Mag. Andrej Vizjak: Podjetništvo je vir ustvarjalnosti in preživetja

Andrej Vizjak

»Podjetništvo je vrednota, do podjetništva je potrebno imeti spoštovanje in to vlivati mladim ljudem: da je tu vir preživetja, da je tu vir ustvarjalnosti, ne pa da se čaka, da bo država ali nekdo drug nekaj naredil za njih,« poudarja nekdanji minister.

Mag. Andrej Vizjak, minister za gospodarstvo v prvi in minister za delo in socialo v drugi Janševi vladi, je kot predsednik odbora za gospodarstvo pri Strokovnem svetu SDS stranko zastopal na 12. Vrhu slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju. Poudarek letošnjega srečanja je bil na uvedbi razvojnega partnerstva, ki vključuje politiko, gospodarstvenike in sindikate s poudarki na ukrepih za dobrobit delovno aktivnih, mladih in starejših 55+.

Mag. Vizjak je izrazil veselje nad vsebinsko diskusijo, v kateri so sodelovali predstavniki vseh parlamentarnih strank, saj je prepričan, da mora program odločati o tem, kdo bo v prihodnje vodil državo, saj v preteklosti soočenj vsebine in programov ni bilo, prevladovala so čustva.

Nekdanji gospodarski minister je pri sklopu delovno aktivnih poudaril, da je Slovenska demokratska stranka že pred časom pripravila in predstavila svoj gospodarski program, s poudarkom na znižanju davčnih in birokratskih bremen. »Davčna bremena morajo biti ciljano znižana, zagovarjamo uvedbo t. i. socialne kapice, oziroma omejitev plačevanja in obdavčitve razvojne delovne sile – tistih, ki ustvarjajo in vlečejo,« je poudaril in nadaljeval, da je Slovenija bistveno prebirokratizirana, zato bi bilo potrebno po vseh resorjih odmisliti številne inštitucije in funkcije, ki jih država opravlja zgolj zato, da greni življenja državljanom in podjetjem.

Kot zelo pomembno je izpostavil privatizacijo in boljše upravljanje podjetij. »Po moji oceni imamo zelo slabo upravljanje podjetij, sploh v državni lasti, ki stremi zgolj za nekimi kapitalskimi donosi, dobički, zelo malo pa jo zanima nadaljnji dolgoročni razvoj podjetja, to pogrešamo,« je izpostavil in dodal, da zato tudi del podjetij stagnira in če se ne bo pri lastniškem preoblikovanju oz. pri privatizaciji nič spremenilo, ne bo mogoče doseči višje rasti produktivnosti. Posebno poglavje pa so investicije, ki prinašajo precejšnjo rast za domača podjetja, sploh pri energetskih in infrastrukturnih investicijah, ki jih znamo sami izvesti.

Na področju mladih je ključni ukrep prestrukturirati in modernizirati izobraževalni sistem v smislu, da bolj odgovarja potrebam v Sloveniji, ne samo gospodarstvu, tudi na družboslovnem in vseh ostalih področjih, odločilno besedo pri tem pa mora imeti tisti, ki ustvarja bruto domači proizvod, zatrjuje mag. Vizjak. »Potrebujemo modernizacijo izobraževalnega sistema, sploh na tehničnih področjih mora iti izobraževalni sistem in opremljenost izobraževalnega sistema v korak s časom,« je poudaril. Komentiral je tudi nivoje izobrazbe in dejal, da pretiravamo, predvsem starši, ki otroke rinejo na fakultete zgolj zato, da pridobijo visoko izobrazbo in brez pravega razmisleka, kaj bodo v življenju počeli, da bodo srečni.

»Zelo pomembno je, da vlijemo vrednoto kreativnosti in iniciative, to pri mladih pogrešam, ni iniciative, čaka se. Pred časom smo uvedli kot ukrep »svet podjetništva«, podjetništvo je vrednota, do podjetništva je potrebno imeti spoštovanje in to vlivati mladim ljudem: da je tu vir preživetja, da je tu vir ustvarjalnosti, ne pa da se čaka, da bo država ali nekdo drug nekaj naredil za njih, to je treba vzgajati od srednješolskega izobraževanja naprej,« je bil jasen mag. Vizjak.

V sklopu starejših 55+ je nekdanji minister izpostavil, da smo se v zadnjem stoletju postarali za celo generacijo, zato so nekateri ukrepi nujni. »Ne bi pristal na to, da bi šli najprej s pokojninsko reformo v smislu dviga let in tako naprej, temveč bi dal v ospredje ukrepe, kako delovna mesta prilagoditi starejšim,« ob tem je predlagal še številne ostale ukrepe, kot so nadomestiti dodaten na delovno dobo z dodatkom na stalnost, dvig starostne dobe za tiste, ki niso delali 40 let.

O razvojnem partnerstvu je mag. Vizjak dejal, da imamo z njim v SDS izkušnje, saj smo ga že uvedli v mandatu 2004-2008. Kot ključno je izpostavil: »Tudi gospodarstvo, tudi sindikati morate ocenjevati nas, politike, po narejenem glede na obljubljeno, ne pa kar tako,« in kot primer navedel stranko, ki je pred tremi leti zmagala, a je bila brez programa in brez kadra, ker je nastala dober mesec pred volitvami. »Ko bomo politike konkretno držali za besedo, glede na program, kaj so naredili v mandatu, potem nam bo v tej državi vsem boljše,« je zaključil.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.