Dr. Milan Zver: Svoboda in varnost zahtevata svojo ceno, ki jo bo Evropa morala upoštevati

Dr. Milan Zver (185)

Na področju terorizma morajo nacionalni organi narediti korak naprej ter misliti in delati evropsko, saj gre za skupen izziv.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v petek, 17. Novembra, gostil evropski večer. V sodelovanju z Inštitutom dr. Jožeta Pučnika in Israel Diplomacy forumom (IPD Forum) je v prostorih Muzeja slovenske osamosvojitve organiziral okroglo mizo z naslovom »Varnost in demokracija«.

Dr. Zver je v uvodu poudaril, da »svoboda, ki velja za najvišjo vrednoto zahodne civilizacije, kakor tudi demokracija, ki predstavlja nek sistemski okvir, da se svoboda lahko sploh uresniči, potrebuje za svojo eksistenco prav varnost« in napovedal, da moramo v prihodnje več delati na Evropi, ki bo tudi varovala.

Pomembno je, da v boju proti terorizmu in nezakonitim migracijam, grožnji, ki je na pohodu v Evropi, nacionalne države in politike sodelujejo in sicer »nacionalni organi morajo narediti korak naprej ter misliti in delati evropsko, saj gre za skupen izziv,« je prepričan dr. Zver.

»Stvari se prepočasi premikajo. Za vzpostavitev enega od ukrepov, na primer pametne zunanje meje, potrebuje EU kar osem let: pet let političnega bojevanja z levico, ki se je na vse pretege branila tega in tri leta od vzpostavitve pravnega okvira do realizacije. V tem smislu bi si lahko vzeli za vzor ZDA ali Izrael«, je zaključil dr. Zver in  povabil k razpravi svoja izraelska gosta.

Eytan Gilboa je profesor političnih znanosti in komuniciranja ter ustanovitelj Šole za komunikacijo in Centra za mednarodno komuniciranje na Univerzi Bar-Ilan. Je višji znanstveni sodelavec pri Centru za strateške študije BESA in gostujoči profesor za javno diplomacijo na USC. Magistriral in doktoriral je na Univerzi Harvard. Je avtor knjig in številnih člankov o mednarodni komunikaciji in politiki ZDA na Bližnjem vzhodu. V svojem prispevku se le lotil teme terorizma po porazu islamske države. »Država ISIS sicer izgublja teritorij, vendar bodo njene ideje ostale. Še vedno bo privlačila ljudi, ki iščejo identiteto,« je napovedal.

Uriya Shavit je izredni profesor za islamske študije in vodja oddelka za arabščino na univerzi v Tel Avivu. Specializiral se je za moderne islamske teologije in pravo, muslimanske radikalizacije in sociologije muslimanskih manjšin na zahodu. V svojem prispevku z naslovom »Boj proti nasilni radikalizaciji med migranti: zakaj Evropa ne uspe?« je napovedal, da se moramo zaradi varnosti Evrope znebiti Islamske države. Po njegovem mnenju je še vedno veliko džihadistov, ki se trudijo priti v Evropo zaradi česar se Evropi ne obeta nič dobrega.

V razpravi sta sodelovala tudi slovenska strokovnjaka s področja varnosti, nekdanji obrambni minister Aleš Hojs n obramboslovec Boštjan Perne.

Aleš Hojs je predstavil situacijo v Sloveniji s statistiko, ki napoveduje upad rodnosti v Sloveniji. Prepričan je, da »je stopnja rodnosti ena glavnih varnostnih groženj.« Dotaknil se je tudi položaja islama v Sloveniji, ki z zgovornimi primeri vmešavanja in povezovanja islamskih veljakov s slovenskimi politiki kaže na zaskrbljujoč neenakovreden položaj med krščansko vero in islamom.

Boštjan Perne je v svojem prispevku predstavil možne prihodnje konflikte v državah MENA regije in njihov vpliv na EU. Opaža, da je vpliv Rusije zrasel, medtem ko je postal vpliv Evrope zanemarljiv. »Neposredno varnostno okolje Evrope se ne izboljšuje. Konec Islamske države ne pomeni konec terorističnih napadov. ampak se bodo le ti nadaljevali. Nestabilnost v MENA bo še naprej direktno vplivala na varnostne razmere v Evropi, tako preko migrantskih valov, kot tudi s tem povezanim organiziranim kriminalom.« je zaključil.

Dr. Zver se je ob koncu strinjal s svojimi sogovorniki, da svoboda in varnost zahtevata svojo ceno, ki jo bo Evropa morala upoštevati.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.