Koalicijski poslanci predlagajo zakone o zagotavljanju pogojev za izvolitev XY poslanca ali za njegovo novo službo

Vinko Gorenak

Zadnje čase ima slovenska javnost vtis, da koalicija razpada in da nimamo opravilno sposobne vlade, imenovanja, ki jih vlada opravlja, pa so tudi koruptivna.

Poslanke in poslanci so na današnji redni seji Državnega zbora postavljali vprašanja ministrom in ministricam ter predsedniku vlade. Poslansko vprašanje v zvezi z delovanjem koalicije je na Mira Cerarja naslovil poslanec SDS dr. Vinko Gorenak.

V nadaljevanju objavljamo magnetogram, ki ni avtoriziran.

DR. VINKO GORENAK: Hvala lepa. Seveda, gospod predsednik, jaz se zavedam, da je vodenje koalicije zahtevna naloga, sam sem to doživljal od blizu v času 2004-2008, vodenje koalicije v zadnjih mesecih pa je posebno zahtevna naloga ali pa težka. Vodenje koalicije, če ti pa razpada, je pa verjetno nekaj še hujšega. Čas, ki ga živimo, daje vtis, da koalicije ni več, zato se seveda sprašujem, kako bo z vodenjem te države z vaše strani v času, ko pravzaprav vas nihče več ne posluša, ne poslušajo vas koalicijski partnerji, ne poslušajo vas vaši poslanci, kar bom seveda kasneje tudi utemeljil. Zdi se mi, da smo seveda v nekem nenormalnem času in pravzaprav nevarnem času, nevarnem času, zaradi tega, ker pač opravilno sposobne vlade ni več.  Jaz vas ne bom spraševal o volitvah 20114, pa o mandatu našega predsednika, pa o vseh tistih zadevah, to boste kasneje odgovoril vašim poslancem, ampak jaz vas sprašujem pravzaprav, kako lahko trdite, da koalicija še je? Namreč 10 zakonov je 10 poslancev SMC v zadnjem trenutku ugotovilo, da so nujno potrebni, ali si predstavljate? Nujno potrebni, recimo tamle v Celju, tisti zakon bom jaz podprl, od gospe Sluga, je nujno potrebno zdajle zagotoviti 24 milijonov, kar je gospa zdajle ugotovila, zadnja 4 leta pa ni ugotovila, da bi v Celju bilo kaj potrebno. In podobni zakoni, skratka kar 10 zakonov je iz te vaše stranke, ki so jih podpisali vaši poslanci in vložili vaši poslanci.

Vi ste danes zjutraj sicer rekel, da poslanci skušajo v zadnjem času urediti posamezne probleme in da bi bilo to preko vlade menda mesece dolgo. Ja, gospod predsednik, to ni res. To ni res. Vi lahko zakon sprejmete na dopisni seji in ga pošljete v parlament takoj. Daste nujni, hitri in ne vem kakšen postopek, pa bo marca sprejet. Tako da tisto, kar ste izjavili, ni točno. Gre seveda tudi za druge zakone. Recimo, gospa Počkajeva, ki je nisem še nikoli slišal v tem parlamentu govoriti je sedaj seveda ugotovila, da nujno potrebujemo še en zakon. Imamo tudi tri zakone iz Desusa, imamo dva zakona iz SD. Seveda vsem tem zakonom, zlasti koalicijskim iz SMC ne morete reči, da so to zakoni, ki so nujno potrebni za XY. Te zakone lahko imenujete zakon o zagotavljanju pogojev za izvolitev XY poslanca ali za njegovo novo službo. Tako bi bil pravilen naslov posameznih zakonov, vendar temu ni tako. V tem delu prosim za odgovor na vprašanje, seveda, kako boste zagotovil normalno funkcioniranje države v času, ki prihaja. Seveda bom pa prosil potem tudi za naprej. Hvala.

