Dr. Vinko Gorenak: Poseg Mira Cerarja v deportacijo ilegalnega migranta Ahmada je norčevanje iz prava in zdrave kmečke pameti

Dr. Vinko Gorenak (171)

Poslanec SDS je prepričan, da če ustavne obtožbe v SDS ne bi vložili, bi vlada Mira Cerarja na nezakonit način ustavila deportacijo ilegalnega migranta in mu dala dovoljenje za bivanje po 51. členu zakona o tujcih.

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je bil 21. novembra gost oddaje Sreda v sredo z voditeljem Borisom Cipotom. Spregovorila sta o nedavni interpelaciji zopet ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča, ilegalnemu migrantu Ahmadu Šamiju in slovenski pravni državi.

Minister Klemenčič je pretekli petek interpelacijo uspešno prestal, čeprav so bili argumenti za njegov odhod z ministrskega položaja nedvoumni in zelo trdni. Spomnimo se samo njegove vloge pri koruptivnem najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad, ko je bil še sekretar na notranjem ministrstvu in zloglasne novinarske konference, s katero je kot predsednik senata Komisije za preprečevanje korupcije povzročil padec druge vlade Janeza Janša. »Leve vlade večinoma ščitijo najprej ministra in potem svoje stole,« je dejal dr. Gorenak in dodal, da če bi koalicijski poslanci bolj pogosto glasovali za interpelacije, bi to večinoma imelo za posledico padec vlade in s tem izgubo njihovih poslanskih mandatov, česar pa si skorajda nihče ne želi. Glede pravosodnega ministra Klemenčiča je še posebej izpostavil absurd, da kljub večkratnemu kršenju ustave in zakonov sedaj kandidira še za komisarja za človekove pravice EU. »On je antiteza takšnega komisarja in si upa štartati na to. Zelo je pogumen,« se je ironično izrazil.

Ob obravnavi interpelacije je bil minister Klemenčič nenavadno tiho, sta se strinjala sogovornika. Navadno so njegovi nastopi v državnem zboru arogantni in podcenjujoči. »Prepričan sem, da so ga drugi naučili, naj bo tiho. Dopovedali so mu, da bo bolje, če je tiho, če nič ne govori in bo stvar kmalu končana, ker po poslovniku ne moreš nič narediti, ko predlagatelj porabi svoj čas,« je razložil poslanec SDS. »Z nastankom novih televizij, kot je Nova24TV, z vašimi oddajami in neposrednimi prenosi na TV Slovenija 3 se mi vendarle zdi, da bo počasi spoznanje o delu ministra dobilo na večji veljavi,« je na vprašanje voditelja, ali bo imela interpelacija Klemenčiča ter jasen prikaz kršitev in nepravilnosti vendarle kakšen vpliv pri ljudeh, ko bodo prihodnje leto odločali na državnozborskih volitvah.

V nadaljevanju sta spregovorila o ilegalnemu migrantu Ahmadu Šamiju, ki bi ga minuli teden morali deportirati na Hrvaško, vendar sta se poslanca Miha Kordiš in Jan Škobrne zavzela, da ilegalni migrant ostane v Sloveniji, nato pa je v zgodbo posegel še predsednik vlade dr. Miro Cerar, zaradi česar smo v SDS vložili tudi ustavno obtožbo. »To, da se je predsednik vlade zavzel za Ahmada, pomeni, da se je neposredno vmešal v uradna dejanja državnega organa. Ne samo to, to pomeni, da je predsednik vlade s svojimi izjavami in telefonskimi klici preprečil uradno dejanje, kar pomeni, da je storil kaznivo dejanje,« je poudaril dr. Gorenak in dodal, da gre za dejanje, ki se v naši državi nikakor ne bi smelo zgoditi. Ob tem je še dejal, da sta kaznivo dejanje storila tudi poslanca Kordiš in Škobrne, slednji je na svojem twitter računu celo zapisal, da stoji pred azilnim domom, da bi preprečil deportacijo.

Poslanec SDS je prepričan, da če ustavne obtožbe v SDS ne bi vložili, bi vlada na nezakonit način ustavila postopek in Ahmadu dala dovoljenje za bivanje po 51. členu zakona o tujcih. Ta člen narekuje, da če vlada ugotovi, da ima določen posameznik takšna znanja, veščine in sposobnosti, ki so koristne za državo, potem mu lahko izjemoma podeli ne samo dovoljenje za bivanje, ampak tudi državljanstvo. »Tak primer je bil košarkar Randolph, ta člen je namenjen tudi zdravnikom in znanstvenikom. Tem ljudem je ta člen namenjen, ne pa frizerju iz Damaska. Oprostite, to je norčevanje iz prava in zdrave kmečke pameti,« je dejal dr. Gorenak.

Komentiral je tudi nedavni nakup vodnega topa Ministrstva za notranje zadeve. »Smo šest mesecev pred volitvami. Če bi bili v SDS opozicija, ki nagaja, bi to situacijo izkoristila in zagnala vik in krik. Vendar SDS ni stranka, ki bi nabirala politične točke na nepošten način,« je povedal poslanec in SDS priznal, da je bil prejšnji vodni top res star in je odslužil svoje.

V nadaljevanju je beseda tekla še o delovanju pravne države. Pred dnevi je bila slovenska javnost šokirana, da policija zaradi suma napeljevanja k umoru v priporu že več mesecev drži nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu, sicer tudi migranta, ki je pred desetletji prišel v Slovenijo. Slednji je bil tudi eden izmed osumljenih za umor Janka Jamnika, zaradi česar so kasneje sicer obsodili Milka Noviča. »Ta novica potrjuje tisto, kar je policija po mojih informacijah preiskovala že v času umora Janka Jamnika, in sicer, da ne gre za osebno maščevanje Noviča pokojnemu, ampak za veliko večje, mafijske posle iz ozadja. To pridržanje veliko pove,« je med drugim menil dr. Gorenak.

Da v naši državi vsekakor obstajajo prvorazredni in drugorazredni državljani, po mnenju poslanca SDS potrjuje tudi primer Zalarja in Fišerja, ki se izmikata roki pravice in se ne udeležujeta sodnih obravnav. »V treh tednih je bilo razpisanih pet obravnav, kar kaže na korektnost sodnice, vendar sta se ta dva gospoda že petkrat izognila sodišču,« je opozoril, pri čemer je poslanec prepričan, da oba zavlačujeta "do onemoglosti", saj bo primer februarja prihodnje leto zastaral.

Nenazadnje je dr. Gorenak še dejal, da bomo v Sloveniji vedno imeli stopnjo nezadovoljstva s pravno državo, »realnost Slovenije pa je, da se iz lune vidi, kako se nekateri postopki namenoma zavlačujejo in ignorirajo. Dokler bo pravosodje tako ravnalo, ne bo imelo ugleda.«

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.