Bodo koalicijski poslanci vendarle podprli predlog izenačitve financiranja vseh javno veljavnih programov OŠ?

poslanska skupina

V Slovenski demokratski stranki vztrajamo na enakopravnosti vseh osnovnošolcev, ki obiskujejo javno veljavne programe.

Na današnjem nadaljevanju februarske seje Državnega zbora bodo poslanke in poslanci med drugim razpravljali tudi o predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki smo ga v poslanski skupini SDS v parlamentarno proceduro sicer vložili že skorajda leto dni nazaj.

S predlagano novelo želimo v poslanski skupini SDS udejaniti odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2015, ki je opozorilo na neustavno stanje zakona v delu, ki se nanaša na financiranje javno veljavnih programom osnovnošolskega izobraževanja. Država namreč javno veljavne programe na zasebnih osnovnih šola financira v višini 85 %, povsem enake programe na javnih osnovnih šola pa v višini 100 %. Jasno sporočilo Ustavnega sodišča, da je potrebno višini financiranja izenačiti, smo v SDS razumeli in v preteklih letih že trikrat predlagali spremembo zakona, ki bi sledila odločbi Ustavnega sodišča, vendar je leva politika zaradi ideoloških vzgibov naše predloge vedno zavračala.

Ko smo novelo ZOFVI februarja lani že četrtič vložili v parlamentarno proceduro, se je vladna koalicija skupaj z Levico poslužila novega manevra, in sicer v duhu, »če ti niso všeč odločbe Ustavnega sodišča, spremeni kar ustavo samo«. Zaradi namere po spremembi ustave, se je obravnava našega predloga ustavila, vendar je v nadaljevanju tudi poskus spremembe ustave klavrno propadel. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je nato pripravila svojo novelo ZOFVI, po kateri višine financiranja javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja ni izenačila, v medsebojnem spopadu koalicijskih strank pa je tudi ministričin predlog propadel.

Dejstvo, da starši šoloobveznih otrok že od leta 1996 neupravičeno plačujejo šolnino za svoje otroke, kaže na to, da bi bilo k spremembi zakona potrebno pristopiti takoj po odločitvi Ustavnega sodišča, vendar ne na način, ki odločbe Ustavnega sodišča sploh ne izpolnjuje. V poslanski skupini SDS zato znova opozarjamo, da vlada Mira Cerarja vseskozi daje obljube o spoštovanju pravne države, v praksi pa se te obljube izkažejo za lažne. Od odločbe Ustavnega sodišča so minila že več kot tri leta, naš predlog pa je po vsej verjetnosti zadnji v tem mandata Državnega zbora, ko lahko odpravimo diskriminacijo tistih staršev in otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole z javno veljavnim programom.

Vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa seje na TV Slovenija 3 od 9. ure dalje!

Sorodne novice

 
Prepričaj prijatelja s programom SDS!
Si podpornik Slovenske demokratske stranke in si želiš storiti več za zmago SDS-a na volitvah 3. junija?