Eva Irgl: Kako poteka pokop žrtev povojnih pomorov?

Eva Irgl (173)

Ali držijo informacije, da se pri pokopu žrtev zločinov zoper človečnost po večini ne izvaja identifikacija posmrtnih ostankov žrtev in ne obvešča svojcev o pokopih?

 

Poslanka SDS Eva Irgl je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s pokopom žrtev povojnih pomorov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

22. oktobra 2017 je na pokopališču na Vidmu pri Dolenji vasi potekal pokop 150 žrtev povojnih pobojev, ki so jih odkrili v dveh breznih pri Konfinu (Konfin 1 in Konfin 2). Po poročanju medijev so iz brezna Konfin 1 arheologi s pomočjo jamarjev leta 2006 odstranili 25 kubičnih metrov skal, lesa in blata. Na dnu so našli posmrtne ostanke 88 ranjencev, bolnikov in invalidov. Po ugotovitvah so bili odpeljani 24 junija 1945 ponoči iz centralnih zaporov Ozne v Ljubljani. Leta 2010 so po odredbi preiskovalnega sodnika raziskovalci inštituta za sodno medicino s pomočjo jamarjev specialne enote slovenske policije odprli še brezno Konfin 2, ki leži nekoliko nižje od brezna Konfin 1, in tam izkopali še posmrtne ostanke najmanj 62 oseb, za katere ni znano, kdo so. Nekatere od žrtev v breznu Konfin 1 je inštitutu za sodno medicino uspelo identificirati. Njihove stegnenice, na podlagi katerih je bila opravljena identifikacija, so predali svojcem, preostalo pa so po poročanju medijev, pokopali v skupen grob.

Konec oktobra 2017 so po osmih letih od odkritja končali pokop posmrtnih ostankov ljudi iz Hude jame, ki jih je komunistična oblast izvensodno pobila po koncu druge svetovne vojne. V SDS smo ves čas opozarjali, da bi bil najprimernejši pokop posmrtnih ostankov žrtev iz Hude jame na Teharjah, saj kot opozarjajo tudi slovenski škofje »je to že od vseh svojcev žrtev sprejeti kraj spomina na trpljenje.«

Ob tem velja dodati, da so naša opozorila glede reševanja izvensodno pomorjenih žrtev medvojnega in povojnega nasilja v celoti sledila vsebinskim pomislekom škofov, zlasti glede DNK identifikacije žrtev ter pokopa v družinskih grobovih, v kolikor je to mogoče.

Že večkrat sem opozorila, da je za pomiritev naroda poleg priznanja in odpuščanja potrebno obsoditi tiste, ki so zločin storili, kajti zločini zoper človečnost ne zastarajo ne po mednarodnem in ne po domačem pravu. Odgovorne pa se lahko procesira tudi posthumno.

Opozarjam tudi, da le skrbno premišljena rešitev v duhu pietete in resnice lahko pripomore k spravi in da je glede na to, da žrtve povojne morije že 72 let čakajo na svoj grob, bistvenega pomena, da kot država, ne naredimo napake, ki bi zlasti na simbolni ravni imela nepopravljive posledice.

Seznanjena sem z opozorili, da posmrtnih ostankov žrtev zločinov zoper človečnost po večini ne identificirajo in da svojcev tudi ne obveščajo o pokopih. Dostojen pokop narekujejo osnovne civilizacijske norme. To je še posebej pomembno pri pokopu žrtev zločinov zoper človečnost.

Zato na Vlado Republike Slovenije naslavljam naslednja vprašanja:

  1. Ali držijo informacije, da se pri pokopu žrtev zločinov zoper človečnost po večini ne izvaja identifikacija posmrtnih ostankov žrtev in ne obvešča svojcev o pokopih?
  2. Ali se Vladi Republike Slovenije zdi takšen način pokopa primeren in zakaj žrtve komunizma in revolucionarnega nasilja, niso pokopane na način, kot je bilo to izvedeno v primeru žrtev v Srebrenici, kar pomeni najprej ugotavljanje identitete žrtev in nato pokop vsake žrtve v svoj grob, saj je grob neodtujljiva pravica vsakega posameznika?
  3. Kako Vlada Republike Slovenije spremlja izvajanje Zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev z vidika zagotavljanja dostojnega pokopa žrtev in ugotavljanja krivde ter odgovornosti za namerne, sistemske in množične pomore, ki so se zgodili na slovenskih tleh, kar dokazuje več kot 600 množičnih morišč? Zlasti ob vedenju, da zločini zoper človečnost ne zastarajo, ne po mednarodnem ne po domačem pravu.

Odgovor vlade.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.