Dr. Vinko Gorenak: S spremembo zakona rešujemo tri vrste življenjskih situacij policistov

Vinko Gorenak

S predlogom zakona o organiziranosti in delu policije se iz razlogov celostne in pravične ureditve pravice družinskih članov po smrti policista dopolnjuje pravna podlaga za družinske člane po smrti policista, če je ta imel sklenjeno pogodbo o najemu službenega stanovanja. Urejajo pa se tudi pravice za upokojene uslužbence policije, ki so se upokojili iz razlogov invalidnosti in za veterane vojne za Slovenijo.

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je na današnji novinarski konferenci spregovoril o noveli zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katero se rešujejo pravice v zvezi s službenimi stanovanji (primer Branka Šalamuna in še več ostalih podobnih primerov). Novelo zakona je poslanska skupina SDS že vložila v parlamentarni postopek.

Uvodoma je poslanec dejal, da je Državni zbor vzpostavljen tudi zato, da vzpostavlja neka ravnovesja in poštena merila za vse državljanke in državljane v obliki zakonov. »Zakonodaja pogosto ne predvideva vseh življenjskih situacij, ki se  dogajajo,« je pojasnil poslanec in dodal, da se lahko na situacije in dogodke v družbi politiki odzivajo na različne načine. »Lahko se počne to, kar se je dogajalo z ilegalnim migrantom Ahmadom, ko se je kršilo zakonodajo, ko se je počelo kazniva dejanja, čemur v  poslanski skupini SDS nismo naklonjeni,« je povedal dr. Gorenak in dodal, da tudi zato nismo šli na takšen način, kot je to počela leva koalicija, zaščititi gospoda Branka Šalamuna pred izselitvijo. »Bomo pa skušali rešiti ne le njegov problem, temveč problem večjega števila policistov,« je pojasnil dr. Gorenak in izpostavil, da to rešujemo z dopolnitvijo 86. in 88. člena zakona o organiziranosti in delu policije.

Dr. Vinko Gorenak je pojasnil, da je sam predlagal dopolnitev teh dveh členov v zakonu, pri čemer je poudaril, da bi se s spremembo zakona reševalo tri vrste življenjskih situacij. »En sklop so situacije, ko gre za policista, kot je gospod Šalamun, ki je invalidsko upokojen, vsi vemo, katere bolezni vse ima, in torej gre za sklop vprašanj, ki obravnavajo njemu podobne primere. V okviru tega so tudi hude telesne poškodbe, katerih posledica je invalidnost, pa lahko policist preživi in ker bo policist invalidsko upokojen, se tudi lahko zgodi, da bo ostal brez službe in nato službenega stanovanja. Poleg tega smo imeli v zadnjih letih  3 mrtve policiste v službi. V kolikor bi bili ti ljudje v službenih stanovanjih, bi lahko en dan po njihovem pogrebu, iz službenega stanovanja deložirali njegovo družino.« Ob tem je poudaril še, da so tretji primer reševanja težav veteranov vojne za Slovenijo. »Šalamun je sodeloval v eni najbolj krvavih policijskih bitk, bitki pri Trzinu, in glede na njegovo današnje stanje, ki je hudo, je prav, da tudi za to kategorijo ljudi poskrbimo,« je povedal poslanec. Prav tako je izpostavil, da se zavedamo, »da so to situacije, do katerih ne sme priti oziroma da gre za situacije, ki se jih ne sme dopustiti.« Po njegovih besedah smo prav zato s posegom v zakon skušali rešiti tovrstne primere.

»Poleg dopolnitve  86. in 88. člena  smo dopolnili prehodno določbo, ki bi zajela tudi odprte primere, ki se danes dogajajo. Na ta način se ne bo pomagalo le gospodu Šalamunu, ampak vsem takšnim in podobnim primerom,« je pojasnil poslanec SDS.

Ob tem je še dodal, da glede delovanja v primeru Branka Šalamuna ministrstvu za notranje zadeve ne očita veliko, »razen neke note človečnosti, ki je pač ni.«

»Pričakujem, da bo zakon sprejet v najkrajšem možnem času in upam, da bomo zakon obravnavali že na decembrski seji Državnega zbora,« je še povedal poslanec SDS.

Predlog sprememb in dopolnitev zakona se nahaja tukaj.

 

 

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.