Razstava France Tomšič in njegov čas

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je ob 30. letnici stavke delavcev Litostroja in ustanovitve iniciativnega odbora prve politične stranke v Vzhodni Evropi Vas postavilo razstavo "Tomšičev doprinos k osamosvojitvi", ki sta jo pripravila dr. Marjeta Humar iz Društva sv. Jakoba in mag. Igor Podbrežnik iz Društva Demos na Kamniškem.

France Tomšič se je rodil v Šmarci pri Kamniku leta 1937 kot četrti otrok v družini s šestimi otroki. Živeli so na manjši kmetiji; po OŠ na Homcu je šel na nižjo gimnazijo v Kamnik, nato pa na industrijsko šolo v Kranj in kasneje na srednjo tehnično v Ljubljano. Študiral je na strojni fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1963 diplomiral. Po diplomi je delal na Inštitutu Jurija Vege. Leta 1964 je služil vojsko, potem pa se je zaposlil na prej omenjenem inštitutu. Nato je odšel za 10 let v Nemčijo, leta 1976 se je vrnil in čez 10 let postal gonilna sila demokratizacije na Kamniškem in na Slovenskem.

France Tomšič sodi med najpomembnejše Slovence zadnjih dveh desetletij 20. stoletja, saj je konec 80. let odigral eno ključnih vlog pri demokratizaciji Slovenije. 9. decembra 1987 je vodil stavkovni odbor litostrojskih delavcev , ki so v Cankarjevem domu ustanovili prvi neodvisni sindikat na Slovenskem po drugi svetovni vojni, 16. decembra 1989 pa so stavkajoči delavci podprli Tomšičev predlog in ustanovili iniciativni odbor Socialdemokratske zveze Slovenije, prve politične stranke v tedanji komunistični Vzhodni Evropi.

Na ustanovnem kongresu, ki je potekal 16. 2. 1989 v Cankarjevem domu, so ga izvolili za prvega predsednika Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS), novembra 1989 je vodenje stranke prepustil dr. Jožetu Pučniku, a ostal aktiven član vodstva stranke, sam pa se je lotil ustanavljanja Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije (KNSS), ki jo je vodil vse do leta 1998. Na kandidatni listi SDZS je bil leta 1990 izvoljen za delegata Družbenopolitičnega zbora Skupščine RS. Ko je bil na vrhuncu politične moči, se je umaknil iz aktivne politike, saj je dosegel to, kar si je zastavil.

V zadnjem desetletju, vse do svoje smrti, je France Tomšič pisal svoje spomine. Žal ga je pri izdaji knjige prehitela smrt, a zapustil je tako temeljito pripravljene zapiske, da sta knjigo Od stavke do stranke lahko uredili in jo izdali vdova Marta Lavrič Tomšič in zgodovinarka dr. Rosvita Pesek. France Tomšič je v knjigi zapisal dogodke, ki posegajo v njegovo rano mladost, obdobje odraščanja in iskanja poklicne identitete. Podrobneje je opisal izkušnje ekonomskega izseljenca in usodo tehnične inteligence v slovenski socialistični tovarni, kar nam omogoči, da lažje razumemo njegovo odločitev za politično delovanje, ki je usodno vplivalo na razvoj dogodkov v času priprav na osamosvojitev. Kajti, bil je med prvimi pobudniki za odhod Slovenije iz skupne države in med prvimi zahteval plebiscitno odločanje o bodoči usodi Slovenije v takratni skupni državi.

France Tomšič je umrl 25. marca 2010.

Za izjemne dosežke na področju demokratizacije slovenske družbe in njegov prispevek pri osamosvajanju Slovenije je Občinski svet Občine Kamnik marca 2011 Franceta Tomšiča posmrtno imenoval za častnega občana občine Kamnik.