DR. MIROSLAV CERAR: Hvala lepa dr. Gorenak za vprašanje. Koalicija ne razpada. Koalicija deluje in to, bi rekel, normalno. Dokaz so številni akti, številne operativne dejavnosti, vse tisto, kar vsak dan delamo. Pravite, da imate, gospod Gorenak, vtis, da koalicije ni več. Jaz bi rekel, da sem bil priča mnogim vtisom vas in tudi vaše stranke SDS, denimo že na prvi seji, ko sem tu nastopil kot predsednik Vlade, ste imeli vtis, da bomo takoj po imenovanju koalicije razpadli. Imeli ste vtis, da SMC ne bo preživela niti enega leta. Potem da ne bo preživela dveh let. Potem da ne bo preživela treh let. Bili ste polni vtisov, gospod Gorenjak, vi, vaši somišljeniki v stranki, člani SDS, pa tudi drugi. Jaz bi rad povedal našim državljankam in državljanom, da se je pomembno ozreti v podatke, ne pa v vaše vtise, ki so pogosto zelo čudaški, in predvsem merijo - kam? - gospod Gorenak? Merijo v to, da bi povzročili med državljani in državljankami nek nemir, nek strah, država ne deluje, ne gre. Poglejte, vse deluje, vse gre. Res je, ta hip imamo, denimo, stavke. Vendar stavke so bile, bodo, vendar potekajo po nekem normalnem scenariju. Med tem ko vse ostalo normalno deluje. Naj povem, takole, predpise sprejemamo po normativnem programu kot je določen. Vlada jih predlaga, Državni zbor jih dobi in zato tudi ta seja Državnega zbora, ker Vlada deluje, ker je predložila predpise, o katerih boste odločali. Če predloži kakšen podpis poslanec je to njegova legitimna pravica. Jaz vam nisem odrekel SDS legitimne pravice s katero ste zavrli proces gradnje drugega tira, ko ste vložili zahtevo za referendum, seveda, od zadaj, ker se niste upali postaviti v prvo vrsto in ste gospoda Vilija Kovačiča opremljali s podpisi. Ampak zavedati se moramo nečesa. To je vaša pravica, zato nisem nikoli osporaval. Zato tudi vi nimate nobene pravice osporavati pravice vašim kolegom poslancem, tudi iz vrst SMC, ki z dobro željo, da bi pripomogli k boljši zakonodajni ureditvi vlagajo tudi nekatere zakona, seveda jih pa vlaga tudi vlada. In če je njihova ocena, ocena poslancev, da morajo vložiti zakon sami, se pogovorite z njimi zakaj je taka ocena. Jaz verjamem, da je to mišljeno s strani vseh poslancev, da bodo pomagali na nekih področjih. Kadrovska politika, če omenim, poteka normalno. Mi imamo določen kadrovski načrt, po katerem kadrujemo v letu 2017, sedaj v 2018 in to ne tako, kot bi si kdo sam želel, ampak kot kažejo potrebe v javni upravi, v državni upravi in to poteka seveda v normalnih procesih. Imamo, kot veste, res je, te tri dni stavke, ki jih obžalujem. Mislim, da nisi bile nujno potrebne, pa vendar spoštujem voljo vseh tistih, ki danes stavkajo, da povedo kaj mislijo, da se seveda v nadaljevanju pogajanj z njimi soočimo. Vendar tudi s sindikati, predstavniki teh skupin, vodimo ves čas konstruktiven dialog, podajamo, vladana stran, predloge, tudi v tem času, ko pravite, da ne delujemo, pa še kako delujemo.

Še prejšnji teden
 smo podali predloge, imeli več sestankov, srečanj s sindikati in tako bo tudi potem, ko se bodo stavke končale. Smo vlada dialoga, sprejeli smo do zdaj kar nekaj zavez, jih izpolnili, odpravili mnoge varčevalne ukrepe, povišali tiste zadeve, ki so prispevale k nekolikšnemu povišanju standarda, in tako gremo tudi naprej. Zagotavljamo stabilnost javnih financ tudi naprej in gospodarno upravljanje z državnim premoženjem, po merilih, po kriterijih in po zakonih, ki veljajo. Spoštujemo to, da smo sprejeli fiskalno pravilo, imamo tudi ustrezen nadzor, hkrati pa smo s proračunom za leto 2018 zagotovili, da bo država ne glede na volitve in na karkoli normalno delovala. Imamo pomembne izzive. Ukvarjamo se z vprašanjem odločitve glede arbitrarne zadeve med Slovenijo in Hrvaško. Imamo druge zahtevne izzive, ki jih koalicija ves čas odgovorno in skupno naslavlja, in kadar je potrebno, kadar je to pristojnost Državnega zbora, predlagamo v sprejetje ustrezne akte. Tako naj vam zagotovim, gospod Gorenak, pa tudi vsem ostalim poslankam in poslancem, Vlada deluje in bo delovala do konca mandata normalno. Seveda pa to ne pomeni, da ne bodo kdaj tudi znotraj Vlade, znotraj Državnega zbora se kresala različna mnenja. To je demokratični postopek, ki na koncu pripelje, seveda po procedurah, do neke odločitve. Ampak ponavljam, Vlada deluje normalno, in želim si, da bi državljani imeli ta pravi vtis, da bomo lepo do konca mandata stabilno peljali državo naprej.
Hvala.

