Jelka Godec: Predsednik vlade naj neha pozivati in prične delati

Jelka Godec

Serijski odstopi in odhodi zdravnikov pričajo o alarmantnem stanju v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Poslanka SDS Jelka Godec je na novinarski konferenci podala odziv poslanske skupine SDS na kadrovanje zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc in ravnanje predsednika vlade Mira Cerarja, ki zgolj pozivata k odstopu vodstva UKC Ljubljana. »Dovolj je tudi pozivov k odstopu Milojke Kolar Celarc, mislim, da je čas, da predsednik vlade začne udejanjati svoje besede, neha pozivati in prične delati,« k razrešitvi ministrice poziva poslanka.

Jelka Godec je izpostavila stanje na ministrstvu za zdravje, saj je tam nastala največja problematika s kadrovanjem ministrice: »Odšli sta že dve državni sekretarki, na ministrstvu za zdravje nikoli ne veš, na koga se obrniti, vsake tri mesece je nekdo drug zadolžen za določeno področje, tudi na odborih za zdravstvo in sejah državnega zbora se vedno pojavljajo drugi ljudje, ki jih pošilja ministrica na seje.«

Milojka Kolar Celarc je že v samem začetku zamenjala kar 88 članov svetov zavodov v javnih zdravstvenih zavodih in tudi določene direktorje. Jelka Godec je izpostavila problematiko izbire direktorjev v UKC Ljubljana, kjer je po dolgih mukah izbrala in nastavila direktorja Andraža Kopača, ki ga danes sama skupaj s premierjem Cerarjem poziva k odstopu. »To kaže, da je srž problematike na ministrstvu za zdravje in da je srž problematike Milojka Kolar Celarc kot ministrica,« je poudarila.

Jelka Godec je ob današnjih in zelo verjetnih naslednjih odstopih zdravnikov v UKC Ljubljana spomnila na leto 2015, ko so poslanci SDS z več sejami opozarjali na problematiko otroške srčne kirurgije, ki ne deluje optimalno, ter pozvali ministrico in predsednika Vlade, da zadeve uredita. Takrat je ministrica zatrdila, da razmere spremlja od leta 2012, reagirala pa ni. »Ob mednarodnem poročilu o stanju otroške srčne kirurgije in vseh dogodkih, ki so potem sledili na tem področju, ni reagiral niti predsednik vlade Miro Cerar.«

Cerar in Kolarjeva zgolj pozivata direktorja UKC Kopača in strokovno direktorico Pfeiferjevo, da naj odstopita. »Pfeiferjeva pravi, da odhaja v pokoj in da več nima volje za delo, to pove vse o njej,« je zgrožena poslanka.

Medtem pa direktor Kopač pravi, da se ne čuti krivega in ne prevzema odgovornosti, kar je po besedah Jelke Godec v slovenskem zdravstvu že nekaj čisto normalnega, torej da se nihče ne čuti krivega in ne prevzema odgovornosti.

Starši, ki so imeli ali imajo otroke na otroški srčni kirurgiji, so pisali tako vodstvu UKC Ljubljana, posameznim zdravnikom, vodstvu otroške srčne kirurgije, tudi predsedniku vlade.  Niti odgovorov niso dobili na prošnje, da se zadeva uredi, da se vzpostavijo normalni odnosi, normalno strokovno delo na tem oddelku. Odgovornosti ni prevzel nihče, ne Kenda, ne Kopač, ne Pfeiferjeva, tudi ne ministrica Kolarjeva in predsednik vlade Cerar.

»Odstopili so že skoraj vsi, ki so bili na otroški srčni kirurgiji: zdravniki, strokovna direktorica in nenazadnje dva mlada zdravnika, ki sta se šolala, sicer pa še ne izšolala na tem področju. Vsekakor je nekaj zelo hudo narobe, da se tisti, ki so strokovnjaki, ki bi lahko izvajali ta program, odločijo, da enostavno več ne vidijo perspektive v tem programu«, opozarja Jelka Godec.  

