Ali namerava minister Počivalšek zaradi nezakonite izbire direktorja Agencije za varstvo konkurence odstopiti?

Suzana Lep Šimenko (175)

Ali namerava predsednik vlade Miro Cerar, zaradi sodbe Upravnega sodišča o nezakoniti izbiri Matvoza za direktorja AVK, pozvati ministra Počivalška k odstopu?

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z nezakonito izbiro direktorja Agencijo za varstvo konkurence.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

V medijih lahko beremo novico o tem, da je Upravno sodišče odločilo, da je odločba ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, na podlagi katere je slednji kot najbolj primernega kandidata za direktorja Agencije za varstvo konkurence izbral Andreja Matvoza, nezakonita.

Spomnimo. Vaša vlada je predlog za imenovanje Andreja Matvoza na čelo AVK poslala v Državni zbor RS, in to kljub temu, da je na Upravnem sodišču že potekala tožba zoper odločitev ministra Počivalška. Tožbo je vložil eden izmed neizbranih kandidatov, saj je bil prepričan, da je bil postopek imenovanja nezakonit, minister Počivalšek pa naj bi z izbiro kršil več pravil.

To je sedaj, kot rečeno, potrdilo tudi Upravno sodišče, ki je presodilo, da je odločba o imenovanju nezakonita zaradi bistvenih kršitev pravil postopka ter posledično lahko tudi nepravilno ugotovljenega dejanskega stanja in kršitve materialnega prava.

Zaradi vsega navedenega me zanima:

  1. Kdo bo prevzel odgovornost za nezakonito imenovanje Andreja Matvoza na čelo AVK?
  2. Ali namerava minister Počivalšek zaradi sodbe Upravnega sodišča o nezakoniti izbiri Matvoza za direktorja AVK, odstopiti?
  3. Ali namerava predsednik vlade Miro Cerar, zaradi sodbe Upravnega sodišča o nezakoniti izbiri Matvoza za direktorja AVK, pozvati ministra Počivalška k odstopu?

Odgovor vlade.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.