Janez Janša: »Danes smo v situaciji, ko je treba braniti to, kar imamo.«

JJ Borovnica

»Prihaja čas, ko se bo moral vsak izmed nas vprašati, kaj lahko naredi, da bomo to, kar imamo, vsaj ubranili,« je na pogovornem večeru v Borovnici poudaril predsednik SDS Janez Janša.

Občinski odbor SDS Borovnica je na pogovornem večeru gostil predsednika SDS Janeza Janšo. Uvodoma je zbrane pozdravila predsednica odbora in gostiteljica Majda Penko. Za domoljuben kulturni program so poskrbeli pevci moškega kvarteta in Nejc Trček, pogovor s predsednikom pa je povezovala Valerija Rot.

Janez Janša je v uvodu dejal, da so pred nami negotovi časi: »Smo del prostora, ki je na prepihu. A se lahko prepiha reši z manjšimi praskami, brez drastične cene, dovolj potenciala je, samo več pameti in korajže je potrebno«. V nadaljevanju je podal svoj pogled na velike izzive, ki so pred Evropo: »Evropa je stara in bogata, okolica Evrope, predvsem mediteranski bazen in Bližnji Vzhod sta v obratnem stanju,« kar pomeni, da je tam prebivalstvo mlado, prostor pa nerazvit. »Povprečna plača v Afriki pri tistih, ki so sploh zaposleni, je nižja od socialnega transferja za brezposelnega v Evropi,« je ponazoril. Ob tem pa povprečna starost prebivalstva v Evropi znaša približno 42 let, v Sloveniji skoraj 45, medtem ko je povprečna starost v afriških državah in na Bližnjem Vzhodu med 22 in 24 let. »Od 230 držav na svetu je Slovenija 9. najstarejša država na svetu,« je poudaril.

Razvoj tehnike danes omogoča, da tudi najrevnejši prebivalci v Afriki preko mobilnih telefonov, ki jih polnijo na sončne celice, vidijo razliko v kvaliteti življenja. »Včasih je bila ta razlika večja, ampak se ni vedelo,« je pojasnil Janša in dodal, da je prav zato takšen pritisk na Evropo; tukaj se živi bolje, tudi če nič ne delaš, saj ko zaprosiš za azil, takoj dosežeš standard, ki je v Afriki nedosegljiv. »Ta pritisk ne bo pojenjal in to je Evropa popolnoma spregledala, ne vsi, ampak tisti, ki so imeli v rokah škarje in platno,« je bil kritičen Janez Janša. V Evropo preko sredozemskega morja še vedno vsak dan prihaja na tisoče migrantov, na stotine tudi po zahodni balkanski poti predvsem iz Azije, Afganistana, Pakistana, Sirije, tudi Egipta in Turčije. »To je trenutno najbolj pereč problem v Evropi in Evropa mora tukaj striktno zavarovati meje, vzpostaviti migracijsko politiko, kot jo imajo Kanada, Avstralija in Nova Zelandija. Ti lahko tja prideš, ampak moraš nekaj prispevati, ne moreš biti strošek ampak investicija,« je jasno izrazil Janša. Zavarovati bo treba meje Evrope in vzpostaviti resno politiko za vse evropske države, saj nekatere sedaj Schengen v celoti spoštujejo in izvajajo, druge pa ne. »Vse evropske države, ki so del Schengna, imajo dovolj kapacitet za varovanje meje, Evropa v celoti ima absolutno zadostne kapacitete, ki pa niso bile uporabljene,« je bil kritičen Janša.

Naslednji problem Evrope so hladnovojni apetiti v Moskvi. Janša meni, da iz Rusije ni nastal partner tudi zaradi napak na zahodu, ne samo pri njih. »Prebujajo se apetiti, ki so bili značilni za rdeči Sovjetski imperij, danes Rusija z zamrznjenimi konflikti že nadzoruje šest držav v soseščini, tudi Ukrajino, ta grožnja za vzhodni del Evrope je postala realna,« je poudaril. Ob tem je dodal, da Evropa izpade šibka, vendar Moskva ni tako močna, kot daje vtis. Rusija nameni letno okoli 60 milijard dolarjev proračuna za vojsko, kar je sicer veliko denarja, ampak približno toliko ga za vojsko nameni tudi Velika Britanija. Več od Rusov da tudi Savdska Arabija, ameriški proračun je 10-krat večji. »Evropa v celoti je bistveno močnejša in če bi se na začetku povedalo, kje so meje, ne bi imeli krize v Ukrajini, niti v Gruziji niti nikjer drugje,« je prepričan Janša.

