Jelka Godec: Pravilnik o službi nujne medicinske pomoči ustvarja zmedo pri voznikih reševalnih vozil

Jelka Godec (170)

Po sprejemu pravilnika o nujni medicinski pomoči naj bi reševalna vozila vozili tudi neizkušeni diplomirani zdravstveniki ali zdravstveni reševalci, s čimer naj bi se podaljševal tudi čas intervencije.

Poslanka SDS Jelka Godec je na ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s Pravilnikom o nujni medicinski pomoči.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana ministrica!

V Pravilniku o službi nujne medicinske pomoči so v 9. členu opredeljene sestave ekip za izvajanje službe NMP. Iz njih ni razvidno, kdo je lahko voznik v okviru ekip v reanimobilu, v NRV in v HNMP.

Glede na Prilogo 2 omenjenega pravilnika, seznam ustreznih znanj in usposobljenosti za izvajanje zunaj bolnišnične službe NMP lahko sklepamo, da sta lahko voznika v reanimobilu, v NRV in v HNMP diplomirani zdravstvenik ali zdravstveni reševalec.

Diplomirani zdravstvenik mora imeti za delo v zunaj bolnišnični službi NMP tudi tečaj varne vožnje za reševalna vozila (če opravlja tudi delo voznika nujnega reševalnega vozila), zdravstveni reševalec pa mora imeti opravljen tečaj varne vožnje za reševalna vozila.

Po nekaterih informacijah naj bi do sedaj delo voznika v reševalnih vozilih opravljali poklicni vozniki, ki pa naj bi z novim Pravilnikom o službi NMP izgubili status voznika reševalnega voznika, ker naj ne bi imeli ustrezne izobrazbe s področja NMP.

Tako naj bi sedaj prihajalo do tega, da reševalna vozila vozijo neizkušeni diplomirani zdravstvenik ali zdravstveni reševalec. S tem pa naj bi se podaljševal tudi čas intervencije.

Po izobraževalnih programih, tudi NPK, imajo prednost diplomirani zdravstvenik ali zdravstveni reševalec, ki veliko lažje pridejo do izobrazbe preko NPK, kot dosedanji poklicni vozniki. Le ti v večini definitivno ne izpolnjujejo vstopnih pogojev za pridobitev NPK izobrazbe za zdravstvenega reševalca.

Zaradi sprememb, ki so se uveljavile z uveljavitvijo Pravilnika o službi NMP me zanima:

  • Koliko je bilo poklicnih voznikov reševalnih vozil, ki so izgubili službo ob uveljavitvi omenjenega Pravilnika, ker niso izpolnjevali predpisane izobrazbe iz Priloge 2 Pravilnika o službi NMP? Koliko od teh oseb je dobilo zaposlitev na drugem delovnem mestu in koliko jih je postalo brezposelnih?
  • Koliko je oseb, poklicnih voznikov, ki so od uveljavitve Pravilnika o službi NMP pridobili izobrazbo zdravstvenega reševalca in so lahko še naprej opravljali delo voznika v reševalnem vozilu?
  • Koliko je diplomiranih zdravstvenikov ali zdravstvenih reševalcev od uveljavitve omenjenega Pravilnika, ki so pridobili izobrazbo NPK za voznika?
  • Kako rešujete morebitne zaplete z vozniki reševalnih vozil od sprejema omenjenega Pravilnika?

Odgovor ministrice.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.