Kakšne koristi ima Slovenija od »strokovnega in vestnega« dela Špele Kučan v OZN?

Franc Breznik (167)

Ker ne vemo, katere konkretne koristi ima Slovenija od dela Kučanove v OZN, lahko sklepamo, da so kar tri leta obseg nalog, ki jih danes opravlja Kučanova, očitno brez težav pokrivali zaposleni na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Lani aprila so mediji poročali o tem, da minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek na prestižno in dobro plačano diplomatsko delovno mesto v Ženevo pošilja Špelo Kučan, hčer Milana Kučana. V zvezi s prestižno zaposlitvijo, je poslanec SDS Franc Breznik na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje. Zanimivo je namreč vprašanje: kako je mogoče, da je etnologinja in kulturna antropologinja, kar je sicer formalna izobrazba Kučanove, bila imenovana na visoko diplomatsko mesto, kjer bo imela opravka z gospodarskimi temami, kot drugo pa je zanimivo vprašanje,  ali ne gre pri konkretni zaposlitvi za dobro izkoriščena poznanstva in povezave z nekaterimi v vrhovih slovenske politike.

Spomnimo. Pred letom dni so mediji razkrili, da je gospodarski minister Počivalšek zunanjega ministra Karla Erjavca prosil, da v službo vzame eno izmed uradnic spletnega portala, ki sicer nima diplomatskih izkušenj. Ob tem naj bi ga prosil še, če jo lahko pošlje na enega najbolj prestižnih diplomatskih položajev, to je na sedež Organizacije združenih narodov v Ženevo, konkretno na delovno mesto slovenskega predstavnika OZN za področje Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Omenjena uradnica je bila Špela Kučan.

Formalno naj bi za delovno mesto v OZN sicer objavili interni razpis, na katerega se je poleg Kučanove prijavila še ena oseba. Izbrana pa je bila, seveda, Kučanova. Na eni izmed novinarskih konferenc ministra Počivalška je novinarje zanimalo, katerim pogojem druga prijavljena oseba ni ustrezala in kakšna je bila njena izobrazba, vendar minister na takšna vprašanja pričakovano ni odgovoril, novinarjem je povedal le, da je za to, »kako je ta gospa povezana, izvedel šele od novinarjev.« Minister Počivalšek je skušal javnost prepričati, da naj ne bi vedel, da je Špela Kučan hči Milana Kučana?

Špela Kučan je torej pred letom dni odšla na delovno mesto, ki pa je bilo pred tem nezasedeno kar tri leta. Preden je zaposlitev dobila Kučanova so bile delovne obveznosti tega delovnega mesta razdeljene na nekatere zaposlene znotraj Ministrstva za zunanje zadeve. Vlada Mira Cerarja je za to delovno mesto močno potrebovala nekoga »strokovnega in vestnega«, da zasede izpraznjeni stol. Tako so namreč Francu Brezniku odgovorili na vladi, ki so utemeljevali potezo ministra Počivalška glede zaposlitve Kučanove. Na vprašanje poslanca o tem, kako je vlada zadovoljna z njenim delom, pa so zapisali zgolj, da sta tako Vlada RS kot tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo z delom Špele Kučan »zadovoljna.« Toda težko je ugotoviti na podlagi česa je vlada z delom Kučanove tako zelo zadovoljna, saj v odgovoru na vprašanje posredujejo zelo medle odgovore o tem, kaj vse zaobjema delo Kučanove.

Poslanca Breznika je v pisnem poslanskem vprašanju zanimalo namreč, kakšne so naloge Špele Kučan kot slovenske predstavnice pri Združenih narodih. Delo Špele Kučan naj bi obsegalo spremljanje obsežnih DDA pogajanj, plurilateralnih pogajanj ter rednih aktivnosti WTO ob vsebinski podpori iz prestolnice. Aktivnosti v okviru DDA pogajanj naj bi se nanašale na spremljanje pogajalskih teles za področja dostopa na trg za nekmetijske proizvode, storitve, kmetijstvo, intelektualno lastnino, WTO  pravila, okolje, reševanje sporov in drugo. Aktivnosti v okviru plurilateralnih pogajanj se nanašajo na spremljanje pogajanj za Sporazum o okoljskem blagu in Sporazum o trgovini s storitvami. Redne aktivnosti WTO pa naj bi se nanašale na spremljanje številnih delovnih teles WTO. Predstavniki vlade so zapisali še, da Kučanova sodeluje tudi pri rednih tedenskih koordinacijah držav članic Evropske unije za zadeve WTO. Iz vsega zapisanega lahko, torej, razberemo, da Špela Kučan zgolj spremlja določeni aktivnosti in da informacije o tem posreduje v Slovenijo. Ker KUčanova samo spremlja dogodke, se sprašujemo, ali sploh aktivno pristopa k svojemu delu, ali pa je njena naloga zgolj, da je prisotna na sestankih. Prav tako se zastavlja vprašanje, v kolikšni meri in na kakšen način informacije, ki jih Kučanova posreduje v Slovenijo, sploh koristijo naši državi oz. preprosto povedano, pripravljavci odgovora niso niti z besedo omenili, zakaj in na katerih področjih naša država zaradi slovenske predstavnice v OZN bistveno napreduje.

Poslanca Breznika je zato zanimalo tudi, kakšni so rezultati dela Kučanove v primerjavi z delom njenih predhodnikov, vendar so pripravljavci odgovora zapisali, da primerjave ne morejo navesti, to pa zato, ker je, kot je že bilo omenjeno,  bilo delovno mesto, ki ga danes zaseda Kučanova, pred njenih prihodom kat tri leta prazno. In ker ne vemo, katere konkretne koristi ima Slovenija od dela Kučanove, lahko sklepamo, da so do njenega prihoda v Ženevo obseg nalog, ki jih danes opravlja Kučanova, očitno brez težav pokrivali zaposleni na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Pred letom dni so mediji pisali tudi o tem, da bi za takšno diplomatsko delovno mesto vsakdo potreboval diplomatski izpit, česar pa Kučanova naj ne bi imela. Pojavlja se tudi dvom v njeno strokovno usposobljenost, kako lahko etnologija in kulturna antropologinja pokriva zahtevna področja, s katerimi se ukvarja Svetovna trgovinska organizacija, saj predstavniki vlade v odgovoru, kot že opozorjeno, niso nikjer razložili, katere cilje in v kolikšni meri jih Kučanova tudi dosega oziroma zakaj je vlada Mira Cerarja z njenim delom zadovoljna.

Celoten odgovor vlade Mira Cerarja na pisno poslansko vprašanje Franca Breznika si lahko preberete tukaj.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.