Ministrstvo to rešuje tako, da poziva k odstopu generalnega direktorja in strokovno direktorico UKC Ljubljana in hkrati ustanavlja nov javni zavod, ki naj bi ga vodil dr. Gregorič. »Ministrici sem postavila vprašanje, če bodo pristali na pogoje, ki jih je postavil dr. Gregorič za vodenje tega pediatričnega oddelka, a odgovora še nisem dobila,« je pojasnila poslanka.

Medtem se je zgodilo tudi to, da je odstopil predsednik sveta zavoda UKC, odstopili so trije predstavniki v svetu zavoda, ministrica tako nima več pod kontrolo niti tistih šestih, da bi lahko na ta način pritisnila na odgovorne v UKC Ljubljana, da se uredijo razmere v celotnem UKC, od koder eskalira problematika našega zdravstva. Danes je odstopila tudi predstojnica oddelka za možganske kapi, po nekaterih informacijah naj bi se preko tega oddelka neustrezno izvajal projekt Telekap, znotraj oddelka vladajo razkoli, različna podtikanja med zdravniki in vodstvenim kadrom. Vložene naj bi bile tudi tožbe zaradi mobinga proti predstojnikom in vodstvu UKC Ljubljana. Jelka Godec je ob tem pozvala novinarje, naj te informacije preverijo in o njih poročajo.

Prihajajo tudi informacije, da so tisti, ki so zaposleni na oddelku nevrološke klinike o nevzdržnih razmerah, opozarjali tako vodstvo kot ministrstvo, podobno kot na otroški srčni kirurgiji, vendar so naleteli na gluha ušesa.

»V poslanski skupini SDS menimo, da je UKC Ljubljana klasičen primer tega, kako slovensko zdravstvo ne deluje. UKC je naš največji javni zdravstveni zavod in kaže na neobvladljive razmere v slovenskem zdravstvu,« je dejala Jelka Godec in dodala, da je tako v primeru otroške srčne kirurgije kot nevrološke kirurgije žalostno to, da naj bi šlo za prikrivanje smrti  bolnikov, najbolj žalostno pa to, da gre za prikrivanje smrti otrok.

SDS je že dvakrat vložila interpelacijo zoper ministrico Milojko Kolar Celarc, obakrat neuspešno. Koalicija je ob zadnji interpelaciji svoje glasovanje opravičevala s tem, da ne želi politične nestabilnosti v državi. »Menimo, da je politična stabilnost že nekaj časa in politična stabilnost ni to, da koalicija drži skupaj pri takih zadevah. Gre jim samo za oblast, opozarjajo z besedami, dejanj ni,« pravi Godčeva, zato je zadnji čas, da preidejo od besed k dejanjem, da predsednik vlade začne upoštevati ne samo pozive SDS in državnega zbora, ne samo politike, ampak tudi stroke in državljanov k odstopu ministrice, kajti ona je srž problema v našem zdravstvu.

Jelka Godec še opozarja, da se ob vseh teh kaotičnih razmerah predsednik vlade in ministrica mirno slikata ob otvoritvi novega urgentnega bloka v UKC Ljubljana, ki po podatkih zaposlenih sploh ni urejen do te faze, da bi tam lahko prišlo do oskrbe bolnikov. Jelka Godec to milo rečeno označuje za nedopustno, samo slikanje tej vladi ne bo pripomoglo, da se uredijo razmere v zdravstvu.

»Zato bo poslanska skupina SDS v teh dneh sklicala sejo o razmerah v zdravstvu, kjer pričakujemo tudi Cerarja in Kolarjevo, da bosta z odgovori na konkretna vprašanja konkretno odgovorila, kakšna bodo dejanja in ne samo pozivi,« je ob koncu še napovedala Jelka Godec.

Sorodne novice

 
Prepričaj prijatelja s programom SDS!
Si podpornik Slovenske demokratske stranke in si želiš storiti več za zmago SDS-a na volitvah 3. junija?