Janez Janša: Zaradi evra so Slovenci v krizi ohranili vrednost prihrankov in premoženja

Janez Janša 10 let evra

Slovenija je v začetku leta 2007 lahko prevzela skupno evropsko valuto, ker je imela zdravo gospodarstvo, nizko inflacijo, nizek proračunski primanjkljaj, nizko zadolženost in znatno gospodarsko rast.

Pred desetimi leti je Slovenija kot prva izmed novih držav članic prevzela skupno valuto evro. O tej priložnost je Banka Slovenije pripravila slovesnost, na katero je povabila tudi predsednika Evropske centralne Banke Maria Draghija. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je bil v času prevzema evra predsednik slovenske vlade.

Janez Janša je ob tej priložnosti dejal, da je bil vstop Slovenije v evroobmočje kot prve nove države članice Evropske unije svojevrsten uspeh, a ne samo zato, ker smo prevzeli novo valuto, ki je ljudem olajšala življenje, ampak tudi zato, ker je to pomenilo, »da smo imeli zdravo gospodarstvo, nizko inflacijo, nizek proračunski primanjkljaj, nizko zadolženost in znatno gospodarsko rast, vse tisto, kar so pravzaprav sanje vsakega finančnega ministra, vsakega predsednika vlade in vsakega predsednika centralne banke.«

Ob tem je spomnil, da druge države članice, ki so skupaj z nami vstopile v EU, teh pogojev takrat še niso izpolnjevale. »Cipru in Malti takrat ni uspelo, ampak leto kasneje ob našem predsedovanju,« je pojasnil Janša.

»Meni je žal, da danes ob tej deseti obletnici ime človeka, ki je največ naredil za ta uspeh, ni bilo niti omenjeno. To je bil takratni finančni minister dr. Andrej Bajuk,« je spomnil Janez Janša in dodal, da je od vseh posameznikov zagotovo največ naredil prav dr. Bajuk in smo mu zato lahko vsi hvaležni.

V krizi, ki je nastala, ko je leta 2008 nastopila neka druga vlada in ko so se razmere v svetu zaradi finančne krize spremenile, se je izkazalo, da je skupna evropska valuta sto tisočim Slovenkam in Slovencem ohranila realno vrednost njihovih prihrankov in realno vrednost njihovega premoženja.

»Če bi takrat imeli še vedno tolar, bi prišlo do znižanja te vrednosti in kljub temu, da si je mogoče kdo želel, da bi s fleksibilnim tečajem uravnavali tiste največje šoke, bi to na koncu za velikansko večino vseh, ki živimo v Sloveniji, pomenilo, da bi postali bistveno revnejši,« je ob koncu še dejal predsednik SDS.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.