Nova zaslišanja na preiskovalni komisiji glede nabave žilnih opornic

Jelka Godec (170)

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic bo zaslišala direktorja slovenskega in italijanskega podjetja Mark Medical Aleša Nanuta in Davida Pizzigo.

Poslovanje podjetja Mark Medical s slovenskimi zdravstvenimi ustanovami je bil eden izmed povodov za ustanovitev preiskovalne komisije. Že leta 2012 so se pojavila opozorila, da omenjeno podjetje v Sloveniji prodaja žilne opornice znamke Abbott po nekajkrat višji ceni kot v drugih evropskih državah. Slednje se s pričanji pred preiskovalno komisijo vse bolj potrjuje.

Preplačevanje žilnih opornic v slovenskih zdravstvenih ustanovah je že preiskala Komisija za preprečevanje korupcije. Ključna ugotovitev KPK je bila, da slovenske bolnišnice za pripomočke svetovnih proizvajalcev plačujejo več kot za enake pripomočke plačujejo bolnišnice v drugih evropskih državah enotnega trga Evropske unije. Iz dokumentacije UKC Ljubljana po besedah Štefaneca, ki je pred preiskovalno komisijo pričal decembra lanskega leta, jasno izhaja, kdo je v veliki meri dobavljal žilne opornice. To je bilo podjetje Mark Medical.

Prav tako je potrebno spomniti na izjave nekdanje v. d. direktorice UKC Ljubljana Brigite Čokl, sicer blizu stranke DeSUS, na Komisije za nadzor javnih financ februarja lanskega leta, ko je povedala, da posamezni dobavitelji, ki v bolnišnicah ne dosežejo željenega, odidejo celo do predsednika vlade ali predsednika države. »Ti ljudje so eni in isti ljudje – vam bom povedala pa takole, čisto konkretno -– če ne dosežejo svojega, gredo naprej. Pridejo na Urad za zamejce, če tam ne dosežejo, gredo v druge institucije, gredo do predsednika vlade in gredo do predsednika države,« je povedala Čoklova. Ob tem je opozorila tudi na povezanost zamejskega Slovenca Erika Švaba, sicer direktorja podjetja Euroservis, in podjetja Mark Medical. »Določeni ljudje v zamejstvu so zelo, zelo dobro organizirani,« je povedala Čoklova in dodala, da je poklic zamejca »pravzaprav zelo ugodna pozicija.«

Na zaslišanju pred preiskovalno komisijo decembra lanskega leta je Brigita Čokl svoje besede, ki jih je izrekla na Komisiji za nadzor javnih financ, preklicala in se sklicevala na nevzdržne pritiske, ki naj bi jih nanjo vršili nekateri poslanci, zaradi česar je operirala s podatki, ki med seboj niso povezani. Kljub večkratnim pozivom predsednice preiskovalne komisije Jelke Godec, naj vendarle pove, kdo je nanjo izvajal pritisk, Čoklova ni želela povedati ničesar. Predsednica preiskovalne komisije tako od Čoklove tudi ni dobila odgovora na vprašanje, kdo je vendarle tisti, ki je zaradi svojih osebnih interesov lahko prišel vse do predsednika vlade in države.

Ob tem je potrebno opozoriti na povezavo podjetja Mark Medical in časopisa Mladina, lastnik obeh je namreč zamejsko podjetje KB 1909. Konec novembra 2015 je spletni portal Nova24TV pisal o finančnih mahinacijah tako Mark Medicala kot KB 1909. Kot je poročala Nova24TV je po podatkih Supervizorja Mark Medical samo od januarja 2003 do oktobra 2015 iz proračuna počrpal 196 milijonov evrov, svojim lastnikom pa letno izplačeval tudi po milijon evrov dividend – pa četudi se je levji delež iztekal na račune drugega lastnika podjetja Mark Medical, to je družbe Vega Finanz v Luksemburgu. Taisti portal je še poročal, da je podjetje KB 1909 državno NKBM oškodoval za 4,3 milijone evrov davkoplačevalskega denarja.

Zaradi vsega navedenega so člani in članice preiskovalne komisije že novembra lanskega leta sprejeli sklep, da bodo od podjetja Mladina in podjetja Mark Medical zahtevali gradivo na področju njihovega poslovanja, letna poročila, lastništvo in vse, kar je v zvezi z delovanjem teh dveh gospodarskih družb. Mladina je izročitev dokumentacije zavrnila, češ da po zakonu o parlamentarni preiskavi tega niso dolžni storiti. Preiskovalna komisija se je nato obrnila na sodišče v Ljubljani, ki pa je pritrdilo Mladini. Več volje za sodelovanje s komisijo pa so pokazali pri podjetju Mark Medical. Po besedah predsednice preiskovalne komisije Jelka Godec so izročili večino dokumentacije, ki pa je bila v nekaterih delih sicer nepopolna.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje od 9. ure dalje na TV Slovenija 3.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.