ in Policijo z dne 1. 6. 2010 pomeni kršitev uradno določenega poslovanja uradnih institucij.«

»Ob tem soglasno sprejetem sklepu, utemeljenem na neizpodbitnih dejstvih, si g. Klemenčič dovoli zapisati trditev, da je postopal profesionalno in strokovno nadstandardno. Tega ni mogoče razumeti drugače, kot neko aroganco tistega, ki je to pisal,« je dejal mag. Grims.

Po njegovi oceni v oči posebej bode trditev glede ministrove vloge pri Branku Masleši, kjer je celo zapisal, da ni res, da ni ukrepal: »Sem ukrepal, a ne skladno s politično že motiviranimi željami, aktivno sem se uprl jasno motiviranim političnim pritiskom« in po njegovi oceni »pogoji za osebno odgovornost predsednika VS Branka Masleše niso bili izpolnjeni«. Mag. Grims poudarja, da je celo Ustavno sodišče RS ugotovilo, da je šlo pri zadevi Patria od prve do zadnje črtice za kršitev človekovih pravic.

V tem kontekstu je problematičen tudi videz nepristranskosti. »Pri g. Masleši je obstajalo s strani notarja verodostojno pričevanje dveh oseb, da je g. Branko Masleša v nekem lokalu govoril, da je treba prvega obtoženca v zadevi Patria »sfukati«. Oprostite, ali je to besednjak, primeren za vrhovnega sodnika in ali po taki izjavi, ki je popolnoma precedenčna in pomeni prehitevanje celotnega postopka, lahko tak človek verodostojno in nevtralno vodi nek tak postopek? Zagotovo ne,« je bil jasen poslanec, ki ocenjuje, da minister za pravosodje očitno podporo sistematičnemu kršenju človekovih pravic ponuja kot svojo kvaliteto. »In to je kandidat za komisarja za varovanje človekovih pravic pri Svetu Evrope. Razumem željo vlade, da se znebi takega ministra. A pravilen postopek za to je njegova razrešitev in odhod, uveljavitev odgovornosti torej, ne pa, da se ga pošlje na višje, še bolje plačano delovno mesto,« je še dejal.

Mag. Grims je mnenja, da bi »že samo zgodba z nepopisno pravno šlamastiko o izločitvi in uničenju vseh dokazov v zadevi farmacevtka, pravno-formalno zadevi suma podkupovanja, dejansko je šlo za sum spolne zlorabe, glede ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki so bili izločeni zaradi poteka roka, na katerega so bili tisti, ki bi morali pravočasno vložiti obtožnico, posebej opozorjeni, v vsaki normalni državi zanesljivo pomenila takojšen odhod ministra za pravosodje s funkcije, ki jo opravlja. Vsak normalen pravosodni minister bi prevzel odgovornost za tako katastrrofalno sistemsko napako, za nedelovanje sistema kot celote, in bi takoj odšel s položaja. Če pa tega ne bi storil sam, bi za to zagotovo poskrbel predsednik vlade.« Ker se v tem primeru še nič od tega ni zgodilo, poslanec ministra Klemenčiča poziva, da to stori do jutri. »Če pa tega ne bo storil, pa v imenu državljank in državljanov ter imenu SDS upravičeno pričakujem, da bo interpelacija potrjena in da bo minister Goran Klemenčič razrešen s funkcije, ki je ne opravlja dostojno in na način, kot bi ljudje od ministra za pravosodje upravičeno pričakovali.«

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.