Janez Janša: »Dr. Jože Pučnik si več kot upravičeno zasluži naziv, ki mu ga je ljudstvo samo podalo – oče slovenske državnosti.«

Cesta Jožeta Pučnika

»Takrat, ko so nekateri še objokovali razpadajočo Jugoslavijo in trdili, da bomo v samostojni Sloveniji jedli travo, ali da bo to samomor za slovenski narod, takrat je dr. Jože Pučnik dejal, da je prišel čas, ko moramo Slovenci postati gospodar na svoji zemlji,« je ob otvoritvi ceste dr. Jožeta Pučnika v Grosupljem dejal predsednik SDS Janez Janša.

Občinski svet občine Grosuplje je sprejel odločitev, da se glavna mestna vpadnica poimenuje po očetu slovenske samostojnosti dr. Jožetu Pučniku. Slavnostne otvoritve ceste, ki je potekala na dan državnosti, so se udeležili predsednik SDS Janez Janša, evropski poslanec dr. Milan Zver s soprogo dr. Andrejo Valič Zver, predsednico Inštituta dr. Jožeta Pučnika, sin dr. Jožeta Pučnika Gorazd Pučnik župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič in mnogi drugi.

Zbrane je na slovesni otvoritvi najprej pozdravil župan dr. Peter Verlič, ki je izrazil veselje, da je bila odločitev za poimenovanje na občinskem svetu sprejeta soglasno.

Osrednji govornik je bil poslanec iz domačih logov in predsednik SDS Janez Janša. Njegov nagovor preberite v nadaljevanju:

»Spoštovani,

danes je državni praznik, največji praznik za slovenski narod ter vse državljanke in državljane Slovenije. Ob takšnih praznikih se običajno izgovarjajo lepo doneče visoke besede. Tudi v teh dneh je tako in mnoge od teh besed držijo. Državni praznik, ko obhajamo rojstni dan slovenske države, je tudi priložnost, ko se sprašujemo, kaj bi bilo z nami in ali bi Slovenci sploh obstajali, če ne bi bilo brižinskih spomenikov, če ne bi bilo Trubarja, ko se sprašujemo, kje bi bil danes Maribor, če ne bi bilo Rudolfa Maistra in ko se sprašujemo, ali bi danes sploh praznovali rojstni dan slovenske državnosti, slovenske države, če ne bi bilo dr. Jožeta Pučnika. Če bi bilo tako, da so stvari v zgodovini samoumevne, potem se mi niti teh dogodkov niti teh imen ne bi spominjali. Če bi bila celotna slovenska politika za osamosvojitev, enodušno, potem verjetno tudi osrednje slovensko letališče ne bi nosilo ime po dr. Jožetu Pučniku. Ampak temu ni bilo tako.

Slovenci smo se enkrat samkrat v zgodovini sami, neposredno in dobesedno odločali o svoji usodi, to je bil plebiscit leta 1990. Takrat si je slovenski narod pisal sodbo sam. Ampak eno je odločitev, drugo pa čas in dejanja, zaradi katerih beseda meso postane. Tukaj pa so bile velike razlike. Bili so tisti, ki jim samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija in so bili tisti, ki so bili pripravljeni za samostojno Slovenijo dati vse. Dr. Jože Pučnik je bi na čelu teh drugih. Takrat, ko so nekateri še objokovali razpadajočo Jugoslavijo in trdili, da bomo v samostojni Sloveniji jedli travo, ali da bo to samomor za slovenski narod, takrat je dr. Jože Pučnik dejal, da je prišel čas, ko moramo Slovenci postati gospodar na svoji zemlji. Ko smo bili soočeni s sijajnim rezultatom plebiscita leta 1990, je dr. Jože Pučnik izgovoril zgodovinske besede: Jugoslavije ni več, čas je za Slovenijo.

Dr. Jože Pučnik ni bil samo motor slovenske osamosvojitve. Tisti, ki smo imeli to čast in ta privilegij, da smo takrat delali z njim, vemo, da je bil osrednji duh tistih političnih sil, ki so ne samo delale na tem, da smo Slovenci sprejeli zgodovinsko odločitev, ampak so delali na tem, da jo tudi uresničimo. Nismo bili zgolj za operetno osamosvojitev, po kateri se bomo spet združili z nekdanjimi jugoslovanskimi narodi v neko skupno federacijo ali konfederacijo. Dr. Jože Pučnik si torej več kot upravičeno zasluži naziv, ki mu ga je ljudstvo samo podalo – oče slovenske državnosti. Na tem mestu izrekam priznanje g. županu in vsem tistim, ki ste se od samega začetka trudili, da je glavna vpadnica v mesto Grosuplje dobila ime po dr. Jožetu Pučniku. Predvsem pa sem ponosen na svojo rojstno občino, da je bila ta odločitev sprejeta soglasno na občinskem svetu, in vam k temu iskreno čestitam.

Spoštovani g. župan in vsi tisti, ki ste formalno dvignili roko za to odločitev, iskrena hvala tudi v imenu celotne stranke, ki nadaljuje delo in se trudi za enake cilje, za katere se je trudil naš častni dosmrtni in posmrtni predsednik dr. Jože Pučnik.

Ob tem  največjem slovenskem državnem prazniku iskreno čestitam, čestitam tudi ob občinskem prazniku. Prijetno je priti v občino, kjer se ta dva praznika praznujeta skupaj. Srečno!«

Galerija

Več slik

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ POSLANSKO VPRAŠANJE
Ste opazili problem, ki bi se mu vlada morala posvetiti?

Preverite, vprašajte, predlagajte.