Danijel Krivec: Ali bo vlada Mira Cerarja kaj naredila za večjo dostopnost nepremičnin?

Danijel Krivec (189)

Statistični podatki kažejo, da imamo prebivalci Slovenije visoke cene nepremičnin glede na povprečno letno neto plačo v primerjavi z drugimi evropskimi državami.

Poslanec SDS Danijel Krivec je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko visokih cen nepremičnin v Sloveniji.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Slovenski nepremičninski trg je med najdražjimi v Evropi. Za nakup 70-kvadratnega stanovanja s povprečno ceno je v Nemčiji in na Nizozemskem potrebno odšteti od 4 do 5 letnih bruto plač. Nekaj več kot 5 letnih bruto plač morajo za stanovanje nameniti v Španiji, v Belgiji, na Danskem, na Portugalskem in v Avstriji. Slovenci za nakup istega stanovanja potrebujemo 7,9 letnih bruto plač.

Vendar pa omenjeni podatki niti zdaleč ne pokažejo realnega stanja, saj povprečna slovenska bruto plača znaša 1.585 evrov, povprečna neto plača pa 1.030 evrov. Davki in prispevki znašajo več kot tretjino dohodkov, kar pomeni, da mora Slovenec dejansko delati kar 12 let za takšno stanovanje. Le prebivalci Velike Britanije in Češke potrebujejo za nakup stanovanja oziroma nepremičnine več plač kot Slovenci.

Omenjeni podatki dokazujejo, da imamo prebivalci Slovenije visoke cene nepremičnin v primerjavi s povprečno letno neto plačo. Ali se vlada te problematike zaveda in ali bo kaj naredila za večjo dostopnost nepremičnin za državljane Slovenije, vsaj za tiste, ki prvič rešujejo svoj stanovanjski problem?

Odgovor vlade.

 

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.