Jelka Godec: Interpelacijo vlagamo, ker ministrica Milojka Kolar Celarc ne obvladuje situacije v slovenskem zdravstvu

Jelka Godec

Zaradi neurejenih razmer v slovenskem zdravstvenem sistemu v SDS ponovno vlagamo interpelacijo zoper ministrico za zdravje

Poslanska skupina SDS je danes v parlamentarni postopek vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. »Neurejene razmere v slovenskem zdravstvu, česar pa si naši državljani ne zaslužijo, so glavni povod za to, da smo se v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke ponovno odločili za interpelacijo zoper ministrico za zdravje,« je uvodoma na današnji novinarski konferenci povedala poslanka SDS Jelka Godec.

Poslanka SDS Jelka Godec je nato naštela pet glavnih razlogov za interpelacijo. »Soodgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, odgovornost za podaljšanje neurejenega stanja na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, odgovornost za neučinkovito reševanje problem čakalnih dob, soodgovornost za slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov ter odgovornost zaradi predlogov zakonodaje na področju zdravstva, ki so v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo in s tem tudi slabljenje slovenskega zdravstva,« je povedala poslanka SDS.

Koalicija si je v začetku svojega mandata na področju slovenskega zdravstva kot prioritete zadala izboljšanje slovenskega zdravstvenega sistema s ključnim ciljem krepitve javnega zdravstva, zagotavljanje čim širših pravic našim pacientom in jasnejšo ločitev med zasebno in javno zdravstveno dejavnostjo. »Nič od tega v tem mandatu ministrici ni uspelo,« je prepričana Jelka Godec.

Glede nesprejemanja zdravstvene zakonodaje je poslanka SDS izpostavila neupravičeno hvaljenje ministrice o tem, da je bilo sprejetih več zakonov, saj je bil sprejet zgolj zakon o lekarniški dejavnosti. »Za zakon o zdravstveni dejavnosti je bil, tudi s podporo koalicije, sprejet predlog, da se umakne z dnevnega reda na eno izmed naslednjih sej. Pred nami je danes zakon o zdravniški službi, ki pa mu nasprotuje velika večina oziroma skoraj vsa strokovna javnost, vključno z mladimi zdravniki,« je spomnila Jelka Godec in opozorila tudi na mnenja zakonodajno-pravne službe, da je zakonodaja, ki jo predlaga ministrica za zdravje, protiustavna in v nasprotju z evropskim pravnim redom.

Glede soodgovornosti ministrice za zdravje za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu je poslanka SDS spomnila na izpričana dejstva o preplačilih zdravstvenega materiala in korupciji na parlamentarni preiskovalni komisiji, ki ji poslanka predseduje. »Ministrica na pričanja ni reagirala, še več, pravi, da je naredila popolnoma vse, da preplačil materiala ne bi bilo, in sicer preko prek projekta »ničelna toleranca do korupcije«, ki vključuje tudi skupna javna naročila. Vendar opozarjam, da skupna javna naročila potekajo od leta 2015 in do danes ni niti eno skupno javno naročilo končano, ni privarčevanega niti evra na zmanjševanju cen materiala,« je dejala Jelka Godec. Ob tem je opozorila na skupno javno naročilo za žilne opornice, ki je zaradi vrednosti naročila objavljeno na evropskem portalu, in sicer delno v slovenščini, delno v angleščini; pri čemer so v slovenskem jeziku zapisane strokovne smernice. Ministrica pravi, da je na evropskem portalu naročilo zato, ker naj bi dobili tudi tuje dobavitelje, vendar, če so strokovna merila zapisana v slovenščini, je takšna teza ministrice zelo vprašljiva, ocenjuje Godčeva, ki ob tem sprašuje, ali gre tukaj res za transparentnost in za odprto konkurenco. »Verjetno ne,« je prepričana poslanka SDS.

Glede stanja na Pediatrični kliniki v Ljubljani je poslanka SDS Jelka Godec prepričana, da če bi ministrica reagirala že v letu 2015, ko je bilo objavljeno mednarodno poročilo komisije, ki je pregledala delovanje otroške srčne kirurgije, do takšnega stanja, kot ga imamo danes na tej kliniki, ne bi prišlo. Pri tem je poslanka SDS izpostavila tudi tragične dogodke, katerim smo bili priča v preteklosti na Pediatrični kliniki in česar si ne bi smeli dovoliti. Poslanka je opozorila, da je vodstvo UKC Ljubljana želel razrešiti direktorja Pediatrične klinike dr. Rajka Kendo, ki pa se mu je ministrica postavila v bran.

»Javni zavodi morajo imeti stabilno zunanje okolje, če želijo normalno delovati. To pomeni, da vedo, kdaj bodo podpisani splošni dogovori, koliko finančnih sredstev bo namenjenih za naprej. Tega naši javni zdravstveni zavodi nimajo, zato prihaja do vedno večjih izgub, tudi do štirikrat povečane izgube v UKC Ljubljana. Do konca leta pa se po besedah Združenja zdravstvenih zavodov napovedujejo še večje izgube. Ministrica tudi s tem, ko ne predlaga zakonodaje, ki bi uredila financiranje, sproža, da se javni zavodi zadolžujejo, hkrati pa ministrica kaže na direktorje, da so nesposobni, in to na direktorje, ki jih je v imenovanje predlagala sama,« je povedala poslanka SDS.

Kot perečo temo je poslanka izpostavila tudi podaljševanje čakalnih dob, kar najbolj občutijo ravno bolniki. »Kljub temu da je bilo v letu 2016 za skrajševanje čakalnih dob namenjenih 8 milijonov evrov, je analiza pokazala, da ta program ni bil izpolnjen. V celoti je bil izpolnjen 74 %, UKC Ljubljana pa je izpolnil samo 19 %. Po besedah direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje UKC Ljubljana namenjenega denarja ni porabil niti za redne programe. Ali je to na strani ministrstva ali na strani direktorja UKC Ljubljana - mislim da je kar na obeh, ker konec koncev je UKC Ljubljana dobil za novo perspektivo v letu 2017 še več denarja za skrajševanje čakalnih dob,« je kot zadnjega izmed razlogov za interpelacijo obrazložila Jelka Godec.

Na vprašanje o tem, zakaj je bila interpelacija vložena prav sedaj, poslanka odgovarja, da so zadeve na več različnih področjih v zdravstvu prišle že tako daleč, da je jasno, da ministrica ne obvladuje situacije v slovenskem zdravstvu.

Besedilo interpelacije se nahaja v priponki.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ POSLANSKO VPRAŠANJE
Ste opazili problem, ki bi se mu vlada morala posvetiti?

Preverite, vprašajte, predlagajte.