Delavska zveza SDS: Zakaj v Republiki Sloveniji zakoni in odločbe sodišč ne veljajo za vse enako?

Delavska zveza SDS je na predsednika Vlade RS naslovila pisno vprašanje v zvezi s poseganjem zakonodajne veje oblasti v pristojnosti izvršilne veje oblasti oziroma vpletanjem Državnega zbora RS v pristojnosti Ministrstva za notranje zadeve.

Celotno vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Sirskega migranta Ahmada Shamieha, za katerega je sodišče odločilo, da mora zapustiti državo, saj je z varne Hrvaške v Slovenijo prišel nezakonito, so poslanci strank SD, DeSUS, Levice in SMC pripeljali v Državni zbor RS, kamor policija brez naloga nima vstopa, da bi ga na ta način zaščitili pred izgonom, ki bi se moral zgoditi danes.

Shamieh je namreč v Slovenijo vstopil z varne Hrvaške kot nezakoniti migrant. Nezakonito je prečkal državno mejo, s čimer je kršil predpise Republike Slovenije. Februarja 2016 je zaprosil za mednarodno zaščito v Sloveniji, vendar jo je pristojno ministrstvo junija zavrnilo, saj je bila za obravnavo odgovorna Hrvaška. Sodišče EU je temu pritrdilo, sledila je tudi potrditev Vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo Shamiehovo pritožbo. Pozneje je bila zavrnjena tudi ustavna pritožba zoper sodbo in sklep Vrhovnega sodišča.

V zvezi s tem predsednika Vlade RS sprašujemo naslednje:

1. Na kateri pravni podlagi so poslanci strank SD, DeSUS, Levice in SMC pripeljali Sirca v Državni zbor RS?

2. Zakaj so poslanci kršili zakone glede pristojnosti in nihče ne ukrepa ter kako bodo odgovarjali posamezni poslanci Državnega zbora RS, ki so Sirca pripeljali v Državni zbor RS?

3. Zakaj v Republiki Sloveniji zakoni in odločbe sodišč ne veljajo za vse enako?                

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ POSLANSKO VPRAŠANJE
Ste opazili problem, ki bi se mu vlada morala posvetiti?

Preverite, vprašajte, predlagajte.