Tretji problem Evrope je povezan s prvim in to je demografska slika Evrope. Janša opozarja, da težava ni zgolj to, da je prebivalstvo staro, ampak da v predelih, kjer je rodnost večja, običajno to niso Evropejci, ampak so priseljenci. »Teorija o multikulturnosti, ki na koncu zagotavlja neko integracijo, je padla v vodo. To se je izkazalo za blef, za prodajanje megle,« je bil jasen predsednik SDS. Nasilno vzpostavljena multikulturnost nujno vodi v konflikt. Zato se mora po njegovem mnenju Evropa očistiti radikalnega islama, »sicer bomo naslednje stoletje preživeli v strahu ali pa ga niti ne bomo preživeli.«

 »Dolgoročno je demografija vse,« poudarja Janša, saj »če ni ljudi, ni države, če ni ljudi, ni družine.« Prepričan je, da mora Evropa, če želi preživeti, bistveno spremeniti strateško politiko do otrok, do mladine, do povečanja rodnosti, še posebej pa Slovenija. Janez Janša je prisotne povabil, da si preberejo nosilno resolucijo za Kongres SDS, kjer je tej temi posvečene veliko pozornosti.

»Levičarski programi večinoma ne dajejo nič na narod, na identiteto, na družino in zaradi tega je to, kar zastopajo v zadevi migracij, zelo skladno s tem,« je dejal Janša in nadaljeval, da jim gre predvsem za volivce. Obstajajo resolucije in dokumenti evropskih socialistov, ki tega niti ne skrivajo, posledice pa vidimo tudi pri nas. Sedaj se kot vrednote propagirajo stvari, ki ne morejo biti vrednota, ključne stebre civilizacije in normalne človeške družbe se razglaša za nemoderne, govori se, da je družina preživeta, spola ni, vsak si lahko sam izbere spol, dva moška lahko posvojita otroka. Takšnemu »agresivnemu pohodu izrojene levice, ki to propagira, se je treba upreti,« je kritičen predsednik SDS, ki opozarja: »Propad se je začel takrat, ko so začele padati meje in vrednote.«

Evropska unija je nastala zato, da se grozote svetovnih vojn ne bi več ponovile. Ta potreba še vedno obstaja, a kot pravi Janša njen obstoj ogroža nesposoben politični razred, ki trenutno odloča v Evropi in ključnih evropskih državah. Gre za generacijo birokratov, ki niso doživeli grozot 2. svetovne vojne in niti nimajo živega spomina na ta čas, za politike, ki jim je v ospredju dnevnopolitična agenda. Vendar pa je Evropska unija, kot je zastavljena po zadnji Lizbonski pogodbi, za Slovenijo ugodna, še pravi Janša. Nikjer na svetu ne v zgodovini ne danes ni bilo neke povezave, kjer bi imele pri ključnih odločitvah male in velike države enakovreden glas. In nenazadnje, Slovenci prvič nekaj dobimo od drugod. »Od leta 2004, odkar smo v EU, smo za hitrejši razvoj dobili v povprečju pol milijarde na leto, kar je na za nas velik denar. Trenutno je to edini resen denar pri investicijah, drugega ni, viške damo za dolgove in obresti,« je pojasnil Janša in poudaril: »Slovenija bi morala zelo intenzivno delati na tem, da se ugodno zunanje okolje ohrani in se obenem pripravljati na scenarij B, saj mora stati in obstati tudi če EU ne bo več.«

Tukaj pa bo ključno vlogo odigrala tudi sposobnost varovanja lastnih meja in zagotavljanja varnosti državljanov. Toda stanje v Slovenski vojski je katastrofalno. »Ministrica za notranje zadeve priznava, da je stanje v slovenski vojski slabo, a pravi, da bomo potrebovali več let, da stvari popravimo. To bi morali storiti urgentno,« poudarja obrambni minister iz časa osamosvajanja, ki ne more doumeti, da se razpravlja o tem, »ali se bo dalo za našo skupno varnost 30 milijonov evrov več, hkrati pa vlada brez enega samega vprašanja v proračunu hrani 130 milijonov za migrante. To je popolnoma nora politika. Strošek na enega prosilca za azil je 1963 evrov, v državi, kjer je minimalna plača trikrat manjša, kjer so otroški dodatki in štipendije v primerjavi s to številko mizerne. To je uničevalna politika.«

»Danes smo v situaciji, ko je treba braniti to, kar imamo. Prihaja čas, ko se bo moral vsak izmed nas vprašati, kaj lahko naredi, da bomo to, kar imamo, vsaj ubranili,« je zaključil predsednik SDS Janez Janša.

Galerija

Več slik

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.