Žalna seja v spomin Ivanu Omanu

Danes popoldan je v vrtni dvorani hotela Union v Ljubljani potekala žalna seja v spomin Ivanu Omanu. Oman je bil eden ključnih osamosvojiteljev Slovenije in soustanovitelj Slovenske kmečke zveze. Žalne slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki SDS, podpredsednica stranke Jelka Godec, poslanca Alenka Jeraj in Jožef Lenart. 

Na žalni seji SLS in NSi v spomin na prvega predsednika Slovenske kmečke zveze, podpredsednika Demosa, člana predsedstva Republike Slovenije in poslanca so se ga govorci spominjali kot velikega Slovenca, domoljuba in kot prvo lastovko slovenske pomladi. Na žalni slovesnosti je Slovenski oktet zapel tudi Omanovo najljubšo pesem Pojoč se oglasimo. 

V svojih govorih so Ivana Omana govorci Marjan Podobnik, Matej Tonin, Alojz Kovšca in Aleš Primc označili kot človeka, ki je znal navdušiti ljudi za pravo smer in si je v pomembnih trenutkih upal tudi stopiti korak naprej. Oman je bil pravičen človek, pogumen in predvsem velik borec za kmete. V času osamosvajanja Slovenije je odigral ključno vlogo, bil je simbol tistega, kar je Slovenija po osamosvojitvi imela možnost nastati, pa v mnogem žal ni. 

Državni pogreb Ivana Omana, staroste slovenske politične pomladi, bo z vojaškimi častmi jutri na pokopališču v Škofji Loki.