Ali ima vlada Mira Cerarja res namere po večjezičnosti slovenskih vrtcev?

Tomaž Lisec (176)

Kakšne ukrepe bo Vlada RS sprejela za Vrtec Brežice, ki ima kljub ustavni določbi, da je uradni jezik v Sloveniji slovenščina, smerokaz za vpis v vrtec zapisan v sedmih tujih jezikih?

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s spoštovanjem ustavne določbe o rabi slovenskega jezika.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

V medijih smo lahko prebrali, da so bili starši, ki so v tem tednu pripeljali svoje otroke v Vrtec Brežice, presenečeni in šokirani, ko so videli, da je vabilo oziroma smerokaz za vpis otrok v vrtec napisano v kar sedmih jezikih.

Ker 11. člen Ustave RS določa, da je uradni jezik v Sloveniji slovenščina, razen na območjih italijanske in madžarske narodne skupnosti, kjer sta uradna jezika tudi italijanščina in madžarščina, je tovrstno početje vprašljivo z vidika spoštovanja ustavnega reda. Vrtec je javna ustanova in kot taka tudi zavezana k opravljanju svojih nalog v uradovalnem jeziku, ki pa je v Sloveniji slovenski jezik.

Mediji tudi poročajo, da je vse več podatkov, da so navodila za večjezičnost vrtcev in ostalih javnih zavodov dobili kar iz državnega vrha.

Zato Vlado RS sprašujem:

1. Kako Vlada RS komentira dogajanje v Vrtcu Brežice?

2. Kako bo Vlada RS zagotovila spoštovanje ustavne določbe o rabi slovenskega jezika?

3. Kakšne ukrepe bo sprejela Vlada RS za omenjeni vrtec oz. njegovo vodstvo?

4. Kakšne kratkoročne in dolgoročne sistemske rešitve za zaščito slovenskega jezika bo sprejela Vlada RS?

Odgovor vlade.

Sorodne novice

 
PREDLAGAJ IDEJO ZA BOLJŠO SLOVENIJO
Imate kakšno vprašanje ali dober predlog za naš program?

Preverite, vprašajte, predlagajte.