Ali in kako bo vlada reševala problematiko zlorabe instituta osebnega stečaja?

Suzana Lep Šimenko (175)

Glede na to, da smo soočeni s čedalje številčnejšimi primeri zlorabe instituta osebnega stečaja, menim, da gre za sistemsko napako, ki bi jo bilo potrebno nemudoma odpraviti.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z sistemskim problemom zlorabe instituta osebnega stečaja za izogibanje plačila dolgov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Mediji poročajo o številnih primerih zlorabe instituta osebnega stečaja za izogibanje plačila davčnih in drugih dolgov. Posamezniki naj bi najprej premoženje prenesli v tujino, se nato odločili za osebni stečaj, po poteku osebnega stečaja pa sledi odpust obveznosti, tudi davčnih in tak posameznik naj bi nato svobodno užival v premoženju, ki ga je pred uvedbo osebnega stečaja skril v tujini. Primer takega posameznika je bil celo objavljen v medijih, in sicer na spletnem portalu RTV Slovenija z naslovom »Davčne igre Roka Snežiča razkrivajo sistemske luknje za izogibanje dolgovom«.

Vse pove tudi izjava Marka Zormana, predsednika Zbornice stečajnih upraviteljev, ki je izjavil: »Pred kratkim je nekdo po zaključenem osebnem stečaju, kjer premoženja ni bilo, v korist banke oziroma nekoga nakazal dva milijona evrov. To so stvari, ki se dogajajo. In mi tega ne moremo preprečiti.«

Glede na to, da smo soočeni s čedalje številčnejšimi primeri zlorabe instituta osebnega stečaja, menim, da gre za sistemsko napako, ki bi jo bilo potrebno nemudoma odpraviti.

Zanima me,  ali namerava vlada ukrepati na tem področju in če da, kdaj in kako?

Odgovor vlade.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.