DR. VINKO GORENAK: Hvala lepa. Predsednik, seveda delujete, zdaj bova šla skozi dva primera. Jaz se ne spomnim, da bi v tem parlamentu aktivno poslanko že vnaprej, na zalogo, imenovali na direktorsko mesto. Namreč, vi ste gospo Cinkovo imenovali za direktorico VDC, Vzgojnega delovnega centra v Novi Gorici, z mesecem junijem. Vidim, da gledate ministrico, ampak kakorkoli že. Vaš sekretar je tudi sporočil v Novo Gorico, »dogovorili smo se, da imenujete njo.« Glejte, ali je to kadrovanje, gospod predsednik? Ali je to kadrovanje, o katerem nič ne veste in poslušate ministrico tam zadaj? Pojdiva v Celje, gospod predsednik. Jaz sem leta 2015 po osmih mesecih mandata pred Maximarketom srečal gospo Zakoškovo, pa je rekla: »Dober dan, gospod Gorenak!« Sem prekel: »O, dober dan, kako pa vi mene poznate?« Je pa rekla: »Jaz sem pa poslanka.« Krasno! Glejte, v Celju ste odstavili direktorja bolnišnice, enega redkih direktorjev, ki je bil sprejemljiv za Janševo vlado, ki je bil sprejemljiv za vlado Alenke Bratušek in ki je bil sprejemljiv za mnoge druge. Pa še nekaj, eden redkih je, ki je posloval s plusom. Ali si predstavljate? Odstavili ste ga! In kaj v nadaljevanju - SD-jev kandidat je bil neprimeren, tista kandidatka, ki bi bila daleč najboljša in zdravstvo pozna, ker je zdravstveni zavod že vodila, je dobila en glas, medtem ko po vaših navodilih je gospa Zakoškova, ki menda, glede na to, da je zelo zdrava gospa, bolnišnice še ni videla od znotraj, ona bo pa najprimernejša za vodenje bolnišnice. Vidite, tako kadrujete. In tako ni kadrovala do zdaj nobena vlada. Jaz se strinjam s tem, da imajo poslanci pravico vlagati zakone, ampak ali ni čudno, da dva meseca pred volitvami ali pa tri mesece pred volitvami, za katere dobro veste, da jih verjetno ne bo možno.


DR. MIROSLAV CERAR: Hvala lepa. Najprej naj odgovorim na prvo vprašanje. Torej, poslanka, ki ste jo omenili, še ni imenovana, je pa to odločitev, ki je v pristojnosti sveta zavoda. / smeh v dvorani/

DR. MIROSLAV CERAR: In svet zavoda je dal to soglasje… Ja, poglejte, vi ste navajali, da ste vedno iz politike, očitno, dirigirali, kako morajo glasovati. Mi tega tako ne delamo. Ja, kako pa potem čudno razmišljate? Jaz nisem v svetu zavoda, pa predstavljam Vlado. Se pravi, če svet nekega zavoda nekoga imenuje, je zdaj predsednik Vlade odgovoren za to kadrovanje, po vašem, da sem jaz kadroval. Gospod Gorenak, to so pretekle prakse, vi ste jih bili vajeni, zato pa podpisujete takšne pogodbe, kot so bile, ki so koruptivne in so narobe, a veste, protipravne, zato ker ste navajeni tega dela. Tako je pri vas. Oprostite. Jaz se trudim za drugačno Slovenijo, res se trudim za drugačno Slovenijo. In jaz res upam, da bodo volivci to enkrat dokončno prepoznali, da bodo rekli, kdo je tisti, ki s prstom kaže na druge, recimo v tem primeru vi na Vlado, pa sami delate nepravilnosti.


Če grem na drugi primer. Direktor Bolnice v Celju, ja, mogoče je bil sprejemljiv za Janševo vlado, kot ste rekli, za vlado Alenke Bratušek. Mi smo ugotovili, torej pristojno ministrstvo je ugotovilo, da ni bil uspešen, da ni bil uspešen pri pripravi programov in da je povzročil, kolikor se spomnim iz poročila, tudi finančno, bi rekel, škodo samemu zavodu.

