Jože Tanko: Ali namerava vlada kaj storiti za zmanjšanje visokih stroškov podaljšanja zdravniškega dovoljenja?

Jože Tanko (183)

Skupni stroški za podaljšanje zdravniškega dovoljenja lahko presežejo 150 evrov in pomenijo za marsikaterega starejšega voznika visoko in glede na njegove prihodke tudi nesorazmerno finančno obremenitev.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z obveznostjo preverjanja vozniških sposobnosti za voznike, ki so starejši od 80 let.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Šesti odstavek 59. člena Zakona o voznikih določa, da se imetniku vozniškega dovoljenja kategorij AM, A1, A2, A, B, B1, BE, F in G, ki dopolni starost 70 let, podaljša veljavnost vozniškega dovoljenja, če predloži zdravniško spričevalo, da je telesno in duševno zmožen za vožnjo motornega vozila določene kategorije. Izjema velja za voznike, ki so vozniško dovoljenje opravili do 18. 1. 2013, ti vozniki morajo predložiti zdravniško spričevalo za podaljšanje vozniškega dovoljenja po 80 letu starosti.

Stroški podaljšanja vozniškega dovoljenja oziroma pridobitve zdravniškega spričevala in drugih dokumentov, potrebnih za podaljšanje vozniškega dovoljenja, so zelo visoki. Odvisni so od zdravstvenega stanja voznika in izvajalca, ki opravlja tovrstne zdravniške preglede. Glavni stroški so klinični pregled, pregled pri okulistu in pregled pri psihologu, ki stanejo vsak okoli 30 evrov, ter podaljšanje vozniškega dovoljenja pri upravni enoti, kar stane 15 evrov. Skupaj lahko ti stroški presežejo 150 evrov in pomenijo za marsikaterega starejšega voznika visoko in glede na njegove prihodke tudi nesorazmerno finančno obremenitev.

Zanima me:

  1. Ali namerava vlada kaj storiti za zmanjšanje teh visokih stroškov?
  2. Kakšni so razlogi, da se zahteva predložitev zdravniškega spričevala ravno za voznike, ki dopolnijo 70 let?
  3. Prosim tudi za posredovanje podatkov o povzročiteljih prometnih nesreč za voznike B kategorije po starostnih skupinah (18-24, 25-30, 31-40, 41-50, 51-60, 61-70, 71-80, 81-90 in nad 91 let) za obdobje zadnjih petih let.

Odgovor vlade.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ POSLANSKO VPRAŠANJE
Ste opazili problem, ki bi se mu vlada morala posvetiti?

Preverite, vprašajte, predlagajte.