Ali bo aktualno dogajanje v Islamski Republiki Iran vplivalo na slovensko zunanjo politiko?

Iran

Ali bo vlada Mira Cerarja pri oblikovanju politike in konkretnih odločitev na področju zunanje politike kakorkoli upoštevala tudi kršitve človekovih pravic v posameznih državah?

»Varstvo in uveljavljanje človekovih pravic sta pomemben del zunanje politike Republike Slovenije. Človekove pravice so univerzalne in nedeljive, kar pomeni, da imamo prav vsi enake pravice, ne glede na našo narodnost, kraj bivanja, spol, nacionalno ali etnično pripadnost, barvo kože, vero, jezik ali druge osebne okoliščine. Slovenska zunanja politika enakovredno obravnava politične, državljanske, ekonomske, socialne in kulturne pravice,« tako je zapisano na spletnih straneh ministrstva za zunanje zadeve, kar seveda velja tudi za veleposlaništva, ki delujejo v drugih državah. Naša država spodbuja krepitev spoštovanja človekovih pravic v dvostranskih odnosih, zlasti v okviru mednarodnih organizacij, predvsem Organizacije združenih narodov, Sveta Evrope in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, ter v okviru skupne evropske zunanje politike.

Slovenija ima svoje veleposlaništvo odprto tudi v Teheranu, glavnem mestu Irana. Veleposlaništvo v Teheranu je novembra 2016 ponovno odprla vlada Mira Cerarja, in sicer o potem, ko je Republika Slovenija veleposlaništvo tri leta prej zaradi finančne in gospodarske krize, ki je zahtevala občutno znižanje stroškov delovanja slovenske diplomacije, zaprla. Prav tako ni nezanemarljivo dejstvo, da je mednarodna skupnosti proti Iranu vpeljala vrsto sankcij, ki so nekoliko spremenile mednarodno sodelovanje mednarodne skupnosti z Iranom. Naj dodamo, da so se na odprtje veleposlaništva v Teheranu novembra 2016 odpravili predsednik republike Borut Pahor ter ministra za gospodarstvo in zunanje zadeve Zdravko Počivalšek in Karel Erjavec.

Kljub temu, da so bile mednarodne sankcije proti Iranu pred časom odpravljene, pa zadnje čase ne moremo spregledati številnih novic o kršitvah človekovih pravic, ki se dogajajo v Iranu. Na slednje sta v pisnih poslanskih vprašanjih opozorila tudi poslanca SDS mag. Branko Grims in mag. Andrej Šircelj.

Mag. Branko Grims je opozoril na poročanja internetnih medijev, da so po sedmih letih zapora na osnovi šeriatskega prava usmrtili študentko, žrtev posilstva Reyhaneh Jabbari. Študentka je bila ob usmrtitvi stara 26 let. Vse slovenske institucije in vsa slovenska združenja za varstvo človekovih pravic ter za pravice žensk ob tem dogodku molčijo kot grob, vlada Republike Slovenije pa tudi, je ob tem dejanju poudaril poslanec SDS. Ob tem je še dodal, da je v času okoli novega leta iranska revolucionarna garda zatrla protivladne proteste, na katerih je po uradnih podatkih  umrlo dvaindvajset ljudi. Na proteste je opozorilo tudi slovensko veleposlaništvo v Teheranu, ki je svetovalo slovenskim državljanom, da se izogibajo krajem morebitnih protestov in se ne zadržujejo na območju dogodkov tudi po njihovem zaključku. Odsvetovali so tudi zadrževanje na širšem območju iranskih univerz ter posredovanje informacij o dogodkih preko elektronskih medijev. Opozorili so tudi na posebno previdnost pri fotografiranju.

Glede na zadnja dogajanja v Islamski republiki Iran in glede na usmeritve slovenske zunanje politike je mag. Grims na Vlado RS naslovil naslednje vprašanje: »Ali bo Vlada Republike Slovenije pri oblikovanju politike in konkretnih odločitev na področju zunanje politike kakorkoli upoštevala tudi kršitve človekovih pravic v posameznih državah in ali bo aktualno dogajanje v Islamski Republiki Iran vplivalo na zunanjo politiko Republike Slovenije ter kako?«

Tudi mag. Šircelj je v vprašanju izpostavil protivladne proteste v Iranu, do katerih so stališča že zavzele druge države. Tako, na primer, ameriški predsednik Donald Trump protivladne proteste podpira in poudarja, da imajo ljudje pravico do mirnega izražanja svojih mnenj.

Mag. Šircelj zato Vlado RS sprašuje, kakšno je njeno stališče do protivladnih protestov v Iranu in ali bo stališče do protestov zavzel tudi slovenski veleposlanik pri Združenih narodih. Zanima ga tudi, ali vlada spremlja spoštovanje človekovih pravic v Islamski republiki Iran in kako se bo odzvala, v kolikor bo menila, da se te pravice kršijo.

Vir fotografije: Demokracija.

Odgovor na vprašanje poslanca mag. Grimsa.

Odgovor na vprašanje poslanca mag. Širclja.

Sorodne novice

 
Prepričaj prijatelja s programom SDS!
Si podpornik Slovenske demokratske stranke in si želiš storiti več za zmago SDS-a na volitvah 3. junija?