Delavska zveza SDS: Ministrica Anja Kopač Mrak brez rešitev za brezposelne izobražene mlade

ZRSZ

V Delavski zvezi SDS so prepričani, da dolgotrajno brezposelni mladi, stari 30 let in več, ki so visoko izobraženi, ministrici Anji Kopač Mrak niso prioriteta in zanje rešitve nima oziroma jih prepušča trgu dela.

Delavska zveza SDS je na Vlado RS že pred časom naslovila pisno vprašanje v zvezi z dolgotrajno brezposelnimi ter dolgotrajno brezposelnimi mladimi, starimi 30 in več let, ki so visoko izobraženi.

V pismu so med drugim opozorili, da je polovica registriranih brezposelnih oseb pri Zavodu RS za zaposlovanje dolgotrajno brezposelnih. Dolgotrajno brezposelnim mladim, starim 30 in več let, ki so visoko izobraženi, je vse težje ponovno vstopiti na trg dela. Gre za izgubljeno generacijo z vse manjšimi zaposlitvenimi možnostmi, njihova izobrazba pa je prej ovira kot prednost.

V Delavski zvezi SDS so prepričani, da javno delo za te ljudi ni rešitev, ker trajno ne poveže dolgotrajno brezposelnih s trgom dela. Vključeni v javno delo so po izteku pogodbe večinoma ponovno na zavodu med iskalci zaposlitve. Pilotski projekt socialna aktivacija pa je namenjen iskalcem zaposlitve na preprostejših delovnih mestih in tudi vključitev v ta program ni zagotovilo za zaposlitev.

Delavska zveza SDS je od vlade Mira Cerarja zato želela pridobiti odgovor na vprašanje, kakšne ukrepe zaposlovanja pripravlja za dolgotrajno brezposelne, stare 30 in več let, ki so visoko izobraženi, za to, da se jih trajno poveže s trgom dela.

V začetku novembra pa so v Delavski zvezi SDS od vlade Mira Cerarja prejeli dopis, v katerem so zapisali, da so predmetni dopis odstopili Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in mu naložili, naj odgovor pripravi v roku 15 dni. Do današnjega dne, ko je 15. dnevni rok že zdavnaj potekel, v Delavski zvezi SDS odgovora s strani ministrice Anje Kopač Mrak še niso prejeli.

V Delavski zvezi SDS so zato prepričani, da dolgotrajno brezposelni mladi, stari 30 let in več, ki so visoko izobraženi, ministrici Anji Kopač Mrak niso prioriteta in zanje rešitve nima oziroma jih prepušča trgu dela. Gre, torej, za diskriminacijo, saj so mladi primorani rešitev iskati zunaj meja Republike Slovenije. S tem pa se dogaja beg možganov, česar Republika Slovenija ne bi smela dopustiti.

Glede na to, da odgovora od ministrice za delo ni, so v Delavski zvezi prepričani, da je ministrici za delo pomembno le, da brezposelnost pada, pri tem pa ni pomembno na račun koga in da trajnih rešitev za dolgotrajno brezposelne in visoko izobražene mlade ni.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.