Franc Breznik: Država je obstala v tranzicijski puberteti, ker marsikdo ni več sledil Pučnikovi ideji

Franc Breznik Sreda v sredo

Dve ključni temi za politiko v tem obdobju in času sta  prehod v 4. industrijsko revolucijo in vse, kar je povezano z nacionalno in evropsko varnostno politiko.

Poslanec SDS  Franc Breznik je bil gost oddaje Sreda v sredo, ki je bila na sporedu včeraj na ETV. V oddaji sta s sovoditeljem spregovorila predvsem o četrti industrijski revoluciji, nekaj pozornosti pa sta namenila tudi situaciji v slovenskem šolskem sistemu ter delovanju vlade Mira Cerarja.

Poslanec Breznik je bil mnenja, da je to, kar se danes dogaja s slovensko državo, posledica tega, ker »vsi v politiki nismo sledili Pučnikovi ideji.« » Dr. Jože Pučnik je že davno tega povedal, da mora pravosodje iti skozi mini lustracijo, znan je Pučnikov amandma k 8. členu zakona o sodniški službi, ki govori o tistih sodnikih, ki ne bi smeli priti v sodniški sistem. Pučnik je govoril tudi o monopolih, ki smo jim danes priča,« je dejal Breznik in dodal, da je »slovenska država obstala v tranzicijski puberteti, ker marsikdo ni več sledil Pučnikovi ideji.« Ob tem je dodal, da je ponosen član SDS, »ki jo vodi nekdo, ki je to Pučnikovo idejo peljal naprej in plačal za to tudi veliko ceno.« Po besedah poslanca Breznika bi, če bi implementirali Pučnikovo idejo, tudi Slovenija lahko postala druga Švica.

Poslanec je bil tudi mnenja, da je politika za tiste, ki imajo neke ideje in čutijo prostor in čas svojega obdobja. »Pravi politiki morajo ta prostor in čas razumeti,«je menil Breznik in ob tem orisal, da je sedaj priložnost, da celoten prostor na evropskih tleh postane najbolj razvit del sveta. »Gre za neslutene razsežnosti v okviru 4. industrijske revolucije. Svojo tehnološko superiornost pa mora Evropa zavarovati. Kajti, če ne bo miru, če ne bomo zavarovali svoje suverenosti projekta 4. industrijske revolucije ne bomo mogli izpeljati,« je dejal poslanec SDS, ki je tudi prepričan, da lahko ta projekt izpelje samo Evropa, ker je tehnološko že sedaj na tej poti in ima edina pravo podlago za ta razvoj: »dve ključni temi za politiko v tem trenutku sta prehod v 4. industrijsko revolucijo in vse, kar je povezano z nacionalno ter evropsko varnostno politiko.« Tudi sicer je poslanec veliko časa v oddaji namenil četrti industrijski revoluciji, kjer je spregovoril tudi o umetni inteligenci, 3 d tiskalnikih, super-mikro računalnikih, mehatroniki, bioniki, nanotehnologiji in priložnosti za mlade, ki se nahajajo na vseh teh področjih.


Tudi Slovenija bi, po mnenju poslanca, lahko bila država, ki bi vodila v 4. Industrijski revoluciji, in sicer bi »made in Slovenia« lahko postala dobra blagovna znamka. Poslanec je prepričan, da bi Slovenija v roku 10-15 let s pravim pristopom bila sposobna izdelovati kakovostne  električne avtomobile z lastnim dizajnom, z lastno blagovno znamko, z lastnimi materiali. Sam je bil tudi mnenja, da bi država kmalu morala oblikovati ministrstvo za četrto industrijsko revolucijo, »ker gre za tako pomemben trenutek prostora in časa, bi to po vsej verjetnosti bilo nujno potrebno, lahko bi ga imenovali tudi  ministrstvo za preboj, za digitalizacijo in ki bi bilo tisto, ki bi diktiralo tempo.«  Po besedah poslanca bi takšno ministrstvo korigiralo delo vseh ostalih politik, »ki bi se morali prilagajati vstopu Slovenije na vlak 4. industrijske revolucije.«

Ko sta voditelj in poslanec spregovorila o šolskem sistemu in potrebi po spremembah v šolstvu, je Breznik dejal, da je v avstrijski Gornji Radgoni v srednji šoli vedno več Slovencev. »Po eni strani je to dobra novica, dobili bodo nova znanja, znanja tujega jezik, ampak po drugi strani pa izgubljamo neko generacijo. Vprašati se moramo, ali je naš šolski sistem konkurenčen? Koliko Avstrijcev ob meji je prišlo v naš šolski sistem? Trend mladih kaže, da se končno zavedajo, da trg ocenjuje in ovrednoti tvoje znanje. Če ti trgu ponujaš 3000 brezposelnih ekonomistov, ki so jih izobraževali profesorji, ki bi morali biti že davno upokojeni in ki nikoli niso videli, kako deluje tržno gospodarstvo, ki so doktorirali in diplomirali iz tržno planskih modelov, potem ti mladi nimajo neke normalne izobrazbe,« je dejal Breznik. Izpostavil je, da je po njegovem mnenju v Sloveniji preveč gimnazij in premalo srednjih strokovnih šol, kjer je nujno potreben dualni šolski sistem. »Tudi v srednjih šolah poučuje veliko profesorjev, ki niso nikoli delali v praksi, dualni sistem pa je potreben, da gredo mladi v podjetja, ki so že na platformah 4. industrijske revolucije. V SDS smo predlagali vpeljavo dualnega šolskega sistema po vzoru, kot ga pozna Evropa, vlada ga ni sprejela in je naš predlog v celoti izmaličila,« je dejal poslanec SDS.

V oddaji je poslanec tudi opozoril, da vlada katastrofalno črpa evropska sredstva, zato je po njegovem mnenju tudi nujno uvesti pokrajine. Prav tako poslanec meni, da je treba storiti potrebno, da bi se privabilo tuje investicije, s spodbudnimi finančnimi ukrepi in razbremenilnimi davčnimi ukrepi.

V oddaji sta z voditeljem spregovorila tudi o delu vlade Mira Cerarja, za katero poslanec Breznik meni, da dokazuje » diktaturo privilegiranega dela javnega sektorja.«  »Deprivilegiran del so vojaki z raztrganimi hlačami, policisti, medicinske sestre, del zdravnikov in slabo plačanih kirurgov in številni drugi z mizernimi plačami, po drugi strani pa je privilegiran del ljudi v javnih agencijah, javnih zavodih in tistih, ki nikoli niso ustvarjali na trgu,« je povedal poslanec. Ob tem je dodal, da je »omrežje vzpostavilo neko diktaturo, šlo je na volitve in zmagalo. Cerar je le marioneta tega omrežja, in kot rečeno, to omrežje ni nikoli delovalo na trgu, nekateri ministri sicer lepo govorijo, vendar, kaj pa so naredili na področju četrte industrijske revolucije? Do danes niso uspeli postaviti ene reforme, državo so ponovno zadolžili, niso zaprli nobenega bančnega tajkuna ali vseh tistih, ki so izropali slovenske banke, niso uspeli zavarovati meja Republike Slovenije in ti ljudje potem govorijo o Viziji 2050. Mislim, da  je to smešno,« je dejal poslanec SDS.


»Mi v SDS si postavljamo kratkoročne in dolgoročne cilje. Dolgoročno smo ambiciozni, toda ta ambicioznost je realna in živi z življenjem ljudi. Leve stranke ponujajo socializem, mi pa ponujamo preboj med visoko razvite države,« je v oddaji še povedal poslanec SDS Franc Breznik.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.