Vi pravite dobiček. Ja, to je verjetno treba zdaj proučiti. Ampak, jaz vem, spomnim se, ko sem to poročilo bral, da je bilo poročilo takšno, da je šel iz utemeljenih razlogov. Zdaj tukaj ne bi z vami razpravljal na pamet, da ne bomo naredili krivice, ampak v spominu imam, in to lahko preverite pri finančni ministrici, da so bili še kako utemeljeni razlogi, da je moral zapustiti delovno mesto.

In lepo prosim no, z nekimi takšnimi takole potegnjenimi kadrovskimi primeri, ki jih potem kar na Vlado prenesete, vlada je kriva, da je tam v nekem kraju nekje nekdo kadrovan. Gospod Gorenak, to ni korektno, Vlada ima svoje pristojnosti in v okviru teh pristojnosti imenuje odgovorno, govorim za našo vlado, tiste osebe, za katere je prepričana, da zaslužijo takšno imenovanje. Toliko, hvala lepa.

DR. VINKO GORENAK: Hvala lepa. Seveda prosim za razpravo o odgovoru. Zakaj? Zaradi tega, ker vi govorite stvari, ki ne držijo, zato tudi želim razpravo. Ne morete mene farbat, to lahko farbate koga drugega, da predsednik vlade nima nič s tem. Vaša vlada je imenovala nadzorni svet, seveda pa zdaj nadzorni svet naprej imenuje vašo poslanko. Ja ne govorite o teh zadevah tako. In spotikate se ob naš kredit, ki predstavlja prekršek - prekršek - eventualno prekršek. Vaše dejanje imenovanja poslanke je pa koruptivno ravnanje.


Zakaj še zahtevam razpravo? Iz temeljnega razloga, ker vi trdite, da koalicija deluje. Zdaj pa samo citiram naprej in nič več. Dejan Židan: »Zasebnik MD Medicina brez koncesije je dobil 130 operacij, UKC Ljubljana je ponudil 480, dobil 160, UKC Maribor ponudil 276, dobil 102…' in tako naprej 'Mi smo bili proti, Desus je bil proti, SMC je to sprejel.'« To je twitt gospoda Židana. Zdaj pa, ko je noter prišel, sta si pa lepo roke dela za kamere. Ali ni to lepo?! Ja, pa povejte, ali še je SD noter ali ni, ali je Desus še noter ali ni. Gremo naprej. Desus je dal isti twitt.

Potem recimo odziv gospoda Židana. Odziv na tri aktualna vprašanja. Predsednik stranke SD Židan: »Sporno je, da se ob kapacitetah javnih zdravstvenih zavodov, program operacij na dopisni seji podeljuje zasebnikom.« Menda je to tudi res, saj ne šimfam ministra Židana, ampak dejstva, ki so, torej, koalicija pa vi pravite, da deluje.


Sveži podatki, nov rekord, tudi ta twitt: Po podatkih na dan 1. februarja 2018 na eno od 61 zdravstvenih ustanov je čakalo 248 tisoč ljudi ali 59 % več, kot v začetku vašega mandata. Od tega 63 tisoč 124 nad še dopustno mejo ali 25,4 % čakajočih. In vi seveda, vi podprete ministrico, vi pa pravite, da imate dobro ministrico, ampak prav ima gospod Židan, številke točne. Naprej, gospod Židan: Drži, na kratki dopisni sprejeti sporne odločitve je po njenem večinskem mnenju, misli na ministrico za zdravje, in ne dati dovolj dela javnim bolnišnicam, ampak raje zasebnikom, je po njem tudi skrb za javno zdravstvo. Razočaran. Gospod Židan. Prav ima. Ampak, tako torej deluje vaša koalicija. In tu so torej razlogi zakaj moramo opraviti razpravo o vašem odgovoru. Namreč, ne kazati na opozicijo, opozicija ni v vladi, pa tudi to ni res, da smo mi rekli, da stranke  SMC ne bo več. Tega nismo nikoli rekli, rekli smo, da ne boste pripeljali do konca. Res pa je tisto, kar sem jaz rekel že nekajkrat, da vas bo najverjetneje za enega dobrega fičota. To je pa res.
Hvala lepa.

 

Sorodne novice

 
Prepričaj prijatelja s programom SDS!
Si podpornik Slovenske demokratske stranke in si želiš storiti več za zmago SDS-a na volitvah 3. junija?