Ob Nacionalnem dnevu spomina na vse žrtve komunizma

Vlada Republike Slovenije je razglasila, da se 17. maj v Sloveniji obeležuje kot Nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizna. V ta namen je v Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije potekala okrogla miza, na kateri so sodelovali dr. Jože Možina, dr. Tamara Griesser Pečar in dr. Jože Dežnam.

17. maja 1942 se je na Slovenskem zgodil prvi množični komunistični pomor slovenskih civilistov, ko so partizani v soteski Iške, južno od Ljubljane, umorili 53 oseb, povečini pripadnike slovenskih Romov. Ta vojni množični zločin je prvi v vrsti mnogih, v katerih je komunistično partizansko gibanje zagrešilo hude vojne zločine in zločine proti človečnosti nad večjimi skupinami slovenskih civilistov in kasneje tudi vojnih ujetnikov. Ti zločini so dosegli vrh po koncu druge svetovne vojne spomladi 1945, ko je bilo v nekaj tednih umorjenih več kot 15.000 oseb oz. en odstotek prebivalstva tedanje Slovenije.

Izhajajoč iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih kriterijih ter sledeč naporom, da se prepreči ponovitev najbolj tragičnih dogodkov iz naše zgodovine, je Vlada Republike Slovenije določila, da se 17. maj vsako leto obeleži kot Nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma.